"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.9 C
Trikala

Το μπαλάκι στον ΣΥΡΙΖΑ και για τον εκλογικό νόμο από Μητσοτάκη

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, εκτός εάν το κάνουμε από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός με την έναρξη της συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ • «Κρύφτηκε» για το σκάνδαλο υποκλοπών και επιτέθηκε στον Ανδρουλάκη • Σπέκουλα περί ρωσικής παρέμβασης στις επικείμενες εκλογές και τσουβάλιασμα της αντιπολίτευσης ως παράγοντα αποσταθεροποίησης.

Με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου από το «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο ολοκληρώνει ο πρωθυπουργός τη φετινή του επίσκεψη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού.

«Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος αλλά…»

Με το «καλημέρα» της συνέντευξης Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το ζήτημα αλλαγής εκλογικού νόμου, για το οποίο πολλά κυβερνητικά στελέχη έχουν τοποθετηθεί τον τελευταίο καιρό.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε, αρχικά, ξεκάθαρος δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο εκλογικός νόμος γιατί «δεν είμαι κωλοτούμπας», για να πετάξει στη συνέχεια το μπαλάκι προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Αλήθεια έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις, δεν είμαι κωλοτούμπας, έχω πει πολλές φορές ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Θα πορευθούμε με τον ψηφισμένο νόμο» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, όμως, έκανε πρόσθετη τοποθέτηση σημειώνοντας «Δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Εκτός εάν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη με απλά αναλογική είναι μια βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας και συμφωνήσουμε από κοινού να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο» για να εκτιμήσει, ωστόσο, ότι δεν πιστεύει ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. 

Κρύφτηκε για τις υποκλοπές, επιτέθηκε σε Ανδρουλάκη

Σε δύο ερωτήσεις για το ζήτημα των υποκλοπών, ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε να τοποθετηθεί καθαρά και να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.

Προτίμησε να κρυφτεί πίσω από τα όσα έχουν γίνει επισημαίνοντας ότι… ανέλαβε την πολιτική ευθύνη με θάρρος επειδή δέχθηκε τις παραιτήσεις. Συμπλήρωσε ότι κινήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και σε επίπεδο Δικαιοσύνης.

«Ελπίζω ότι θα καταλήξει σε συμπεράσματα εντός των μηνών» είπε για την εξεταστική, ενώ προανήγγειλε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για νέες αλλαγές στις νόμιμες, όπως τις αποκάλεσε αρκετές φορές, επισυνδέσεις.

Ανάμεσα σε άλλα, αφού καταδίκασε την παρακολούθηση πολιτικών αρχηγών, άσκησε σφοδρή κριτική προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι εργαλειοποιεί ένα σοβαρό ζήτημα και δεν σπεύδει να ενημερωθεί αρμοδίως.

Τόνισε, επίσης, ότι  ο κ. Ανδρουλάκης, από την εκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ., δεν έχει δεχθεί να τον συναντήσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων είναι αυτή τη στιγμή μεγάλη.

«Η υπόθεση αυτή είναι βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη» είπε χαρακτηριστικά για να διερωτηθεί πως δεν καταλαβαίνει τη στάση αυτή από τη στιγμή που τα δύο κόμματα έχουν συγκυβερνήσει και αφού «πολλοί από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. βλέπουν θετικά κάποιες από τις κινήσεις μας».

Σπέκουλα για ρωσική παρέμβαση στις εκλογές και… εσωτερικοί εχθροί

Εκφράζοντας την ξεκάθαρη αντίθεσή του στο σύστημα της απλής αναλογικής ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πολιτική τερατογένεση το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, όμως ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα όσα ανέφερε στη συνέχεια.

Ερωτηθείς για τα όσα έχει πει στο παρελθόν και έχει διαρρεύσει το Μαξίμου περί ξένων δυνάμεων που υπονομεύουν την σταθερότητα ο πρωθυπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, έπαιξε το χαρτί της ρωσικής παρέμβασης στις επικείμενες εκλογές.

Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε ότι «η εργαλειοποίηση του φυσική αερίου είναι δεδομένη στρατηγική από τον Πούτιν, είναι απόπειρα υπονόμευσης και πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεχομένως η Ρωσία να περίμενε διαφορετική στάση, αλλά η Ελλάδα τάχθηκε με τον αμυνόμενο, με το διεθνές δίκαιο και είχε και έναν παραπάνω λόγο να το κάνει».

«Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι μόνο εθνικό» είπε για να προσθέσει με νόημα «η Σουηδία έχει σήμερα εκλογές και κινητοποιείται σε θεσμικό επίπεδο ώστε να μην υπάρξουν ρωσικές παρεμβάσεις στις εκλογές». Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν στην Ευρώπη κόμματα που βλέπουν φιλικά τη Ρωσία και η Μόσχα επιχειρεί να το εκμεταλλευτεί αυτό για να ισχυριστεί ότι «είμαστε σε εγρήγορση ώστε να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες παρεμβάσεις δεν θα τις επιτρέουμε στην πατρίδα μας».

Έσπευσε, μάλιστα, να επαναλάβει τις «γαλάζιες» αιτιάσεις για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «έχουμε ήδη στοιχεία, αναφέρομαι σε αποφάσεις της αμερικανικής δικαιοσύνης για διοχέτευση μεγάλων ρωσικών κεφαλαίων με Έλληνες εκπροσώπους και Έλληνες δημοσιογράφους με σκοπό να στηθεί δίκτυο φιλορωσικών μέσων στη χώρα από το 2016. Μην πέφτουμε από τα σύννεφα όταν συζητάμε για αυτά».

Στην προσπάθειά του να απαντήσει στην ερώτηση για το εάν υπάρχουν εσωτερικές δυνάμεις που θέλουν αποσταθεροποίηση, ο πρωθυπουργός έβαλε στο στόχαστρο σύσσωμη την αντιπολίτευση σημειώνοντας «εάν υπάρχουν δυνάμεις εντός της χώρας το θεωρώ περίπου δεδομένο. Με την έννοια ότι όλη η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε προσπάθεια να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με την απλή αναλογική» και προσθέτοντας ότι «θα κινδυνεύσουμε να βρεθούμε με υπηρεσιακή κυβέρνηση σε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία, όπου πρέπει να εξειδικεύουμε μέτρα στήριξης κάθε μέρα. Μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι και με μια νέα κρίση στον Έβρο».

Πλαφόν στο φυσικό αέριο, στήριξη στους πολίτες, αλλά με μέτρο

Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε με ευκολία την κριτική της αντιπολίτευσης και επέμεινε ότι η μεγάλη κυβερνητική κοροϊδία με τη φορολόγηση των υπερκερδών θα δώσει λύσεις.

«Θα χρειαστεί και στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο χαμηλότερες οι τιμές φυσικού αερίου τόσο χαμηλότερη η στήριξη από τον προϋπολογισμό» είπε για να στηρίξει το ελληνικό αίτημα περί πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Εκτίμησε ότι θα υπάρξουν ευρωπαϊκές λύσεις στα ενεργειακά και έσπευσε να αποθεώσει ξανά την κυβέρνησή του υποστηρίζοντας ότι η οικονομία αναπτύσσεται και ο πλούτος αυτός γίνεται αιμοδότης των κρατικών ταμείων για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

«Χρειάζεται περισσότερη στήριξη» παραδέχθηκε, αλλά ξεκαθάρισε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα είναι πάντα με το σταγονόμετρο, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τον φόβο εκτροχίασης της ελληνικής οικονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης