Το βιβλίο – πόνημα του Βασίλη Αρβανίτη Reviewed by Momizat on . Ο αγαπητός τρικαλινός Παιδαγωγός Βασίλης Αρβανίτης δεν ήταν δυνατόν να μη συγκεντρώσει εκατοντάδες τρικαλινούς χθες το απόγευμα στο πνευματικό κέντρο της Μητρόπ Ο αγαπητός τρικαλινός Παιδαγωγός Βασίλης Αρβανίτης δεν ήταν δυνατόν να μη συγκεντρώσει εκατοντάδες τρικαλινούς χθες το απόγευμα στο πνευματικό κέντρο της Μητρόπ Rating: 0

Το βιβλίο – πόνημα του Βασίλη Αρβανίτη

Το βιβλίο – πόνημα του Βασίλη Αρβανίτη

Ο αγαπητός τρικαλινός Παιδαγωγός Βασίλης Αρβανίτης δεν ήταν δυνατόν να μη συγκεντρώσει εκατοντάδες τρικαλινούς χθες το απόγευμα στο πνευματικό κέντρο της Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών.
Παρουσίασε το βιβλίο του «Σοφία και Παιδαγωγία μέσα από τα έργα των Αρχαίων Ελλήνων Ποιητών και Πεζογράφων». Μια συνοπτική παρουσίαση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και μια αναφορά στα όσα αυτή προσφέρει.

Το πάνελ των ομιλητών, σαφέστατα αξιόλογο και συγκεκριμένο. Ο συνάδελφος Θύμιος Λώλης, ο συνταξιούχος, ομοίως μορφή των γραμμάτων της πόλης, φιλόλογος Κων/νος Γιοντζής και ο Αντώνης Σακελλαρίου, Δρ. Φιλολογίας, επίκουρος καθηγητής της Λατινικής φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.  Και οι τρεις τους, αναφέρθηκαν στα του αξιολογότατου βιβλίου, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Ναι, αυτή που βαριόταν οι περισσότεροι να διαβάσουν ή ακόμη και να ακούσουν, έστω ακροθιγώς στο σχολείο. Όμως χθες, όλοι οι παρευρισκόμενοι, πολλοί πρώην μαθητές του κ. Αρβανίτη, με δέουσα προσοχή άκουσαν τα πάντα. Και η συγκίνηση περίσσεψε για το δεύτερο πόνημα του καθηγητή (Το 2001 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Οι αντιλήψεις του Αριστοτέλη για τους νέους). Σε 600 σελίδες, μπορεί κάποιος που θέλει να αποκτήσει μια γενική αλλά εμπεριστατωμένη εικόνα για την αρχαία ελληνική γραμματεία, να εντρυφήσει και, στη συνέχεια, να μελετήσει τον πλούτο της.

Όπως ο ίδιος αναφέρει στον πρόλογό του «στη συγγραφή του βιβλίου παρακινήθηκα οπωσδήποτε από τη μεγάλη μου αγάπη και τον απεριόριστο θαυμασμό μου για τη σοφία και τα σπουδαία παιδευτικά μηνύματα των αρχαίων Ελλήνων ποιητών και πεζογράφων, κυρίως, όμως, παρορμήθηκα από την εδραία πεποίθησή μου ότι, στη σημερινή τεχνοκρατούμενη και άκρως αντιπνευματική εποχή, οι αιωνίου κύρους πνευματικές και ηθικές αξίες και αρχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού είναι «είπερ ποτέ» αναγκαίες και χρήσιμες και ως εκ τούτου πρέπει να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν».

 

Θανάσης Μιχαλάκης

arvanitis arvanitis4 arvanitis3 arvanitis1arvanitis5

Αφήστε το σχόλιο σας