Το “άρμεγμα της πέστροφας” στον Ασπροπόταμο Reviewed by Momizat on . Η Τρίτη 11 Φεβρουαρίου ήταν μια ξεχωριστή μέρα για τα μέλη των Συλλόγων Αλιέων Καλαμπάκας και Προστασίας της Άγριας Πέστροφας «Αστραίος» καθώς επισκέφθηκαν τις Η Τρίτη 11 Φεβρουαρίου ήταν μια ξεχωριστή μέρα για τα μέλη των Συλλόγων Αλιέων Καλαμπάκας και Προστασίας της Άγριας Πέστροφας «Αστραίος» καθώς επισκέφθηκαν τις Rating: 0

Το “άρμεγμα της πέστροφας” στον Ασπροπόταμο

Το “άρμεγμα της πέστροφας” στον Ασπροπόταμο

Η Τρίτη 11 Φεβρουαρίου ήταν μια ξεχωριστή μέρα για τα μέλη των Συλλόγων Αλιέων Καλαμπάκας και Προστασίας της Άγριας Πέστροφας «Αστραίος» καθώς επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του δασαρχείου στο Κουκουφλί Ασπροποτάμου όπου και παρακολούθησαν το άρμεγα της πέστροφας.

Παρακάτω παραθέτουν τις εντυπώσεις τους από την ξεχωριστή διαδικασία γονιμοποίησης και προστασίας του είδους από τους φορείς της περιοχής.

Όπως αναφέρουν «φτάνοντας στον προορισμό μας είναι αλήθεια πως απογοητευτήκαμε λίγο από την έλλειψη χιονιού στα βουνά γεγονός που προμηνύει έλλειψη νερών στα ποτάμια αλλά ελπίζουμε πως ο χειμώνας δεν τελείωσε ακόμη. Στη συνέχεια συναντηθήκαμε με τους υπεύθυνους του δασαρχείου που ήταν ήδη εκεί και αφού μας εξήγησαν την διαδικασία που ακολουθείται κατευθυνθήκαμε προς τις δεξαμενές.

Περπατήσαμε κατά μήκος των δεξαμενών που φυλάσσονται οι πέστροφες και παρακολουθήσαμε την διαδικασία άντλησης του νερού έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η πρόσβαση των ειδικών στα ψάρια. Μόλις το ύψος του νερού περιορίστηκε στους 10 πόντους οι υπεύθυνοι για το άρμεγμα κατέβηκαν στην δεξαμενή και ξεκίνησαν την εντυπωσιακή αυτή δραστηριότητα. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να παρακολουθεί κανείς από κοντά τον μπάρμπα-Μήτσo και τους συνεργάτες του να αρμέγουν τις πέστροφες τόσο αριστοτεχνικά. Χαιδεύοντας έντεχνα την κοιλιά των θηλυκών τα ψάρια ρίχνουν τα αυγά τους. Στην συνέχεια σειρά έχει το σπέρμα των αρσενικών για να επιτευχθεί η γονιμοποίηση. Η αναλογία είναι περίπου 3/1 δηλαδή αρμέγονται 3 θηλυκές πέστροφες και μία αρσενική. Στην συνέχεια μόλις συγκεντρωθεί ικανοποιητικός αριθμός γονιμοποιημένων αυγών μεταφέρονται στο εκκολαπτήριο.

Εδώ ο μπάρμπα-Μήτσος ξεπλένει με άφθονο παγωμένο νερό τα αυγά για να απομακρυνθούν οποιεσδήποτε ακαθαρσίες έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διαδικασία του αρμέγματος και μπορούν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης. Αφού καθαριστούν τα αυγά τοποθετούνται σε μεταλλικά διάτρητα κιβώτια μέσα σε ειδικά διαμορφωμένες δεξαμενές όπου υπάρχει συνεχής ροή καθαρού κρύου νερού. Όπως πληροφορηθήκαμε σε κάθε κιβώτιο τοποθετούνται περίπου 2.500 αυγά. Το διάστημα από την γονιμοποίηση μέχρι την εκκόλαψη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με κυριότερο τη θερμοκρασία του νερού.

Εντωμεταξύ το έργο των ανθρώπων του δασαρχείου δεν σταματάει εδώ. Επί καθημερινής βάσεως απομακρύνουν τα χαλασμένα αυγά από τα κιβώτια με ειδικές βεντούζες ώστε να μην μολύνονται τα υπόλοιπα. Αφού εκκολαφθούν τα αυγά και ο γόνος της πέστροφας φτάσει σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος τα ψάρια απελευθερώνονται στα ποτάμια της περιοχής μας αλλά και σε ποτάμια όλης της Ελλάδας. Ο εμπλουτισμός όμως άλλων ποταμών με την δική μας ποικιλία πέστροφας μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους υβριδισμού με άλλα ελληνικά υποείδη με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Την όλη διαδικασία συντόνιζε ο Δασάρχης Χρήστος Πίσσιας. Μεγάλη εντύπωση μας προκάλεσε η μεθοδικότητα των ανθρώπων του δασαρχείου και η προθυμία τους να λύσουν όλες τις απορίες μας(που ομολογουμένως δεν ήταν και λίγες)».

Σχόλια (1)

 • Χρήστος Λαϊάκης(Αθήνα)

  ΤΟ ΑΡΜΕΓΜΑ ΤΗΣ ΠΕΣΤΡΟΦΑΣ
  Τις αρμέξανε τις ξαρμέξανε (Όπως λέει το δημοτικό τραγούδι της περιοχής) τις φουκαριάρες τις πέστροφες στον ιχθυοκαλιεργητικό σταθμό Κουκουφλί αλλά τα μικρά τους ψαράκια δεν θα έχουν τη τύχη να μεγαλώσουν περισσότερο από 10 εκ. με την ασυδοσία ψαρέματος που επικρατεί στον όμορφο Ασπροπόταμο.
  Καλό θα ήταν ο κ.Δασάρχης να εφαρμόσει τη νομοθεσία και να επιβάλει τα ενδεδειγμένα πρόστιμα στούς ασυνείδητους λαθροκυνηγούς και λαθροψαράδες για να τον ευγνωμονούν οι επόμενες γενιές όπως εμείς οι παλιότεροι θυμόμαστε τον αείμνηστο Δασάρχη κ. Γκίκα για τα ωραία έργα που είχε αφήσει στην περοχή του Ασπροποτάμου.
  Αλήθεια τι έγινε η μεγάλη δημοσιότητα που είχε δοθεί προ διετίας με την ανάληψη της φροντίδας του ιχθυοκαλιεργητικού σταθμού Κουκουφλί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας; περιμένουμε κάποια απάντηση από τους υπεύθυνους που ήταν παρόντες στην μεγάλη γιορτή..Είναι η δεύτερη φορά που κάνουμε την ίδια ερώτηση.

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας