Το «Θεσσαλικό Θέατρο» τιμά τη Μελίνα Μερκούρη Reviewed by Momizat on . Ένα τιμητικό αφιέρωμα στη μεγάλη Ελληνίδα Μελίνα Μερκούρη ετοιμάζει, εδώ και καιρό το «Θεσσαλικό Θέατρο» με τη φροντίδα του σκηνοθέτη και στενού φίλου της Κώστα Ένα τιμητικό αφιέρωμα στη μεγάλη Ελληνίδα Μελίνα Μερκούρη ετοιμάζει, εδώ και καιρό το «Θεσσαλικό Θέατρο» με τη φροντίδα του σκηνοθέτη και στενού φίλου της Κώστα Rating: 0

Το «Θεσσαλικό Θέατρο» τιμά τη Μελίνα Μερκούρη

Το «Θεσσαλικό Θέατρο» τιμά τη Μελίνα Μερκούρη

Ένα τιμητικό αφιέρωμα στη μεγάλη Ελληνίδα Μελίνα Μερκούρη ετοιμάζει, εδώ και καιρό το «Θεσσαλικό Θέατρο» με τη φροντίδα του σκηνοθέτη και στενού φίλου της Κώστα Τσιάνου.
Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου, ημέρα που 20 χρόνια πριν, μια απίστευτη λαοθάλασσα αποχαιρέτισε τη Μελίνα.
Το αφιέρωμα δεν μπορούσε να έχει άλλο τίτλο, παρά το: «Μελίνα! Η τελευταία Ελληνίδα Θεά!»
Ένας τίτλος που αυθόρμητα, οι εφημερίδες όλο του κόσμου βάλανε στην πρώτη σελίδα την ημέρα της αποδημίας της.
Το «Θεσσαλικό Θέατρο» έχει πολλούς λόγους να τιμά τη Μελίνα, αφού το στήριξε με πολλούς τρόπους.
Στα πρώτα χρόνια του «Θεσσαλικού» τον Μάϊο του 1976, η Μελίνα, ενθουσιασμένη από την ίδρυση του πρώτου επαγγελματικού θεάτρου στην περιφέρεια ήρθε στη Λάρισα για μια συναυλία στο γήπεδο μπάσκετ του Αλκαζάρ, ώστε με τις εισπράξεις να μπορέσει το θέατρο να συνεχίσει την πορεία του.
Όταν σαν Υπουργός Πολιτισμού η Μελίνα αποφάσισε να δημιουργήσει τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είχε σαν πρότυπο το «Θεσσαλικό Θέατρο» και βάσισε την λειτουργία του θεσμού στις εμπειρίες του.
Κάθε τόσο και όταν υπήρχε ανάγκη ήταν πάντα δίπλα στο θέατρό μας και ανέπτυξε καλές φιλικές σχέσεις με τους ανθρώπους που εργάζονταν σ΄αυτό.
Ήταν η πρώτη που «μυρίστηκε» την αξία των παραστάσεων αρχαίας τραγωδίας που σκηνοθέτησε ο Κώστας Τσιάνος και βοήθησε οι παραστάσεις του «Θεσσαλικού Θεάτρου» να ενταχθούν στο «Φεστιβάλ Επιδαύρου». Ήταν το πρώτο θέατρο της περιφέρειας που έπαιξε στην Επίδαυρο. Και ήταν η Μελίνα που έστειλε το Θέατρό μας να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Η Μελίνα αγαπούσε τη Λάρισα και ήταν συνδεδεμένη μαζί της από το τέλος της δεκαετίας του ΄30 όταν παντρεύτηκε τον Παναγή Χαροκόπο και έμενε τακτικά στον «Πύργο Χαροκόπου» στη Γιάννουλη.
Η Μελίνα πρόσφερε πολλά και στην αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας και ήρθε αρκετές φορές για να παρακολουθήσει τις εργασίες. Τελευταία φορά ήταν τον Σεπτέμβριο του 1993.
Η υγεία της αν και ήταν ήδη κλονισμένη, επέμενε να επισκεφθεί την πόλη μας και δυστυχώς σε μια συγκέντρωση που έγινε κοντά στον «Πύργο Χαροκόπου» την ώρα που μιλούσε, λιποθύμισε στα χέρια του Κώστα Τσιάνου που την συντρόφευε συνεχώς, μετά από επιθυμία της, εκείνες τις μέρες.
Την άλλη χρονιά ταξίδεψε για την «Γειτονιά των αγγέλων».
Το τιμητικό αφιέρωμα θα γίνει στο «Θέατρο του Μύλου» και όχι σε άλλο μεγαλύτερο χώρο, γιατί αγαπούσε αυτό το Θέατρο με την ιδιαίτερη ζεστασιά, την θεατρική του ατμόσφαιρα και σίγουρα σ΄αυτό θα αισθανόταν «σαν στο σπίτι της» γιατί η Μελίνα ανέπνεε στο θέατρο, όσο πουθενά αλλού, καθώς έλεγε.
Το αφιέρωμα γίνεται με τη συνεργασία του «Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη». Θα προβληθούν αποσπάσματα από τις κινηματογραφικές της ταινίες, από τους αντιδικτατορικούς αγώνες της κ.α.
Ο Κώστας Τσιάνος θα θυμηθεί υπέροχα περιστατικά από τις συναντήσεις τους. Θα διαβαστούν από ηθοποιούς βιογραφικά στοιχεία και σχόλια μεγάλων προσωπικοτήτων κα θα ακουστούν ζωντανά, με ορχήστρα που θα διευθύνει ο Σπύρος Καβαλλιεράτος, τραγούδια που ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο η «Αιώνια Ελληνίδα».

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή