"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.8 C
Trikala

Τον Οκτώβριο αντικαθίσταται ο Μπέος

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μπορεί η χώρα να οδηγείται σε νέες εκλογές, στο Βόλο όμως ένα από τα κυρίαρχα θέματα είναι η αργία στην οποία θα τεθεί ο Αχ.Μπέος με βάση το βούλευμα του Εφετείου που τον παραπέμπει στο Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και το παρασκήνιο για το ποιος θα τον διαδεχθεί.

Ο Δήμος Βόλου βρίσκεται στην δική του εκλογική «τροχιά», καθώς η διαδοχή και οι στρατηγικές των υποψηφίων διαδόχων κυριαρχούν στο παρασκήνιο, με τον Α. Μπέο να δηλώνει ότι θα διορίσει στην ουσία πρόσωπο που ελέγχει ώστε να ελέγχει και ο ίδιος τον δήμο, από όπου και αν βρίσκεται.

Τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι θα εκδοθεί η Διαπιστωτική Πράξη του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία θα τεθεί σε αργία ο Αχ. Μπέος μέχρι να κριθεί τελεσίδικα η υπόθεση.

Ο Αχ. Μπέος έχει κάθε λόγο να καλλιεργεί την εντύπωση ότι η σχετική διαδικασία θα καθυστερήσει πολλούς μήνες, δηλώνοντας αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε δικονομικό τερτίπι. Η πραγματικότητα όμως φαίνεται πως είναι διαφορετική και οι εξελίξεις θα τρέξουν με ταχύτητα, αν και λίγο οι εκλογές, λίγο οι γνωστοί ρυθμοί που κινείται η Δικαιοσύνη, μπορεί να τις καθυστερήσουν για μικρό χρονικό διάστημα.

Όπως λοιπόν μας έλεγε γνωστός ποινικολόγος και καθηγητής Πανεπιστημίου, εκτιμάται ότι η δίκη για τα στημένα, τη γνωστή koriopolis, την υπόθεση δηλαδή της εγκληματικής οργάνωσης στην οποία κεντρικό ρόλο, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, είχε ο Αχ.Μπέος, θα προσδιοριστεί μέσα στο 2015.

Σύμφωνα πάντοτε με τον καθηγητή, οι διαδικασίες θα προχωρήσουν γρήγορα δεδομένου ότι το βούλευμα είναι αμετάκλητο, ενώ η προδικασία έχει κρατήσει παραπάνω από 4 χρόνια, με συνέπεια να έχουν παραγραφεί και να παραγράφονται καθημερινά κάποιες από τις πράξεις που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος. Το ενδεχόμενο ο Αχ.Μπέος και κάποιοι άλλοι από τους κατηγορουμένους να ασκήσουν προσφυγή κατά του βουλεύματος στον Άρειο Πάγο δεν πρόκειται να καθυστερήσει για πολύ τη διαδικασία, αφού τέτοιες προσφυγές, που ασκούνται μόνο και μόνο για λόγους κωλυσιεργίας, απορρίπτονται σαν απαράδεκτες μέσα σε λίγες μέρες από την κατάθεση τους.

Κατά συνέπεια, όπως εκτιμά ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου, κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο θα εκδοθεί η Διαπιστωτική Πράξη του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία θα τεθεί σε αργία ο Αχ. Μπέος μέχρι να κριθεί τελεσίδικα η υπόθεση. Εξάλλου, τυχόν προσφυγή του κατά της Διαπιστωτικής Πράξης, επίσης δεν πρόκειται να καθυστερήσει την εξέλιξη της υπόθεσης σύμφωνα με την σταθερή νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μετά την αργία του δημάρχου αρχίζει η διαδικασία για την αντικατάστασή του. Και στο θέμα αυτό όμως υπάρχει σύγχυση. Όπως προκύπτει από τον Κώδικα Δήμων, αν ο δήμαρχος τεθεί σε αργία, τα καθήκοντά του ασκεί αντιδήμαρχος, ο οποίος ορίζεται όχι μόνο από την ομάδα πλειοψηφίας, αλλά με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή με τη συμμετοχή και των αντιπολιτεύσεων, μέσα σε προθεσμία πέντε ημερών από τη μέρα που ο δήμαρχος τέθηκε σε αργία. Αυτό σημαίνει ότι καταρχάς μόνο κάποιος από τους αντιδημάρχους μπορεί να οριστεί ως αντικαταστάτης του δημάρχου. Στην περίπτωση αυτή, οι πληροφορίες φέρουν σαν διεκδικητές τους Α. Μπατζιάκα, Θ. Σταυρίδη, Δ. Πέγιο και Θ. Θεοδώρου. Η μόνη περίπτωση να μην οριστεί ως αντικαταστάτης κάποιος αντιδήμαρχος είναι αν το δημοτικό συμβούλιο δεν εκδώσει την παραπάνω απόφαση στην προθεσμία των πέντε ημερών, ή αν εκείνος που ορίστηκε αρνείται να ασκήσει τα καθήκοντα του. Στην περίπτωση αυτή τα καθήκοντα του δημάρχου θα ασκεί σαν αντικαταστάτης του ο πλειοψηφών σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού, δηλαδή ο Γ.Μουλάς.

Εφ Θεσσαλία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης