Tρίκαλα – Το ΚΚΕ τιμά την «κόκκινη δασκάλα» Reviewed by Momizat on . ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ “ η μεγάλη δασκάλα, η συντρόφισσα του λαού, το παιδαγωγικό φροντιστήριο της Τύρνας”   Στην εκατοντάχρονη πορεία του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδα ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ “ η μεγάλη δασκάλα, η συντρόφισσα του λαού, το παιδαγωγικό φροντιστήριο της Τύρνας”   Στην εκατοντάχρονη πορεία του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδα Rating: 0

Tρίκαλα – Το ΚΚΕ τιμά την «κόκκινη δασκάλα»

Tρίκαλα – Το ΚΚΕ τιμά την «κόκκινη δασκάλα»

ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ

“ η μεγάλη δασκάλα, η συντρόφισσα του λαού, το παιδαγωγικό φροντιστήριο της Τύρνας”

 

Στην εκατοντάχρονη πορεία του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έθεσε συνεχώς στο επίκεντρο της προσοχής του την πνευματική ανύψωση της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεσμένων στρωμάτων, για την απόσπασή τους από την επιρροή της αστικής ιδεολογίας. Το ενδιαφέρον αυτό πηγάζει από την ίδια τη φυσιογνωμία του, ως συνειδητό, οργανωμένο, πρωτοπόρο τμήμα της εργατικής τάξης που έχει στρατηγικό στόχο τη ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.

Το ΚΚΕ , προχωρώντας στη συμπλήρωση των εκατό χρόνων ζωής και αγώνα, σκύβει στην ιστορία του ,κρατά τα διδάγματα της, φωτίζει πλευρές της, τιμά όλες εκείνες οι προσωπικότητες που υπό την ακτινοβόλο επίδραση της Οκτωβριανής επανάστασης στρατεύτηκαν στο ΚΚΕ ή δίπλα του, άφησαν πίσω τους ανυπέρβλητες θεωρητικές παρακαταθήκες και πρακτικό εκπαιδευτικό έργο για τη μόρφωση του λαού μας. Τα βήματά τους περπατούν στην πορεία του ΚΚΕ.

Μια τέτοια προσωπικότητα, δεμένη με το Κόμμα της, ήταν και η  Ρόζα Ιμβριώτη, που εγκαινίασε το καλοκαίρι του 1944 το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο της Τύρνας.

Η μεγάλη αυτή κομμουνίστρια παιδαγωγός, η Ρόζα Ιμβριώτη, ακολούθησε την ίδια πορεία που το ΚΚΕ υπηρετεί έναν σχεδόν αιώνα, την πάλη για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος,  για την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού, χωρίς να λοξοδρομήσει αλλάζοντας τον χαρακτήρα του από επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης.

        Η τοποθέτησή της υπέρ της γραμμής της ταξικής πάλης στο ζήτημα της παιδείας, δεν προέκυψε, όπως και δεν θα μπορούσε, από ταξικό ένστικτο. Ήταν καρπός μιας απόφασης να θέσει τη γνώση της στη μελέτη των προβλημάτων της εποχής της από τη σκοπιά των κατατρεγμένων, των καταπιεσμένων. Ήταν βαθιά η πεποίθησή της πως τα μεγάλα προβλήματα είναι κοινωνικά, πως ο αγώνας για τη υγεία, την κοινωνική πρόνοια και την παιδεία πορεύεται παράλληλα με τον πολιτικό και κοινωνικό αγώνα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ροζα ιμβριωτη

Το ΚΚΕ σήμερα συνεχίζει να δίνει όλες του τις δυνάμεις και καλεί την εργατική τάξη, το λαό να παλέψει για το σχολείο των σύγχρονων δυνατοτήτων και αναγκών, ένα σχολείο που όπως έγραφε και η Ρόζα: «θα μορφώνει όλους και όχι μόνο τους προνομιούχους. Ένα σχολείο που θα κάνει ικανούς «όλους» να χαρούν τα πνευματικά και υλικά αγαθά του πολιτισμού. Θα υψώσει «όλους» στην ανθρώπινη αποστολή τους.»

Έχουμε βέβαια ξεκάθαρο πως ένα τέτοιο σχολείο μπορεί να υπάρξει μόνο σε μια κοινωνία όπου ο άνθρωπος, η πιο σημαντική παραγωγική δύναμη δεν απαξιώνεται, η μόρφωσή του δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε κόστος άλλα αναγκαιότητα. Στο πλαίσιο αυτής της κοινωνίας, αυτής της οικονομίας, κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν πετιέται στα αζήτητα της ανεργίας. Αυτή η πρόταση, που αποτελεί εξειδίκευση του προγράμματος του Κόμματος, δείχνει το δρόμο για μια κοινωνία που αξίζει να περπατήσουμε.

Αποτέλεσμα εικόνας για ροζα ιμβριωτη

Το Κόμμα μας, τιμά τη Ρόζα Ιμβριώτη που το έργο της βαραίνει ως κληρονομιά και παρακαταθήκη την ιστορία του ΚΚΕ, αποτελεί μέρος αυτής της ιστορίας. Το έργο της δίνει όμως και ένα συμπέρασμα πολύτιμο, «Η πρωτοπόρα σκέψη ανθίζει στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης».

Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ τιμώντας τη μεγάλη κομμουνίστρια παιδαγωγό και ξεχωρίζοντας την ίδρυση του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου στην Τύρνα καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα ,ιδιαίτερα τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς να  συμμετέχουν στην εκδήλωση που διοργανώνει στις 8 Οκτώβρη, στις 12μμ, στην κεντρική πλατεία της Τύρνας (Ελάτης) Τρικάλων.

 

 

ΤΡΙΚΑΛΑ  26/9/2017                             ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή