Το αεροπλάνο της μεγάλης φυγής* Reviewed by Momizat on . «Μπορεί να βγει και ο κ. Τσίπρας με 70%, οπότε εκεί, όσοι μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα και είμαστε νέοι -διότι εγώ δεν είμαι και δεν μπορώ να το κάνω και θ «Μπορεί να βγει και ο κ. Τσίπρας με 70%, οπότε εκεί, όσοι μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα και είμαστε νέοι -διότι εγώ δεν είμαι και δεν μπορώ να το κάνω και θ Rating: 0

Το αεροπλάνο της μεγάλης φυγής*

Το αεροπλάνο της μεγάλης φυγής*

«Μπορεί να βγει και ο κ. Τσίπρας με 70%, οπότε εκεί, όσοι μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα και είμαστε νέοι -διότι εγώ δεν είμαι και δεν μπορώ να το κάνω και θα μείνω εδώ να υπομείνω τη μοίρα μου- θα μπούμε στο αεροπλάνο και θα φύγουμε. Αλλιώς, θα υποστούμε τη μοίρα που συνοδεύει μια εκλογή του κ. Τσίπρα”.

 

Επιτρέψτε μου να εξομολογηθώ μία (από τις πολλές ανθρώπινες) εμμονή – αδυναμία μου. Παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή κάθε δημόσια παρέμβαση του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου. Την ανάγω σε μείζον πολιτικό γεγονός που δικαίως επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα. Το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται μόνο στο ύφος και το ήθος του πολιτικού του λόγου, καθώς και στην πρωτοτυπία και το βάθος της σκέψης του, αλλά κυρίως στην ακάματη προσπάθειά του να εκφράζει, κάθε φορά, με τον πιο χαρακτηριστικό και πρόσφορο τρόπο, το ρεύμα της εποχής.

Αυτόν τον καιρό ανέλαβε, δίκην εργολαβίας, το καθήκον να ομιλεί εξ ονόματος όλων αυτών που τρομάζουν ακόμη και στην ιδέα ότι μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με επικεφαλής τον «απαίδευτο» και «αλαζόνα», όπως, κατ’ επανάληψιν έχει επισημάνει, κ. Αλέξη Τσίπρα. Είναι ένα ενδεχόμενο που το πιστοποιούν αλλεπάλληλες δημοσκοπικές μετρήσεις, οι οποίες σε τελευταία ανάλυση, αυτό που καταγράφουν δεν είναι τόσο η πραγματική απήχηση των πολιτικών δυνάμεων αλλά η αγωνία από την οποία βασανίζονται οι άσπονδοι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο και στην προοπτική αυτή εντάσσεται και η πρόσκληση του κ. Τσίπρα για αποστασία των βουλευτών της συγκυβερνητικής πλειοψηφίας, την οποία, φυσικά, έσπευσαν να καταγγείλουν τόσο η συνετή (συγκυβερνώσα) πολιτική τάξη όσο και ο έγκριτος (έντυπος και ηλεκτρονικός) τύπος που, με το αζημίωτο, τη στηρίζει.

Αν, λοιπόν, σπάσει ο διάολος το πόδι του και επισυμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα με πλειοψηφία 70%, όπως φοβάται ο κ. Πάγκαλος, γεγονός που θα ισοδυναμεί τουλάχιστον με απονενοημένο διάβημα – εθνική καταστροφή, κάθε σώφρων και πατριώτης σ’ αυτή τη χώρα, αν δεν θέλει να αποθάνει μετά των αλλοφύλων, μία και μοναδική επιλογή έχει μπροστά του: Να (προλάβει να) επιβιβασθεί σ’ ένα αεροπλάνο και να ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του. Να φύγει μακριά στα ξένα. Όπου τον φωτίσει ο Θεός και το ένστικτο τη αυτοσυντήρησής του κι όπου τον βγάλει. Φτάνει το ότι θα γλιτώσει από την κόλαση στην οποία θα βυθιστεί από το βράδυ των εκλογών η χώρα. Για να διασώσει το ταπεινό σαρκίο του.

Εκεί στη μαύρη ξενιτιά, μπορεί, αν, βέβαια, συντρέξουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, οι τολμηροί να ιδρύσουν κάποιες αντιστασιακές οργανώσεις που θα φροντίσουν για τη γρήγορη απελευθέρωση της χώρας. Φανταστείτε, ας πούμε, τηρουμένων των αναλογιών, μία νέα Φιλική Εταιρεία ή κάποια απ’ αυτές (τις οργανώσεις) που έφτιαξαν οι Έλληνες πατριώτες στη Μέση Ανατολή όπου κατέφυγε η ανώτατη πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου, μόλις πάτησαν τα ιερά αυτά χώματα οι Γερμανοί, αφήνοντας πίσω τον λαό να τα βγάλει πέρα μόνος του. Αυτές οι οργανώσεις, ως γνωστόν, σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος  του αγώνα για να σωθεί ο λαός από την πείνα. Αυτές, επίσης, που, όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, απελευθέρωσαν τη χώρα από την τριπλή Κατοχή.

Ή, για να αναφερθούμε στην πιο πρόσφατη ιστορία μας, σαν αυτή (λατινοαμερικανικού τύπου, π. χ. Τσε Γκεβάρα, Τοπαμάρος κ.λπ., ή, αραβικού, αν προτιμάτε) που είχε ιδρύσει από το εξωτερικό ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, η οποία τόσο πολύ συνέβαλε για την ανατροπή της Χούντας.

Ο ίδιος ο κ. Πάγκαλος, πάντως, μολονότι, στην τελευταία παρέμβασή του, χρησιμοποιεί πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, στη συνέχεια διευκρινίζει ότι ο ίδιος προτιμάει να παραμείνει στην Ελλάδα για να υποστεί, ως αντιφρονών, τις σκληρές διώξεις που ετοιμάζει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, για τους αντιπάλους του. Ως πάλαι ποτέ κομμουνιστής ο κ. Πάγκαλος, ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει να βρεθείς απέναντι σε αυταρχικές εξουσίες. Έστω και από το κοσμοπολίτικο Παρίσι όπου τον βρήκε η Χούντα.

Εκτός κι αν διαψευσθεί, τελικά, το εφιαλτικό αυτό σενάριο (διακυβέρνηση της χώρας από τον επάρατο ΣΥΡΙΖΑ), διότι τα πράγματα, όπως επισήμανε ο ίδιος ο κ. Πάγκαλος, αλλάζουν ραγδαία. Κάτι ανάλογο είχε πει, επί τη ευκαιρία κάποιας πολιτικής αλλαγής, και ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Αλλάζουν, λοιπόν, οι καιροί και τα πράγματα είτε προς το χειρότερο είτε προς το καλύτερο. Εν προκειμένω η ευχή, αλλά, κυρίως, η κοινή και συντονισμένη προσπάθεια είναι προς το καλύτερο.

*Ο τίτλος του κειμένου είναι δάνειο – παράφραση του τίτλου αμερικάνικης ταινίας («Το τρένο της μεγάλης φυγής»), σε σκηνοθεσία Αντρέι Κοντσαλόφσκι, η οποία αναφέρεται στις εφιαλτικές περιπέτειες δύο δραπετών φυλακών που ταξιδεύουν εγκλωβισμένοι στο βαγόνι ενός τρένου στην Αλάσκα, προσπαθώντας να διαφύγουν τη σύλληψή τους από την αστυνομία.

 

ΝΙΚΟΣ ΕΠ. ΦΑΛΑΓΚΑΡΑΣ (nicfalag@yahoo.gr)

21/11/2013

 

Αφήστε το σχόλιο σας