Το «έγκλημα» κατά της Παιδείας και η «λήθη» της μνήμης Reviewed by Momizat on . Ανήμερα της επετείου των σαράντα χρόνων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που για γενιές ολάκερες υπήρξε το «σύμβολο» της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, της Ζωής Ανήμερα της επετείου των σαράντα χρόνων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που για γενιές ολάκερες υπήρξε το «σύμβολο» της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, της Ζωής Rating: 0

Το «έγκλημα» κατά της Παιδείας και η «λήθη» της μνήμης

Το «έγκλημα» κατά της Παιδείας και η «λήθη» της μνήμης

Ανήμερα της επετείου των σαράντα χρόνων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που για γενιές ολάκερες υπήρξε το «σύμβολο» της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, της Ζωής και της Αξιοπρέπειας, η «λήθη» της μνήμης σκεπάζει όλα αυτά τα ιδανικά και που μόνο ως επέτειο την θυμόμαστε και εξαντλούμε την θύμησή μας σε νεκρές δηλώσεις, βρίσκει τα δύο μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας ερμητικά κλειστά…

Για δέκατη εβδομάδα, το Εθνικό Καποδιστριακό και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παραμένουν κλειστά, με ορατό πλέον τον κίνδυνο οι φοιτητές να χάσουν το εξάμηνο, οι δε πρωτοετείς να μην έχουν εγγραφεί ακόμη…

Και τούτο συντελείται, μέχρι τώρα, με την πλήρη ανοχή των Πρυτανικών Αρχών, των συνδικαλιστών,  των φοιτητικών οργανώσεων, αλλά κυρίως της Πολιτείας.

Οι φοιτητές από την πλευρά τους ξεπέρασαν τις 26.000 στη σχετική σελίδα που ζητούν να ανοίξουν οι σχολές και να ξεκινήσουν οι εγγραφές και τα μαθήματα, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά, μια τόσο μαζική αντίδραση.

Το Υπουργείο Παιδείας, δια του κ. Αρβανιτόπουλου, αφού επέδειξε την πλήρη και απόλυτη ανοχή, προσέφυγε στα δικαστήρια μετά από εννέα εβδομάδες ομηρίας των φοιτητών.

Αυτή τη στιγμή οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν μία απεργία η οποία έχει κηρυχθεί παράνομη από το Πρωτοδικείο Αθηνών, μόλις δε σήμερα ανακοίνωσαν την συνέχεια αυτής για ένα 24ωρο.

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις αναστολών των Πανεπιστημίων για τη μη κατάργηση των θέσεων του Διοικητικού Προσωπικού, για λόγους Δημοσίου συμφέροντος.

Η Σύγκλητος, μόλις προχθές αποφάσισε ότι πρέπει να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα καλεί του Διοικητικούς Υπαλλήλους – που παρεπιμπτόντως συνέρχονται σε Συνέλευση αύριο, Δευτέρα- να μην παρεμποδίσουν τη λειτουργία του και μ αυτόν τον τρόπο απεμπολούν τις ευθύνες τους.

Το δικαίωμα στην απεργία των εργαζομένων διοικητικών υπάλληλων αποτελεί κατακτημένο και αναφαίρετο δικαίωμα, πλήν όμως, τα δικαιώματα ενός εκάστου εξ ημών σταματούν εκεί πού πλήττονται βάναυσα τα δικαιώματα των άλλων και εν προκειμένω των φοιτητών.

Το κλειστό Πανεπιστήμιο, αποτελεί  «έγκλημα» κατά της Παιδείας και κατά της Κοινωνίας, συντελείται δε με απόλυτο τρόπο κατά των φοιτητών, της νέας αυτής γενιάς που εμπιστεύτηκαν και οραματίστηκαν την είσοδό τους  σ΄αυτό, στην πιο κρίσιμη ηλικία τους και τώρα βλέπουν, το όραμά τους, τα ιδανικά τους και τις ελπίδες τους να καταρρακώνονται, αφού ταυτόχρονα έχουν αντιληφθεί και το αβέβαιο μέλλον τους.

Καταλύεται δε πλήρως με τον τρόπο αυτό ο θεσμός του Δημόσιου Πανεπιστημίου, με επιτακτική και ώριμη πλέον την ανάγκη να ξαναδούμε το θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Μετά ταύτα, θα πρέπει η  Πολιτεία, δια των θεσμοθετημένων οργάνων της,  να φροντίσει, «νομίμως και προσηκόντως» να ανοίξουν αύριο τα Πανεπιστήμια, αποτελώντας τούτο αδήριτη ανάγκη.

Και καλείται να λάβει θέση και να επιλύσει το μείζον αυτό ζήτημα, σ αυτή τη συγκυρία, στην επέτειο των σαράντα χρόνων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που η ιδεολογία της τείνει στην αμέριστη «λήθη» της μνήμης μας.

Το οφείλει στη γενιά του Πολυτεχνείου, που με την θυσία τους καθόρισαν την πορεία της χώρας μας, το οφείλει στα νέα αυτά παιδιά που ελπίζουν στην «άλλη Ελλάδα».

Γιατί αλλιώς θα σιγοψιθυρίζουν τα λόγια του Ελύτη στο Μονόγραμμα,

«…Πενθώ τον ήλιο και πενθώ τα χρόνια που έρχονται

Χωρίς εμάς και τραγουδώ τ’ άλλα που πέρασαν

Εάν είναι αλήθεια…»

 

Χρύσα Ντιντή

Δικηγόρος

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή