Το ΚΚΕ για το δημοψήφισμα και την απόρριψη του αιτήματος Reviewed by Momizat on . Με διαδικασίες - παρωδία, το Α’ θερινό τμήμα της βουλής, απέρριψε το αίτημα να συζητηθεί στην Ολομέλεια η διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ». Στ Με διαδικασίες - παρωδία, το Α’ θερινό τμήμα της βουλής, απέρριψε το αίτημα να συζητηθεί στην Ολομέλεια η διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ». Στ Rating: 0

Το ΚΚΕ για το δημοψήφισμα και την απόρριψη του αιτήματος

Το ΚΚΕ για το δημοψήφισμα και την απόρριψη του αιτήματος

Με διαδικασίες – παρωδία, το Α’ θερινό τμήμα της βουλής, απέρριψε το αίτημα να συζητηθεί στην Ολομέλεια η διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ».

Στη ψηφοφορία συμμετείχαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αποφάσισαν ότι η πρόταση για δημοψήφισμα δεν συγκεντρώνει τα 2/5, επί του συνόλου των βουλευτών, που απαιτούνται, ώστε να γίνει η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της βουλής.

Στη συζήτηση στο Α’ θερινό τμήμα της Βουλής, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμμετείχαν μόνο η ΔΗΜΑΡ και η Χρυσή Αυγή που πήραν το λόγο, αλλά στη συνέχεια αποχώρησαν από την ψηφοφορία.

Το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στη διαδικασία, καταγγέλλοντας τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης γιατί προκειμένου να καλύψει την αρνητική στάση της για τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, παρέπεμψε το ζήτημα στο θερινό τμήμα για μια προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης δήλωσε τα εξής:

«Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί ενώ υπήρχαν οι προϋποθέσεις για σύγκληση της Ολομέλειας, παρά το γεγονός ότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική από τις άλλες, με προσχηματικές και έξω από κάθε λογική δικαιολογίες, απέκλεισε τη συζήτηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Το ΚΚΕ θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της πάλης του λαϊκού κινήματος κατά της απελευθέρωσης της ενέργειας και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που υπαγορεύεται από την ΕΕ που στηρίζουν όλα τα άλλα κόμματα, για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης έξω από την ΕΕ, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει».

Σε ανακοίνωσή της , για τη σχεδιαζόμενη προσχηματική συζήτηση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ  είχε αναφέρει τα εξής:

«Οι βουλευτές του ΚΚΕ με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατάργηση των νόμων που έχουν οδηγήσει στην απελευθέρωση της Ενέργειας και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και του ψηφισθέντα νόμου “Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας”, του γνωστού ως “μικρή ΔΕΗ”.

Παρ’ όλο που η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, να γίνει συζήτηση και να αποφανθεί το σώμα για το δημοψήφισμα.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί προκειμένου να καλύψει την αρνητική στάση της για τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, παραπέμπει το ζήτημα στο θερινό τμήμα για μια προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα.

Συνεπώς, οι βουλευτές του ΚΚΕ δε θα πάρουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία».

 

Η πρόταση του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα:

Η πρόταση του ΚΚΕ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη ΔΕΗ, που κατέθεσε προς τον πρόεδρο της Βουλής η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος είναι η εξής:

«Οι βουλευτές του ΚΚΕ που υπογράφουν αυτό το κείμενο ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος, για την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου που οδηγεί στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, την είσοδο των ιδιωτικών ομίλων, το διαχωρισμό των συστημάτων μεταφοράς και διανομής που απορρέουν από το συνολικό κοινοτικό πλαίσιο απελευθέρωσης της ενέργειας και έχει δραματικές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους του κλάδου.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΚΚΕ ΖΗΤΟΥΝ τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ακύρωση και κατάργηση του ν. 1914/1990, του ν. 2773/1999, του ν. 3426/2005, του ν. 4001/2011, του ν. 4237/2014 και για τον ψηφισθέντα νόμο ”Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας”, του γνωστού ως ”μικρή ΔΕΗ”».

 

 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή