Το ΚΚΕ για το χαράτσι στα νοσοκομεία Reviewed by Momizat on . Παιχνίδι εντυπώσεων και κοροϊδία του λαού από  ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το χαράτσι των 25 ευρώ στα νοσοκομεία   Η επιβολή του χαρατσιού των 25 ευρώ για εισαγωγή σε δ Παιχνίδι εντυπώσεων και κοροϊδία του λαού από  ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το χαράτσι των 25 ευρώ στα νοσοκομεία   Η επιβολή του χαρατσιού των 25 ευρώ για εισαγωγή σε δ Rating: 0

Το ΚΚΕ για το χαράτσι στα νοσοκομεία

Το ΚΚΕ για το χαράτσι στα νοσοκομεία

Παιχνίδι εντυπώσεων και κοροϊδία του λαού από  ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για το χαράτσι των 25 ευρώ στα νοσοκομεία

 

Η επιβολή του χαρατσιού των 25 ευρώ για εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο και το χαράτσι του 1 ευρώ σε κάθε συνταγή φαρμάκων είναι προϊόντα μιας πολιτικής που θεωρεί πως η παροχή υπηρεσιών Υγείας και το φάρμακο είναι εμπόρευμα με τιμή, κόστος και πελάτες.

Την ίδια ώρα οι εμπνευστές, εφαρμοστές και υποστηρικτές αυτής της λογικής της εμπορευματοποίησης των πάντων καμώνονται ότι νοιάζονται για το λαό, την υγεία του και την περίθαλψή του.

Παίζοντας το παιχνίδι των εντυπώσεων, το ΠΑΣΟΚ ζητά τώρα να επανεξετασθεί το μέτρο των 25 ευρώ μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Ωστόσο, το μέτρο αυτό έχει ψηφιστεί από το Νοέμβρη του 2012 και από το ΠΑΣΟΚ, που δεν το κρύβει (άλλωστε δεν θα μπορούσε), αλλά το δικαιολογεί σαν αναγκαίο κακό, αφού σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως «το ΠΑΣΟΚ με αίσθημα ευθύνης ψήφισε  όλα τα μέτρα στα οποία ισορροπούσε κάθε φορά η διαρκής σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα…».

Στο ίδιο παιχνίδι και η ΝΔ, με τον υπουργό Υγείας και  να δηλώνει σε τηλεοπτικό σταθμό ότι δεν έχει αντίρρηση να καταργηθεί το μέτρο των 25 ευρώ, αρκεί να αντικατασταθεί «με δημοσιονομικό ισοδύναμο», δηλαδή τα 25 ευρώ να εισπράττονται από το λαό αλλά με άλλο τρόπο, αν αυτό είναι εφικτό, αν όχι να παραμείνει ως έχει το χαράτσι.

Μάλιστα, η ΝΔ ψελλίζει πως δεν είναι μέτρο της σημερινής κυβέρνησης, αλλά είναι νόμος που πρέπει να εφαρμοσθεί. Βέβαια, αν δεν το θέλει το χαράτσι, με άλλο νόμο μπορεί να το καταργήσει, προφανώς δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, ενώ το συγκεκριμένο νόμο ψήφισε και η ΝΔ επίσης το Νοέμβρη του 2012.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το χαράτσι του 1 ευρώ στις συνταγές φαρμάκων των ασφαλισμένων που θα εφαρμοσθεί από την Τρίτη 8 Γενάρη.

Στην τηλεοπτική του παρέμβαση ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε «τρίχες» τη συζήτηση για το χαράτσι των 25 ευρώ, ισχυριζόμενος ότι το χαράτσι θα επιβαρύνει τον κάθε ασθενή μία φορά στα 10 χρόνια και ρωτούσε τους τηλεπαρουσιαστές πριν πόσο καιρό έκαναν εισαγωγή σε νοσοκομείο προφανώς για τεκμηριώσει επιστημονικά τον ισχυρισμό του!

Επίσης,  οι ισχυρισμοί του υπουργού Υγείας , ότι με το 25ευρω θα ανακουφιστούν οι ασθενέστεροι ,επιβεβαιώνουν κυνικά ότι και στην υγεία, όπως και σε άλλους τομείς θα χαρατσώνονται οι φτωχοί στο όνομα του να δοθούν τάχα ορισμένα ψίχουλα στους πάμπτωχους. Τα χαράτσια στα νοσοκομεία και στα φάρμακα δεν αποτελούν “αλληλεγγύη” για τους ανασφάλιστους και τους άπορους, αλλά υποκαθιστούν μέρος των μειωμένων κρατικών δαπανών για τη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προκειμένου να στηριχτούν με επιπλέον χρήμα οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Οι δήθεν “ευαισθησίες” για εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών ασθενών από το 25ευρω στόχο έχουν να συγκαλύψουν ότι τα χαράτσια, οι φόροι, οι μειώσεις μισθών, η ανεργία δεν αποτελούν “εξαίρεση”, αλλά “κανόνα” για το σύνολο των λαϊκών οικογενειών. Η χειροτέρευση των παροχών Υγείας αφορά όλους.

Παρόμοιοι ήταν οι ισχυρισμοί σε κάθε βήμα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας.

Όταν δημιουργήθηκαν τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία που ήταν επί πληρωμή, έλεγαν ότι όποιος δεν θέλει να πληρώσει μπορεί να επισκεφθεί τα εξωτερικά ιατρεία το πρωί.

Όταν για κάθε επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία επέβαλαν το χαράτσι των 5 ευρώ, έλεγαν ότι το αντίτιμο είναι μικρό, σχεδόν συμβολικό.

Κι έπειτα ήρθαν τα 25 ευρώ, η σημαντική αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα, το 1 ευρώ στις συνταγές και ο βηματισμός της εμπορευματοποίησης χρόνο με το χρόνο θα γίνεται γοργότερος σε βάρος του λαού που ήδη πληρώνει για την Υγεία μέσω των άμεσων φόρων, των ασφαλιστικών εισφορών, της συμμετοχής στα φάρμακα, της ιδιωτικής επίσκεψης σε γιατρούς και των χαρατσιών σε νοσοκομεία και φαρμακεία.

Ο λαός δεν πρέπει να δεχθεί αυτόν τον εμπαιγμό. Να διεκδικήσουν την κατάργηση των χαρατσιών και κάθε πληρωμής στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνολικά της πολιτικής που στηρίζει την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Οι εργαζόμενοι έχουν χρυσοπληρώσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και γι’ αυτό η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παροχή της πρέπει να είναι καθολικό λαϊκό δικαίωμα.

 

ΤΡΙΚΑΛΑ  04/01/2014

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή