Το παγοδρόμιο ετοιμάζεται, αλλά σύμβουλοι κατήγγειλαν σοβαρές ελλείψεις στα σχέδια Reviewed by Momizat on . «Παραμυθένιο» ονομάζει το παγοδρόμιο που στήθηκε στην κεντρική πλατεία, η οργανωτική επιτροπή του «Μύλου των Ξωτικών», αλλά μέχρι το βράδυ της Παρασκευής φαινότ «Παραμυθένιο» ονομάζει το παγοδρόμιο που στήθηκε στην κεντρική πλατεία, η οργανωτική επιτροπή του «Μύλου των Ξωτικών», αλλά μέχρι το βράδυ της Παρασκευής φαινότ Rating: 0

Το παγοδρόμιο ετοιμάζεται, αλλά σύμβουλοι κατήγγειλαν σοβαρές ελλείψεις στα σχέδια

Το παγοδρόμιο ετοιμάζεται, αλλά σύμβουλοι κατήγγειλαν σοβαρές ελλείψεις στα σχέδια

«Παραμυθένιο» ονομάζει το παγοδρόμιο που στήθηκε στην κεντρική πλατεία, η οργανωτική επιτροπή του «Μύλου των Ξωτικών», αλλά μέχρι το βράδυ της Παρασκευής φαινόταν απλώς ως μια απλή κατασκευή. Μπορεί, βεβαίως, σήμερα να μπουν και τέντες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα και προσομοιάζει σε ένα απλό παγοδρόμιο. Βεβαίως, το ζήτημα της αισθητικής και της λειτουργικότητας είναι το ένα. Το δεύτερο είναι, και πάλι, η νομιμότητα. Αυτή τη φορά, έσπευσε να συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013 η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με ένα μόνο θέμα, αυτό για την «Εγκατάσταση παγοδρομίου και λειτουργία καφέ στην Κεντρική πλατεία της πόλης».

Ετσι, παρέστησαν οι σύμβουλοι κ. Η. Καραγεώργος (πρόεδρος), Αλ. Πολυμερόπουλος (αντιπρόεδρος), Β. Γιαννούλας, Δημ. Τσόγιας, Κ. Μανώλης, Κ. Τριγώνης, Μαρίνα Ιακωβάκη, ενώ απουσίαζαν οι κ.κ. Μαρία Βαΐου και Δημ. Παζαΐτης (παρών και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τρικκαίων κ. Ευαγ. Βλαχομήτρος). Αφού ομοφώνως θεωρήθηκε ως επείγον το ζήτημα, διαβάστηκε η εισήγηση του e-trikala με αριθ. πρωτ. 312/10-12-2013. Δηλαδή κατατέθηκε δύο μέρες πριν τη συνεδρίαση. Όπως γνωρίζουμε όλοι όμως και κατέγραψε η trikkipress.gr (εδώ), το παγοδρόμιο άρχισε να κατασκευάζεται την ίδια ημέρα κατά την οποία κατατέθηκε το σχετικό έγγραφο της ανώνυμης εταιρίας στην ΕΠΟΙΖΩ, δηλαδή την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου.

Το έγγραφο αναφέρει:

 

Θέμα: «Εγκατάσταση παγοδρομίου και λειτουργία καφέ στην Κεντρική πλατεία της πόλης»

«Η e-Trikala A.E., βάσει της υπ’αρίθμ.418/2013 απόφαση του Δημοτικού

Συμβουλίου και σύμφωνα με την 445 Α.Δ.Σ. περί καθορισμού των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας του Χριστουγεννιάτικου Θεματικού Πάρκου «Ο Μύλος των Ξωτικών για την περίοδο 2013 – 14», αναλαμβάνει την διοργάνωση των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο κέντρο της πόλης που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Τρικκαίων. Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν πάντα ως στόχο την τόνωση του Χριστουγεννιάτικου ύφους στο κέντρο της πόλης. Με βάση τα ανωτέρω εισηγούμαστε την εγκατάσταση παγοδρομίου στην Κεντρική Πλατεία της πόλης και την λειτουργία καφέ από τις 13/12/13. Παρακαλούμε όπως εγκρίνετε το παραπάνω αίτημα, καθόσον όπως προκύπτει από Δημόσιο διάλογο, η παρουσία του παγοδρομίου στην συγκεκριμένη θέση, θα αποδώσει τα μέγιστα στην πόλη».

Δύο απορίες. Οντως, περιγράφεται στις αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου ότι η διοργάνωση ανατίθεται στην e-trikala. Αλλά δεν λέει πουθενά ότι θα τις πραγματοποιήσει ο Δήμος Τρικκαίων. Τελικά, ποιος πραγματοποιεί και ποιος διοργανώνει;
Δεύτερη απορία. Τι νοείται ως δημόσιος διάλογος; Ο οργανωμένος διάλογος, στο πρότυπο της κατάθεσης ερωτημάτων και της απάντησης από πολίτες, όπως, για παράδειγμα, συνέβη με τη λαϊκή αγορά; Ή οι παρατηρήσεις μερίδας των τοπικών ΜΜΕ και οι αντιδράσεις των παρατάξεων «Φυσάει Κόντρα» – κατά μείζονα λόγο – και «Λαϊκή Συσπείρωση»; Ή μήπως οι διάλογοι και μονόλογοι σε ραδιοφωνικούς σταθμούς; Αν νοείται οτιδήποτε πλην του πρώτου, δεν είναι δημόσιος διάλογος, αλλά αντιπαράθεση απόψεων. Και, βεβαίως, ποιος συμπεραίνει και πώς συμπεραίνεται, ότι «η παρουσία του παγοδρομίου στην συγκεκριμένη θέση, θα αποδώσει τα μέγιστα στην πόλη»; Αφού η e-trikala ήθελε, αυτό να κατασκευαστεί στον Ληθαίο! Με άλλα λόγια, όπου και να κατασκευαστεί, «θα αποδώσει τα μέγιστα στην πόλη»; Ή θα απέδιδε πολλά, αν κατασκευαζόταν στον Ληθαίο, αλλά τα μέγιστα τώρα, που κατασκευάζεται στην κεντρική πλατεία; Μπερδευτήκαμε.
(Ισως και όχι όμως. Καθώς, όλη η συζήτηση έχει μείνει στο παγοδρόμιο και δεν γίνεται καθόλου για τις ελάχιστες προγραμματισμένες εκδηλώσεις εντός κέντρου πόλης, την παντελή απουσία πραγματοποίησης εκδηλώσεων στις συνοικίες, την ουδεμία «εκμετάλλευση» και ανάδειξη του Φρουρίου, του τζαμιού και του Βαρουσίου, την πλήρη απουσία πρόνοιας για τη στάθμευση και την κυκλοφορία οχημάτων στο πάρκο, παρά μόνο με εμβαλωματικές, αμφισβητήσιμες παρεμβάσεις, που επιτείνουν το πρόβλημα).

 

Η συζήτηση

pagodromio1Σύμφωνα με την απόφαση και τα πρακτικά της Επιτροπής, συζητήθηκαν τα εξής:

«Ο Πρόεδρος της Επιτροπής έδωσε τον λόγο στον κ. Αλέξανδρο Πολυμερόπουλο ο οποίος ανέφερε ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα κατατέθηκε μια πρόχειρη εισήγηση που δεν μας τιμά σαν Επιτροπή, ένα σχέδιο αποτύπωσης χωρίς υπογραφή μηχανικού, που προσβάλλει την αισθητική του χώρου. Είμαστε υπέρ των εκδηλώσεων αλλά θα πρέπει να υπάρχει σωστός προγραμματισμός, οργάνωση και οι εισηγήσεις να κατατίθενται εμπρόθεσμα για την λήψη αποφάσεων. Γι’ αυτούς τους λόγους δεν ψηφίζουμε το θέμα.

Ο κ. Δημήτριος Τσόγιας πήρε τον λόγο και είπε ότι δεν εγκρίνει την λειτουργία καφέ διότι δεν θα υπάρχει οικονομικό όφελος και όσο για την εξυπηρέτηση των θεατών, υπάρχουν καφετέριες γύρω από την πλατεία.

Ο κ. Κων/νος Τριγώνης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κατατέθηκε ένα πρόχειρο σκαρίφημα τοποθέτησης του παγοδρομίου και της εξέδρας θέασης, καθυστερημένα και εκπρόθεσμα. Με αυτές τις παρατηρήσεις και επειδή οι εκδηλώσεις του «Μύλου των Ξωτικών» έχουν Πανελλαδικό αντίκτυπο, θα το ψηφίσω.

Μετά από τα ανωτέρω ο Πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε τα μέλη της να αποφασίσουν σχετικά προτείνοντας την παραχώρηση του χώρου της κεντρικής πλατείας στην e-Trikala A.E., για την εγκατάσταση παγοδρομίου και την λειτουργία καφέ από τις 13/12/13 σύμφωνα και με τα οριζόμενα στις αρίθ. 418 και 445/2013 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας τουΧριστουγεννιάτικου Θεματικού Πάρκου «Ο Μύλος των Ξωτικών» για την περίοδο 2013-2014.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπ΄ όψη τηςτα ανωτέρω, καθώς και τις διατάξεις του άρθρου 73 του Ν. 3852/2010

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Εγκρίνει την παραχώρηση του χώρου της κεντρικής πλατείας, στην e-Trikala A.E., για την εγκατάσταση παγοδρομίου και την λειτουργία καφέ από τις 13/12/13, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στις αρίθ. 418 και 445/2013 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας του Χριστουγεννιάτικου Θεματικού Πάρκου «Ο Μύλος των Ξωτικών» για την περίοδο 2013-2014.

Γίνεται μνεία ότι τα μέλη της Επιτροπής κ. Αλέξανδρος Πολυμερόπουλος και κ. Μαρίνα Ιακωβάκη μειοψήφησαν, το δε μέλος της Επιτροπής κ. Δημήτριος Τσόγιας δεν ψηφίζει την λειτουργία καφέ».

Ερωτήματα

– Πού θα λειτουργήσει το καφέ; Από ποιον και με ποιον τρόπο; Εχει κατατεθεί σχετικό αίτημα; Εχει αυτό εγκριθεί;
– Πώς προέκυψε η λειτουργία καφέ, όταν σε απόσταση 20 50 μέτρων λειτουργούν δύο καφετέριες και σε απόσταση 50 μέτρων, άλλα τρία τουλάχιστον; Ενώ σε απόσταση 200 μέτρων υπάρχει η Ασκληπιού;

– Αν δεν υπάρχει υπογραφή μηχανικού στο σχέδιο αποτύπωσης και έχει κατατεθεί ένα απλό σκαρίφημα, όπως ανέφεραν δύο δημοτικοί σύμβουλοι, τι έχει πει η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών για αυτά;

– Γιατί δεν γίνονται όλα κανονικά, για να μη δημιουργείται πρόβλημα; Γιατί πρέπει να δίνεται λαβή για σχόλια και αμφισβητήσεις;

 

Το παγοδρόμιο

pagodromio_patinazΣύμφωνα με το δελτίο Τύπου της οργανωτικής επιτροπής:

«Η μεγάλη στιγμή για το «Λευκό Παλάτι» στην Κεντρική Πλατεία της πόλης των Τρικάλων έφτασε. Ένα πανέμορφο παγοδρόμιο θα αλλάξει τα φετινά Χριστούγεννα για τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.

Στα Τρίκαλα και στον «Μύλο των Ξωτικών» χτυπά και φέτος με εντυπωσιακό τρόπο η καρδιά της Χριστουγεννιάτικης Ελλάδας. Η πόλη και το κέντρο της έχει φορέσει τα γιορτινά του και με το παραμυθένιο σκηνικό του παγοδρομίου επιβεβαιώνει τον τίτλο της πραγματικής Πρωτεύουσας των Χριστουγέννων.

Η επίσημη έναρξης λειτουργίας του παγοδρομίου θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 το μεσημέρι της Κυριακής 15/12/2013, με μεγάλες εκπλήξεις και επιδείξεις καλλιτεχνικού πατινάζ. Η ομάδα του Paradise από την Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με σόλο πατινάζ, αλλά και καλλιτεχνικό, με Χριστουγεννιάτικες χορογραφίες».

 

Θανάσης Μιχαλάκης

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή