Το παζλ των υποψηφίων στον Δ. Φαρκαδόνας Reviewed by Momizat on . Ενας Δήμος για τον οποίον, η δημαρχιακή θητεία που λήγει, είναι από τις πλέον δυσάρεστες στην αυτοδιοικητική ιστορία του νομού, είναι ο Δήμος Φαρκαδόνας. Και ήδ Ενας Δήμος για τον οποίον, η δημαρχιακή θητεία που λήγει, είναι από τις πλέον δυσάρεστες στην αυτοδιοικητική ιστορία του νομού, είναι ο Δήμος Φαρκαδόνας. Και ήδ Rating: 0

Το παζλ των υποψηφίων στον Δ. Φαρκαδόνας

Το παζλ των υποψηφίων στον Δ. Φαρκαδόνας

Ενας Δήμος για τον οποίον, η δημαρχιακή θητεία που λήγει, είναι από τις πλέον δυσάρεστες στην αυτοδιοικητική ιστορία του νομού, είναι ο Δήμος Φαρκαδόνας. Και ήδη, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σε διάφορα επίπεδα, για το ποιοι θα διεκδικήσουν τον θώκο για την επόμενη πενταετία.
Τα ονόματα πάνε και έρχονται: Θαν. Μεριβάκης, Θαν. Ζιώγκος, Τ. Μπέης, Σ. Σαπουνάς, Γ. Μακρής, έχουν ήδη ακουστεί γραφεί. Ακόμη και συζήτηση για τέως πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ ακούστηκαν πολλά, χωρίς η ίδια να παίρνει ακόμη θέση. Αλλά, επί της ουσίας, ουδείς γνωρίζει, τι θα συμβεί. Οι λόγοι είναι πολλοί.

  1. Ο Δήμος είναι εύρωστος οικονομικώς, αποτέλεσμα καλής διαχείρισης όλα τα προηγούμενα χρόνια από όλους σχεδόν τους δημάρχους των τέως ΟΤΑ. Αντιμετωπίζει ελάχιστα οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα, η νυν δημοτική αρχή να βρίσκεται συνεχώς μπροστά σε πλήθος αιτημάτων για αποπληρωμή οφειλών παλαιότερων ετών, λόγω της κρίσης, που επιδείνωσε τα οικονομικά πολλών προμηθευτών ή μελετητών. Όταν η κρίση δεν είχε μπει από την πόρτα, λίγοι ζητούσαν τόσο επιτακτικά τα χρήματα. Από το 2011 και μετά, οι αιτήσεις πέφτουν σαν το χαλάζι.
  2. Είναι ο μόνος ομογενοποιημένος ως προς τη γη και την επαγγελματική ενασχόληση, στον νομό, αλλά και από τους ελάχιστους με τέτοια δεδομένα σε όλη τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι η άσκηση πολιτικής είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, αφού σημασία έχει η φροντίδα και προσοχή στον πρωτογενή τομέα, με παράλληλες δράσεις ενίσχυσής του, ως προς τη διακίνηση προϊόντων, τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και την πιστοποίηση, στη περίπτωση των βιολογικών καλλιεργειών. Φυσικά, η κτηνοτροφία και τα προϊόντα της στο Διάσελλο, είναι ένα ακόμη θετικό για την περιοχή
  3. Εχει χάσει από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, το σύνολο των υπηρεσιών. Ετσι, οι αγρότες ταλαιπωρούνται χωρίς κανέναν λόγο να πηγαινοέρχονται στα Τρίκαλα.
  4. Διαθέτει οδικό δίκτυο που τον καθιστά ουσιαστικά κόμβο στη Θεσσαλία
  5. Εχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, δύο βασικά έργα από το παρελθόν: το κτηνοτροφικό πάρκο και το ΒΙΠΑ. Για κανένα από τα δύο δεν έχει γίνει επί της ουσίας κάτι, την τελευταία δεκαετία. Η περιοχή κινδυνεύει να χάσει και τα δύο αυτά πλεονεκτήματα

Επομένως, ο επόμενος Δήμαρχος, θα πρέπει, αφ’ ενός να συνεχίσει τη χρηστή διαχείριση, αφ’ ετέρου να ασχοληθεί με πολύ συγκεκριμένα ζητήματα. Να δώσει πνοή και ουσιαστική ελπίδα στα 17 χωριά, χωρίς βερμπαλισμούς, αλλά με ρεαλισμό.
Είναι σημαντικό να τονιστεί, επίσης, ότι επισήμως, ουδείς εκ των παραπάνω φερομένων ως ενδιαφερομένων, έχει εκφραστεί ανοιχτά. Είτε επειδή διάφορες υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε επειδή κυριαρχεί το πολιτικό ζήτημα.

 

Πολιτικό ζήτημα

Ποιο είναι αυτό; Η απουσία του ΠΑΣΟΚ! Η περιοχή κατέγραφε συντριπτικά αποτελέσματα σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις υπέρ του Κινήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι εκλογές του Ιούνη του 1989: σε όλη τη χώρα οι «πράσινοι» κατέγραφαν πτώση, πλην των Δήμων Ηρακλείου και… Φαρκαδόνας. Αλλά και αργότερα, όταν η ΝΔ επεύλανε για την εξουσία, το ΠΑΣΟΚ διατηρούσε δυνάμεις ή, σε αρκετές περιπτώσεις, υπερίσχυε. Η δε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ για την περιοχή, ήταν πιο «αριστερή», πιο συνειδητή επιλογή και σαφώς επηρεαζόταν από τις μνήμες της δεκαετίας του ’80, με τα μεγάλα οφέλη που αποκόμισε ένας πραγματικά ρημαγμένος τόπος.

Αυτά πλέον είναι παρελθόν. Το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει επί της ουσίας, οπότε οι οπαδοί του στην περιοχή ουσιαστικά έχουν μείνει εκτός καθοδήγησης, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την ουσιαστική υπεροχή που διαθέτουν σε γνωριμίες και δεσμούς. Η δε ΝΔ έχει μεν ακόμη οργανώσεις, αλλά ελάχιστοι μπορούν να υπερασπιστούν στα καφενεία τη μείωση των συντάξεων ΟΓΑ. Το ΚΚΕ κατόρθωσε να αναδείξει νέα στελέχη, αλλά παραμένει ερωτηματικό η δύναμή του. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμάται ότι κυρίως ψηφίστε από τέως ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ – ναι, εδώ έχει μια σχετική βάση η προπαγάνδα της ΝΔ. Αλλά αυτό συνέβη κυρίως επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ διείδαν μια αναγέννηση της προοπτικής που έδινε το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’70. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι οδεύει για την εξουσία, δεν έχει κατορθώσει να αναδείξει στελέχη στην περιοχή, που να «πάρουν επάνω τους το παιχνίδι.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον ισχυρό τοπικιστικό χαρακτήρα, συνθέτουν ένα παζλ. Αν συνυπολογιστούν, οι συγγένειες – που οδηγούσαν σε ψήφους ανά οικογένεια και σόι – αλλά και οι έριδες σε προσωπικό επίπεδο, που οδηγούσαν σε αντίθετο αποτέλεσμα, το παζλ είναι εξαιρετικά δυσεπίλυτο.

Τι θα επηρεάσει τη λύση του; Δύο παράγοντες: η αποφασιστικότητα και ο συνασπισμός δυνάμεων. Αν, δηλαδή, εμφανιστεί κάποιο πρόσωπο, πιθανώς όχι από τα παραπάνω, που να μπορεί να συνενώσει δυνάμεις με προοπτική ουσίας, μαζί με την αναγκαία συμμαχία σε κοινωνικό επίπεδο, ο Δήμος θα αποκτήσει δημοτική αρχή στιβαρή. Αν όχι, οι διασπάσεις και οι προσωπικές ψήφοι, μαζί με το «ποιος με χαιρέτησε στην εκκλησία» θα παίξουν ρόλο, με άγνωστο το αποτέλεσμα για το πραγματικό συμφέρον των κατοίκων.

Θανάσης Μιχαλάκης

(Πρώτη δημοσίευση 27-1-14 ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ)

 

Αφήστε το σχόλιο σας