Το ΚΚΕ για την παγκόσμια ημέρα δασών Reviewed by Momizat on . Η σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα δασικά οικοσυστήματα  δεν είναι καθόλου τυχαία. Απορρέει  από τις συνεχείς περικοπές δαπανών, από την ένταξη του δάσο Η σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα δασικά οικοσυστήματα  δεν είναι καθόλου τυχαία. Απορρέει  από τις συνεχείς περικοπές δαπανών, από την ένταξη του δάσο Rating: 0

Το ΚΚΕ για την παγκόσμια ημέρα δασών

Το ΚΚΕ για την παγκόσμια ημέρα δασών

Η σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα δασικά οικοσυστήματα  δεν είναι καθόλου τυχαία. Απορρέει  από τις συνεχείς περικοπές δαπανών, από την ένταξη του δάσους στους όρους αγοράς, και συμβαδίζει με την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των ορεινών όγκων και την παράδοση τους στις κερδοσκοπικές ορέξεις των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η κρατική πολιτική αντιμετωπίζει τις επενδύσεις στα δάση ως μία ακόμα διέξοδο στα «λιμνάζοντα»  κεφάλαια των επιχειρηματικών  ομίλων.

Η πολιτική της ΕΕ, το ευρωενωσιακό πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης, οι οδηγίες για τα δασικά συστήματα και τελευταία το 7ο πρόγραμμα περιβαλλοντικής Δράσης, εξυπηρετούν την ανάγκη των ομίλων να κάνουν «πράσινες» μπίζνες στα δάση.

Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προωθούν διαχρονικά αυτή την πολιτική και έχουν τεράστιες ευθύνες.

Το υπό κατάθεση σχετικό νομοσχέδιο, που αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην εμπορευματοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων και του δημόσιου πλούτου, έρχεται να άρει όλα τα εμπόδια για τη δράση του μεγάλου κεφαλαίου.

Παραδίδει τα δασικά οικοσυστήματα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε ολόκληρες περιοχές με διαδικασίες «fast – track» αλλάζουν οι χρήσεις γης, σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα του δασικού πλούτου, με αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων. Προωθεί τη συγκέντρωση στο τομέα της κτηνοτροφίας.

Ταυτόχρονα, προωθείται η συρρίκνωση της Δασικής υπηρεσίας, με την κατάργηση 80 Δασαρχείων που οδηγεί σε απολύσεις προσωπικού και σε ελάχιστη προστασία των δασών. Την ίδια στιγμή, οι κρατικές επενδύσεις στη δασοπονία ,  στην ανάπτυξη των δασικών συστημάτων και σε έργα υποδομής ( καθαρισμός δασών, συντήρηση δασικής οδοποιίας, τεχνικά έργα και αναδασώσεις ) είναι ελάχιστες εως μηδαμινές.

Η φιλολαϊκή αξιοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων, αποδεικνύεται ασύμβατη με την  πολιτική ΕΕ & άρχουσας τάξης, ασύμβατη με ένα σύστημα που έχει ως «αρχή και τέλος» το κέρδος.

Τα δασικά οικοσυστήματα είναι κοινωνικό αγαθό, λαϊκή περιουσία. Μπορούν να λειτουργήσουν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με μια δασική πολιτική που θα εξασφαλίζει την προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους, την ανάπτυξή τους ως βασικού τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την οικολογική τους ανόρθωση, μόνο στα πλαίσια ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης.

Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους. Τονίζει την ανάγκη να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Η προστασία και η αξιοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων, της γης προς όφελος του λαού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οργανωμένη παρέμβαση του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Το ζήτημα της προστασίας των δασών και των περιβάλλοντος πρέπει να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων Με εφαλτήριο την πάλη για τη διασφάλιση των δασικών συστημάτων, την αποτροπή της επέκτασης της δράσης των μονοπωλιακών ομίλων στα δάση, την απόσυρση του νέου νόμου για τα δάση, την ανατροπή της δασοκτόνας κρατικής πολιτικής και των αντιλαϊκών νόμων, που καταστρέφουν τα δάση, ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας.

Οργανώνουμε τον αγώνα μας με στόχο την κοινωνικοποίηση της γης και του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και την αξιοποίησή τους κάτω από επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, για την ολόπλευρη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε κατοικία, αναψυχή, εργασία, διακοπές. Η ανάπτυξη, που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και εξασφαλίζει ισόρροπη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, απαιτεί έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, απαιτεί το δρόμο της αποδέσμευσης απ’ την ΕΕ και μονομερούς διαγραφής του χρέους με εργατική λαϊκή εξουσία.

 

 ΤΡΙΚΑΛΑ  21/3/2014                             ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή