Το ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό για τις απλήρωτες καθαρίστριες στο Νοσοκομείο Reviewed by Momizat on . Ερώτηση στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, για την «Καταβολή δεδουλευμένων στις εργαζόμενες συνεργείου καθαρ Ερώτηση στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, για την «Καταβολή δεδουλευμένων στις εργαζόμενες συνεργείου καθαρ Rating: 0

Το ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό για τις απλήρωτες καθαρίστριες στο Νοσοκομείο

Το ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό για τις απλήρωτες καθαρίστριες στο Νοσοκομείο

Ερώτηση στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, για την «Καταβολή δεδουλευμένων στις εργαζόμενες συνεργείου καθαριότητας στο Γ.Ν. Τρικάλων».

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Εδώ και έξι μήνες παραμένουν απλήρωτες οι 38 εργαζόμενες – καθαρίστριες ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει την καθαριότητα του Γ, Ν, Τρικάλων.

Από την πλευρά του ο εργολάβος επικαλείται οικονομικό αδιέξοδο λόγω οφειλών, από πλευράς του Νοσοκομείου η διοίκηση σύμφωνα με δήλωσή της προσπαθεί να βρει το κονδύλι της οφειλής.

Δικαιολογημένες είναι οι διαμαρτυρίες των εργαζόμενων που διεκδικούν το αυτονόητο. Το δικαίωμα της άμεσης καταβολής των δεδουλευμένων μηνών που δικαιούνται και που πρέπει να τους καταβληθούν.

Όταν οι εργαζόμενες προχώρησαν σε διαμαρτυρία εισέπραξαν από την εταιρεία την απάντηση πως τίθενται σε καθεστώς υποχρεωτικής άδειας και προκειμένου να τις τρομοκρατήσει αντικατέστησε έντεκα εργαζόμενες από τη βάρδια που ήταν να αναλάβουν, δηλώνοντας τους πως δε μπορούν να εργαστούν και πως σύντομα (10 ήμερες) θα τους κοινοποιηθεί έγγραφο απόλυσης.

Αυτό που αναδεικνύεται από τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το καθεστώς και οι συνθήκες γαλέρας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τη σίτιση, τη φύλαξη των ιδιωτικών συνεργείων στα νοσοκομεία. Αποτελεί πρότυπο «ανάπτυξης» για την Κυβέρνηση με μισθούς των 340 ευρώ και αμοιβή με την ώρα. Παράλληλα είναι άγνωστο τι σημαίνει για τους εργαζόμενους να έχουν ΣΣΕ, να εφαρμόζεται η νομοθεσία για τα βαρέα και ανθυγιεινά, να αμείβονται για τις υπερωρίες και την εργασία, το Σάββατο και την Κυριακή, να καταβάλλονται οι τριετίες, να δηλώνονται τα εργατικά ατυχήματα, να καταβάλλονται τα δεδουλευμένα κάθε μήνα, τι σημαίνει 8ωρο και μια σειρά άλλα δικαιώματα.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπως και των προηγούμενων Κυβερνήσεων που θέλουν τους εργαζόμενους πάμφθηνους, χωρίς δικαιώματα, προκειμένου να υπηρετηθεί ο στρατηγικός στόχος ΕΕ- Κεφαλαίου της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της απρόσκοπτης αύξησης της κερδοφορίας των μεγαλοεργολάβων των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό το πρότυπο ανάπτυξης επιβάλλεται σε κάθε χώρο δουλειάς και έχει τη σφραγίδα της πολιτικής της Κυβέρνησης κα της ΕΕ, ώστε να υπηρετηθεί η ανάγκη για τη κερδοφορία του κεφαλαίου.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε:

–                     Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στις εργαζόμενες καθαρίστριες του Γ.Ν. Τρικάλων.

–                     Να καταργηθεί το καθεστώς κάλυψης των αναγκών στα νοσοκομεία με ιδιωτικές εταιρείες σε τομείς όπως της καθαριότητας, σίτισης φύλαξης κ.α.

–                     Να διατεθούν τα αντίστοιχα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας για την κάλυψη των αναγκών στις προαναφερθείσες υπηρεσίες.

 

Οι Βουλευτές

 

Γιώργος Λαμπρούλης

Ελένη Γερασιμίδου

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή