"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

28.1 C
Trikala

Το ΠΠΛΣ 920 και το οπτικοακουστικό υλικό που (δεν) καταγράφηκε

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το πλωτό περιπολικό 920 που φέρει το όνομα λιμενικού που εκτέλεσαν οι Γερμανοί το 1944 για την αντιστασιακή του δράση, διαθέτει τα πλέον σύγχρονα μέσα για την επιτήρηση και αστυνόμευση των θαλάσσιων συνόρων. Όμως, το βράδυ του τραγικού ναυαγίου ανοικτά της Πύλου, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λ.Σ., δεν έγινε κάποια καταγραφή οπτικοακουστικό υλικού. Είναι όμως έτσι;

Γιατί δεν καταγράφηκε σε βίντεο, σύμφωνα με αξιωματούχους, η επιχείρηση του Λ.Σ. το μοιραίο βράδυ της βύθισης του αλιευτικού; Ή μήπως καταγράφηκε;

Το ΠΠΛΣ 920 του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι Ταχύπλοο Παράκτιο Περιπολικό Πλοίο τύπου P355 που φέρει το όνομα λιμενικού που εκτέλεσαν οι Γερμανοί το 1944 για την αντιστασιακή του δράση, «Υποκελευστής Α’ ΛΣ ΜΟΥΡΜΟΥΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ». Διαθέτει τα πλέον σύγχρονα μέσα για την επιτήρηση και αστυνόμευση των θαλάσσιων συνόρων. Έχει ενσωματωμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αισθητήρες και θερμικές κάμερες ημέρας και νύχτας, οι οποίες είναι γνωστές για την ακρίβεια τους.

Ένα από τα «γκρίζα» σημεία γύρω από το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου παραμένει το θέμα με το οπτικοακουστικό υλικό με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος, Νίκο Αλεξίου να απαντά κατ’ επανάληψη πως «οι κάμερες που χρησιμοποιούνται την ημέρα και οι κάμερες νύχτας, στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιήθηκαν επιχειρησιακά για να μπορούν να βλέπουν και δεν έχουν καταγράψει το συμβάν».

Είναι όμως έτσι;

Σύμφωνα με το documentonews.gr, στις 15 Ιουνίου, ο Μιλτιάδης Ζουριδάκης, υποπλοίαρχος του Λιμενικού και κυβερνήτης στο ΠΠΛΣ 920, το οποίο προσέγγισε το βράδυ του ναυαγίου το αλιευτικό, κατέθεσε αρμοδίως οπτικοακουστικό υλικό και πέντε φωτοαντίγραφα ημερολογίου από το σκάφος!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια ενημερωτική ιστοσελίδα, ο κ. Ζουριδάκης εγχείρισε την επομένη της πολύνεκρης τραγωδίας στον υποπλοίαρχο του Λιμενικού, Νικόλαο Τσούλο, παρουσία της ανθυπασπιστή Ευγενίας Μητσέα, «οπτικοακουστικό δίσκο και πέντε φωτοαντίγραφα ημερολογίου ΠΠΛΣ 920».

Άραγε, παραδόθηκε αυτούσιο το υλικό στις αρχές; Πρόκειται για κρίσιμης σημασίας υλικό που μπορεί να ρίξει φως στο το τι έγινε το χρονικό διάστημα πριν και μετά το ναυάγιο.

Επίσης, θα μπορούσε να φωτίσει και το περιστατικό με το μπλε σκοινί που έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο, καθώς έχουν καταγραφεί πολλές μαρτυρίες από διασωθέντες που κάνουν λόγο για απόπειρα ρυμούλκησης από το Λιμενικό.

Οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.»

Όλα αυτά ενώ δυο νέα στοιχεία, τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά, και προέρχονται από την αναφορά του Έλληνα πλοιάρχου του δεύτερου εμπορικού πλοίου, με ελληνική σημαία, πετρελαιοφόρου, “Faithful Warrior”, που το Λιμενικό δέσμευσε γύρω στις 9 το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή που βρισκόταν το αλιευτικό, θέτουν νέα σοβαρά ερωτήματα, για το πως το σιδερένιο αλιευτικό, με τους εκατοντάδες πρόσφυγες επιβάτες, ανατράπηκε και βυθίστηκε.

Λιμενικό Σώμα

Σύμφωνα με την «Εφ.Συν.» από την αναφορά του πλοιάρχου, η οποία βρίσκεται στη διάθεση των δικαστικών αρχών, που ερευνούν την υπόθεση προκύπτει ότι το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού γνώριζε εγκαίρως και αρκετές ώρες πριν τη βύθισή του, ότι το μοιραίο αλιευτικό σκάφος των προσφύγων «κλυδωνιζόταν επικίνδυνα λόγω των υπεράριθμων ατόμων σε όλα τα καταστρώματα», ωστόσο, παρά την προειδοποίηση κινδύνου, το πλωτό 920 του Λιμενικού επέλεξε να προσεγγίσει το αλιευτικό «σε απόσταση παροχής βοήθειας», αγνοώντας την προειδοποίηση από το εμπορικό πλοίο, δίνοντας ταυτόχρονα εντολή στο εμπορικό να απομακρυνθεί και στη συνέχεια να αποδεσμευτεί από την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και να συνεχίσει το ταξίδι του.

fsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης