"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

«Τορπιλίζουν» το Eurogroup οι Φιλανδοί – Λένε «όχι» σε νέα δάνεια προς την Ελλάδα

lafarm

Σχετικά άρθρα

filandia

Εκβιασμοί από τη φιλανδική πλευρά που είναι έτοιμη να πει «όχι» στο ελληνικό αίτημα για τρίτο πρόγραμμα – Η Φινλανδία θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ, λέει η φιλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat επικαλούμενη αξιόπιστη πηγή την οποία δεν κατονομάζει

Μεγάλα εμπόδια προβάλλει η πλευρά της Φινλανδίας στο Eurogroup αντιδρώντας στο ελληνικό αίτημα για τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Φιλανδός υπουργός Αλεξάντερ Στούμπ δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα έπειτα από ψήφισμα της Φινλανδικής Βουλής που δεν ενέκρινε την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας – Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνητικός εταίρος της φιλανδικής κυβέρνησης, το Κόμμα των Φιλανδών, που ήταν προηγουμένως γνωστό ως «Αληθινοί Φιλανδοί», γνωστό για τις ακραία συντηρητικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις του απείλησαν με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν ληφθεί απόφαση για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.

Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε και την πτώση της κυβέρνησης και νέες εκλογές, γεγονός το οποίο ενισχύει την αρνητική στάση του Αλεξάντερ Στούμπ περαιτέρω. Στη κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η συζήτηση μια πλήρης άρνηση ενός μέλους μπορεί οδηγήσει σε νέες δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνίας.

Από την άλλη πλευρά όμως, το καταστατικό του ESM προβλέπει καταστάσεις όπως αυτές, δίνοντας το δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ να προχωρήσουν σε έκτακτη ψηφοφορία σχετικά με την παροχή βοήθειας από τα μέλη του Eurogroup. Σε περίπτωση που οι θετικές ψήφοι των κρατών μελών ξεπεράσουν το 85%, τότε άρετε το βέτο ενός κράτους και δεν χρειάζεται πλέον απόλυτη πλειοψηφία.

Η Φινλανδία θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ, λέει η φιλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat επικαλούμενη αξιόπιστη πηγή την οποία δεν κατονομάζει.

Την ίδια ώρα η φιλανδική κρατική τηλεόραση τονίζει ότι η κυβέρνηση του Ελσίνκι είναι έτοιμη να πει «όχι» στην Ελλάδα ακόμη κι αν μείνει μόνη της στο Eurogroup Το κόμμα των «Αληθινών Φιλανδών» απαιτεί να μην δοθούν περισσότερα δάνεια στην Ελλάδα, σύμφωνα με την φιλανδική κρατική τηλεόραση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης