"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

8.6 C
Trikala

Το κόστος κατασκευής της Εγνατίας ξεπέρασε τα πέντε δις – Παραχωρείται με 1,5 δις

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η αδειοδότηση των σηράγγων και η αύξηση των διοδίων είναι οι δύο βασικές εκκρεμότητες προκειμένου να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Και τις  δύο συγκεκριμένες εκκρεμότητες «τρέχει» το Υπουργείο Υποδομών.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά από τα Ιωάννινα ο Υφυπουργός Νίκος Ταχιάος η πιστοποίηση των σηράγγων ολοκληρώνεται με την προσπάθεια να επικεντρώνεται πλέον σε αυτές της Ηπείρου.

Όσον αφορά τα διόδια, δεκαπέντε ημέρες πριν την υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση, θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση για την αναπροσαρμογή των διοδίων.

Στη φάση αυτή τα διόδια θα αυξηθούν κατά 30%, από τρία σε τέσσερα λεπτά ανά χιλιόμετρο, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός.

Πρόκειται για μία… γενναία προίκα που θα δοθεί στον ιδιώτη μαζί με τον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της χώρας και η οποία θα έχει συνέχεια καθώς από την σύμβαση προβλέπεται σταδιακά τα διόδια να φτάσουν στα πέντε λεπτά ανά χιλιόμετρο.

Με το κλείσιμο των συγκεκριμένων εκκρεμοτήτων, που είναι θέμα χρόνου, η Εγνατία θα πάψει να είναι κρατική.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – EGIS PROJECTS θα αναλάβει για 35 χρόνια τη συντήρηση και λειτουργία του οδικού άξονα μήκους 658 χιλιομέτρων, καθώς και των 3 κάθετων οδικών αξόνων συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, που αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία).

Επιπλέον, η σύμβαση προβλέπει πως τα 5 πρώτα χρόνια της παραχώρησης η ΤΕΡΝΑ θα προχωρήσει σε μία σειρά από κατασκευαστικά έργα, συμπεριλαμβανομένης και της βαριάς συντήρησης του δρόμου, των παρεμβάσεων στις σήραγγες και της αναβάθμισης οδικών τμημάτων

Το ύψος του τιμήματος που κατέβαλλε η κοινοπραξία ανέρχεται στα 1,496 δισ. ευρώ, ωστόσο το τελικά τίμημα θα καθοριστεί επακριβώς με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, καθώς σε αυτή (όπως και σε όλες τις συμβάσεις παραχώρησης) προβλέπεται ο επιτοκιακός κίνδυνος, δηλαδή οι επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους χρήματος.

Για την ιστορία… Το κόστος κατασκευής της Εγνατίας ξεπέρασε τα πέντε δις..

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μα αφού παραχωρείται ΓΙΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ η διαχείριση της και η υποχρεώση συντήρησης και νέων υποδομών, δεν γίνεται πώληση της!

  2. Προτιμάς να δώσουν οι φορολογούμενοι 1.5 δις για τα επόμενα 35 χρόνια ή να τα επενδύσει ιδιώτης?
    Αυτό είναι το κέρδος της παραχώρησης, από το 1991 τα έλεγε ο Μητσοτάκης, αλλά δεν τον ακούγατε, θέλατε να τα κάνει ο Σημίτης με τα διαπλεκόμενα.

  3. Το οποίο 1.5 δις θα το βγάλει τα 5 πρώτα χρόνια με τα δικά μας χρήματα και μετά μασαμπουκα.

    Τα 5 δις που ξόδεψε το κράτος πάει προίκα στις κατασκευαστικές.

    • -Τα διόδια τα πληρώνουν οι χρήστες, όπως τουρίστες και διεθνείς μεταφορικές , όχι οι φορολογούμενοι

      -Τα λεφτά είναι κυρίως της ΕΕ, για να γίνει η ΕΓΝΑΤΙΑ

      -Αν βγάλει περισσότερα ο ιδιώτης, θα τα φορολογηθεί και θα κερδίσει το κράτος, αντί να ξοδεύει λεφτά που δεν έχει.

      • Για πες μας πόσα έβαλε η ΕΕ και πόσα οι φορολογούμενοι. Τα λεφτά τις ΕΕ δεν είναι χρήματα φορολογουμένων; Και γιατί θα πρέπει να είναι απαγορευτική η μετακίνηση για τους Έλληνες πολίτες για να πλουτίζει ο κάθε πονηρός;
        Παρεμπιπτόντος αυτά δεν συμβαίνουν σε ΚΑΜΙΑ Ευρωπαϊκή χώρα εκτός από τη μεσογειακή μπανανία. Είστε τυχεροί που δεν υπάρχει αντιπολίτευση.

        • Σε όλη την ΕΕ με παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ γίνονται τα έργα.

          Τα λεφτά του ΕΣΠΑ και των ΚΠΣ, είναι πόροι για να ανάπτυξη των οικονομικά ασθενέστερων χωρών, που αντισταθμίζουν το έλλειμα ανταγωνισμού τους στην ΕΕ, και όσο περνάνε τα χρόνια, μειώνονται για υποδομές, όπως και για την Ελλάδα και γίνονται πια με παραχωρήσεις. Μάθε πως λειτουργεί η ΕΕ, έστω ως δραχμιστής που είσαι.

          Τα διόδια χρηματοδοτούν τα έργα στους δρόμους, δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, όπως λέει ο Γιάνης σου. Και είναι καλύτερο να τα πληρώνουν και οι τουρίστες και οι διεθνείς μεταφορικές, όχι μόνο οι φορολοφούμενοι. Και ακόμα καλύτερα να μην χρεώνεται το κράτος ,αλλά ιδιώτης με το αρχικό κεφάλαιο.

          • Δε μας σιτ ρε Νταλάρα που ο περήφανος λαός μας θα ασχοληθεί με τη χασούρα των 3,5 δις. Τόσα προηγούμενα πλήρωσε, μάλιστα πολλαπλάσια, και δεν …assωσε. Άσε μας τώρα, διότι αυτό που μας καίει είναι εάν θα περάσει το νομοσχέδιο για να παντρεύονται οι άνδρες μεταξύ τους. Το υποσχέθηκε ο …δικός μας, από την πρώτη του δήλωση. Πως νομίζεις ότι πήρε 40,58%; Από τους στρέιτ;
            Υ.Γ. Αχ, τι θαυμάσιες είναι τελευταίες ημέρες της Πομπηίας.

          • Άντε ρε σιαπέρα που θα μας πεις πως λειτουργεί η ΕΕ. Και μην προσθέτεις πράγματα που δεν είπα για να απόφύγεις την απάντησση. Και ναι αυτό που συμβαίνει στη μπανανία με τις εθνικές οδούς δεν συμβαίνει ΠΟΥΘΕΝΑ στην ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης