Το… ξαδελφάκι του «Φυσάει Κόντρα» Reviewed by Momizat on . Εντάξει, το όνομα είναι «τραβηχτικό»: «Φυσάει Κόντρα». Δηλωτικό πρόθεσης ανατροπής, αφού ο άνεμος πάντα αλλάζει τα πάντα. Αν, δε, είναι και αντίθετος, δηλαδή μη Εντάξει, το όνομα είναι «τραβηχτικό»: «Φυσάει Κόντρα». Δηλωτικό πρόθεσης ανατροπής, αφού ο άνεμος πάντα αλλάζει τα πάντα. Αν, δε, είναι και αντίθετος, δηλαδή μη Rating: 0

Το… ξαδελφάκι του «Φυσάει Κόντρα»

Το… ξαδελφάκι του «Φυσάει Κόντρα»

Εντάξει, το όνομα είναι «τραβηχτικό»: «Φυσάει Κόντρα». Δηλωτικό πρόθεσης ανατροπής, αφού ο άνεμος πάντα αλλάζει τα πάντα. Αν, δε, είναι και αντίθετος, δηλαδή μη ούριος, είναι σαφώς προτιμητέος, ως εμφανής κίνηση και διάθεση αλλαγής.
Όταν προ πέντε ετών, ετίθετο το ζήτημα, ποιο όνομα θα υιοθετήσει η παράταξη που γεννιόταν, το «Φυσάει Κόντρα» κέρδισε κατά κράτος τις άλλες προτάσεις.
fkΠλέον, έχει αποκτήσει και «ξαδελφάκι». Το «Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή». Και το λέμε ξαδελφάκι και όχι αδελφάκι, διότι, ναι μεν πολιτικά παραπέμπει στην αριστερά, αλλά η συγκεκριμένη παράταξη κινείται σε διαφορετικά ιδεολογικά πλαίσια. Απαρτιζόμενο και δημιουργηθέν από ανένταχτους αριστερούς, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς – κατά βάση ΑΝΤΑΡΣΥΑ – αλλά και εν γένει αγωνιστές της αριστεράς, το σχήμα παρεμβαίνει ήδη στα ζητήματα του αθηναϊκού Δήμου, με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά: συνδέοντας, δηλαδή, άμεσα, το καυτό ζήτημα της τωρινής πραγματικότητας των μνημονίων, με τα όσα αντιμετωπίζουν οι εκεί δημότες. Στην ανακοίνωση μετά την ιδρυτική συνέλευση, στις 8 Φεβρουαρίου, αναφέρεται: «Επιδίωξη μας είναι η παρέμβαση στην πόλη μας με αντισυνδιαχειριστική – κινηματική λογική, ο κοινός αγώνας με κάθε συμπολίτη και συμπολίτισσα που έχει πια συνειδητοποιήσει πως:
Το μέλλον δε θα ρθει από μονάχο του έτσι νέτο σκέτο,
αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς. (Β. Μαγιακόφσκι)».

Στη δε ιδρυτική διακήρυξη, αναφέρεται σαφώς ότι η φυσιογνωμία είναι

«τµήµα ενός ευρύτερου ρεύματος που θα παλεύει για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης – συµµορίας (να διώξουµε κυβέρνηση εε δντ, φωνάζαµε όλα αυτά τα χρόνια στις διαδηλώσεις στο κέντρο αλλά και στη γειτονιά µας), που θα συνδέει την τοπική πάλη µε τους µεγάλους ευρύτερους στόχους. Το σχήµα µας έχει πρόσηµο: αριστερό, αγωνιστικό, ανατρεπτικό, αντικαπιταλιστικό. Θέλουµε να κατακτήσει αντισυνδιαχειριστική – κινηµατική φυσιογνωµία και συλλογική λειτουργία, ανοιχτό σε κάθε συµπολίτη και συµπολίτισσα που µοιράζεται τις ίδιες αγωνίες».

fk1Ηδη η παράταξη έχει πραγματοποιήσει παρεμβάσεις που αφορούν σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα (ΕΡΤ – φυσικά, καθώς εκεί, στην Αγία Παρασκευή, ήταν η έδρα της – κλείσιμο ΕΟΠΥΥ, πλειστηριασμούς, αντιφασιστικό συλλαλητήριο, επέτειος 25ης Μαρτίου κ.α.), αλλά και λιγότερο «δημοφιλή» στα κανάλια και τις εφημερίδες, όπως η συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε Vodafone& Wind. Ενώ, βεβαίως, υπάρχουν παρεμβάσεις και για τα ζητήματα της πόλης, με συγκεκριμένους στόχους και αιτήματα (Αγ. Ιωάννου, «Ιόλα», κολυμβητήριο κ.α.).

alexiou-fkΕπικεφαλής είναι ο Σπύρος Αλεξίου, φιλόλογος, γνωστός σε όλους, όσοι στα τέλη τη δεκαετίας του 1990 είχαν μια κάποια ενασχόληση με τα της φοιτητικής πολιτικής, καθώς διετέλεσε πρόεδρος του ΔΣ του – μαχητικού – Συλλόγου Φοιτητών του Ιστορικού – Αρχαιολογικού της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.  Ηταν μέλος της ΚΝΕ, αργότερα του ΝΑΡ και μετέχει στην ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως ανένταχτος. Εργάστηκε στα «Ελληνικά Γράμματα» μέχρι το 2010 όταν και απολύθηκε, μετά την απόφαση του ΔΟΛ να κλείσει την εταιρεία, συμμετέχοντας στον αγώνα των εργαζομένων ως μέλος της απεργιακής επιτροπής. Είναι μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), της Σ.Ε. της Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα (ΚΕΔΔΕ).
Το νεοϊδρυθέν σχήμα μπορεί και εμπνεύστηκε το όνομα από τον… «ύμνο» των Active Member, μπορεί και από το τρικαλινό «Φυσάει Κόντρα» (το διαδίκτυο κάνει τον κόσμο μια γειτονιά).
Σημασία έχει ότι αποτελεί ένα σχήμα εκτός των ειωθότων και για ζητήματα που αφορούν την Αττική εν γένει – και τα οποία αδυνατούμε να καταλάβουμε, από τη γαλήνη της «επαρχίας» – παλεύει με τον δικό του τρόπο.

 

Θανάσης Μιχαλάκης
Πληροφορίες, διακήρυξη και πολιτικά στοιχεία θα βρίτε στο http://fysaeikontra.wordpress.com/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή