Αν μια στρατιωτική βάση δεν είναι ασφαλής από φυσικές καταστροφές σε καιρό ειρήνης, τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές στην Ελλάδα.
Αυτό που έγινε στη Νέα Αγχίαλο, δεν έχει προηγούμενο: Μια πυρκαγιά σε θαμνώδεις και καλλιεργημένες εκτάσεις, που απλώθηκε σε εύκολα προσβάσιμες περιοχές και με προβλέψιμη εξέλιξη, απείλησε τη δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική βάση της χώρας – που είναι μάλιστα και ΝΑΤΟϊκή.
Η ανεπάρκεια και η αναποτελεσματικότητα των μηχανισμών αντιμετώπισης πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών, αναδείχθηκε σε όλο της το μεγαλείο. Οπως συνέβη και στη Ρόδο. Εκεί βέβαια οι συνθήκες ήταν διαφορετικές και οι δυσκολίες πολύ μεγαλύτερες. Ομως για τη Ν. Αγχίαλο δεν υπάρχουν δικαιολογίες.
Τίποτε δεν λειτούργησε αποτελεσματικά. Συσκέψεις επί συσκέψεων με κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, δημοτικούς άρχοντες και τοπικούς βουλευτές, όπου κανείς από τους συμμετέχοντες δεν μπορούσε να έχει άποψη επί του πρακτέου. Αποτέλεσμα: Πλήρης έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού.
Οπως είπε χαρακτηριστικά δημοσιογράφος τοπικού ΜΜΕ από το μέτωπο της φωτιάς “αστυνομία, πυροσβεστική, εθελοντές, στρατιωτικές μονάδες τρέχουν, αλλά για πού; Πάνε στον… “γάμο του Καραγκιόζη”. Χωρίς σχέδιο, χωρίς συνεννόηση, χωρίς κατανομή ρόλων και προκαθορισμένους στόχους…”.
Ούτε την εκκένωση της Νέας Αγχιάλου δεν κατάφεραν να οργανώσουν. Κι ας είναι οι εκκενώσεις η εύκολη -αν όχι η μοναδική – “απάντηση” των αρμοδίων στην εξάπλωση των πυρκαγιών.
Η λογική που επικρατεί είναι “να μην έχουμε ανθρώπινα θύματα”. Οσον αφορά τα υπόλοιπα… “στάχτη και μπούρμπερη”. Τ
ο περίφημο “επιτελικό κράτος” απέτυχε παταγωδώς και σ’ αυτές τις εξετάσεις. Πιάστηκε απροετοίμαστο, “αδιάβαστο”, ανοργάνωτο.
Το αποτέλεσμα φαίνεται σε όλα τα πεδία της αντιπυρικής μάχης.
Έχω κι εγώ την απορία : Τι είναι επιτέλους το «επιτελικό κράτος» και πώς εφαρμόζεται στη χώρα μας;
Από όσα διάβασα, είναι μια απομίμηση του αμερικανικού συστήματος διοίκησης, όπου μια ομάδα συνεργατών του προέδρου διοικεί ουσιαστικά και οι υπουργοί έχουν ένα δευτερεύοντα λόγο. Απλά και εκεί επικρατεί ασάφεια ως προς την αρμοδιότητα, την ιεραρχία και τη συνεργασία με τους υπουργούς.
Τι συμβαίνει σε μας;
O πρωθυπουργός έχει σχηματίσει μια ομάδα άμεσων συνεργατών του. Οι υπουργοί Επικρατείας, οι υφυπουργοί, ορισμένοι υπουργοί και διάφοροι σύμβουλοι αποτελούν την πρωθυπουργική ομάδα διοίκησης. Είναι όμως ασαφείς, ενίοτε αλληλοσυγκρουόμενες οι αρμοδιότητες, οι εκατέρωθεν σχέσεις και η μορφή εποπτείας επί των υπουργών. Ορισμένοι υπουργοί νιώθουν ότι παραγκωνίζονται. Μερικές φορές, οι κακές προσωπικές σχέσεις ή η δυσαρμονία χαρακτήρων μεταξύ υπουργών και υφυπουργών δυσχεραίνουν ακόμη και την ομαλή συνεργασία. Αποτέλεσμα: σύγχυση, δυσαρέσκεια και τελικά ατελής, μη αποδοτική λειτουργία της διοίκησης.
Το επιτελικό κράτος μάλλον δεν είναι κακή ιδέα. Το κράτος είναι τελικά μια επιχείρηση και ο αρχηγός πρέπει να έχει ένα άξιο επιτελείο. Με τον επιτελάρχη του, τον αναπληρωτή του και επιτελείς τομέων διοίκησης. Σαφή καθήκοντα και υποχρεώσεις και ξεκάθαρες αρμοδιότητες σε σχέση με τους υπουργούς και όλα με καθαρές διαδικασίες. Οχι μυστικοσύμβουλοι, όχι φυτευτοί «δικοί μας» στα υπουργεία και τα γνωστά ελληνικά κόλπα.
Ίσως να είναι δύσκολη και η επιλογή.
Υπάρχουν ικανοί άραγε; Έχω τις αμφιβολίες μου.
Είναι τόσο σπάνιο χάρισμα η επιλογή των άξιων για την κάθε θέση; Ισως.
Αναρωτιέμαι, τελικά έχουμε επιτελικό κράτος;
Μπα, μάλλον γιουσουρούμ επικρατεί….έχω ελπίδες όμως…
Τι δεν καταλαβαίνεις επιτέλους, βρε Blender. Δεν είναι εκρήξεις, βεγγαλικά είναι από την χαρά των παροικούντων, για τις επιτυχείς εκκενώσεις…
Υ.Γ. Μπα σε καλό σου…
Αγαπητέ, όλα τα καταλαβαίνω, ακόμη και το πανέξυπνο χιούμορ σου. Όσα δεν γνωρίζω ή δεν καταλαβαίνω φροντίζω να τα μαθαίνω γκουγκλάροντας (εύκολα και γρήγορα) ή με ατέρμονες συζητήσεις κυρίως με γνώστες των εκάστοτε κάθε φορά θεμάτων. Απλά δυσκολεύομαι να δεχτώ την ανικανότητα, την έλλειψη παιδείας, τον ωχαδερφισμό και την κατάχρηση εξουσίας των ανευθυνο-υπευθύνων, οι οποίοι είναι πολλοί τελικά και βρίσκονται παντού γύρω μας.
Υ.Γ. Μπα σε καλό μου…τι λέω?
Τι ψηφίσατε ρε ντουγάνια !!
Επιτελικό κράτος είναι να είσαι το πρωί πυροσβέστης και το βράδυ εκαβιτης.Και όταν πάθεις έμφραγμα οι πρώτες βοήθειες να σου δίνονται από υπάλληλο του Δήμου και όχι από σπουδαγμένο διασώστη….