Το Ευρωβαρόμετρο «ενόχλησε» τους Έλληνες δημοσκόπους Reviewed by Momizat on . Την δυσαρέσκεια του μετά τα αποτέλεσμα του πρόσφατου ευρωβαρόμετρου που ανέτρεψε τις ελληνικές δημοσκοπήσεις, εκφράζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έ Την δυσαρέσκεια του μετά τα αποτέλεσμα του πρόσφατου ευρωβαρόμετρου που ανέτρεψε τις ελληνικές δημοσκοπήσεις, εκφράζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έ Rating: 0

Το Ευρωβαρόμετρο «ενόχλησε» τους Έλληνες δημοσκόπους

Το Ευρωβαρόμετρο «ενόχλησε» τους Έλληνες δημοσκόπους

Την δυσαρέσκεια του μετά τα αποτέλεσμα του πρόσφατου ευρωβαρόμετρου που ανέτρεψε τις ελληνικές δημοσκοπήσεις, εκφράζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ).

Υπενθυμίζεται ότι στο ευρωβαρόμετρο αποτυπώθηκε έντονη δυσφορία των Ελλήνων για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, ο ΣΕΔΕΑ αναφέρει πως η σύγκριση μεταξύ των αποτελεσμάτων του ευρωβαρόμετρου και των δημοσκοπήσεων είναι αδόκιμη, λόγω διαφορών στην μεθοδολογία, στον χρόνο διεξαγωγής και στις κλίμακες καταγραφής των απόψεων των πολιτών.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται μία μεμονωμένη δημοσκόπηση για να αμφισβητηθούν όλες οι υπόλοιπες. Η δημοσίευση συγκρίσεων ανόμοιων ερευνών δεν είναι καλόπιστη και οδηγεί σε παραπλανητικά συμπεράσματα» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα μερίδας του τύπου και κάποιες αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα αναφορικά με σύγκριση ερευνών κοινής γνώμης, ο ΣΕΔΕΑ δηλώνει τα εξής:

Σύμφωνα με τον Νόμο 3603/2007 (άρθρο 4, παρ. 6) «Η σύγκριση αποτελεσμάτων διαφορετικών δημοσκοπήσεων πρέπει να συνοδεύεται από την επισήμανση των διαφορών τους (όπως μεθοδολογία, χρόνος διεξαγωγής που είναι δυνατόν να επηρεάζει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης)»

Τα προναφερθέντα δημοσιεύματα συγκρίνουν αποτελέσματα δημοσκοπήσεων με αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου. Μεταξύ των δύο δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις, καθώς:

 • Η διατύπωση των ερωτήσεων είναι διαφορετική
 • Η μεθοδολογία συλλογής στοιχείων είναι διαφορετική: συνεντεύξεις δια ζώσης και συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου έναντι τηλεφωνικών συνεντεύξεων
 • Ο χρόνος διεξαγωγής των ερευνών είναι διαφορετικός
 • Oι κλίμακες καταγραφής των απόψεων των πολιτών είναι διαφορετικές

Σε κάθε περίπτωση, ασφαλέστερη όλων για εξαγωγή συμπερασμάτων είναι η σύγκριση μεταξύ ίδιων ερευνών (στην συγκεκριμένη περίπτωση του Ευρωβαρόμετρου), στη διάρκεια του χρόνου. Οι χρονοσειρές αποτελεσμάτων που προκύπτουν είναι συγκρίσιμες και καταγράφουν καθαρά την τάση μεταβολής των απόψεων της κοινής γνώμης. Κάθε άλλη και κυρίως μεμονωμένη αναφορά ή σύγκριση αποτελεσμάτων ενδέχεται να παραπλανά την κοινή γνώμη και να μην ενημερώνει τους πολίτες αντικειμενικά όπως προβλέπει ο ανωτέρω νόμος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται μία μεμονωμένη δημοσκόπηση για να αμφισβητηθούν όλες οι υπόλοιπες. Η δημοσίευση συγκρίσεων ανόμοιων ερευνών δεν είναι καλόπιστη και οδηγεί σε παραπλανητικά συμπεράσματα.

Σχόλια (3)

 • Λέλος Μπιστερλής.

  Σας πήρανε χαμπάρι και στην Ευρώπη αν δεν το έχετε καταλάβει.

  Απάντηση
 • jontikis

  Το εχουν καταλαβει αλλα επειδη τους εχουν φλομωσει στο χρημα δεν τους νοιαζει τι θα πει ακομα και ο θεος ο ιδιος!

  Απάντηση
 • Trikalinos

  Σε συγκρίση με το 2018, όλα τα μεγέθη του ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ είναι καλύτερα για την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο αντιπολίτευση με fake news κάνει πλέον, είναι σε αδιέξοδο πολιτικό…

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή