"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

27.7 C
Trikala

Το σκιάχτρο της αποχής πάνω από τις κάλπες-Η εκτίμηση του Politico για τις έδρες των κομμάτων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Απόλυτη πλειοψηφία, η αποχή.  Σύμφωνα με τους δημοσκόπους και τους πολιτικούς επιστήμονες, αυτές οι ευρωεκλογές θα μπορούσαν να μείνουν στην ιστορία, λόγω της μικρής συμμετοχής των ψηφοφόρων.

Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν σημάδια ευρείας αποστασιοποίησης των πολιτών από την ευρωκάλπη, με τους δημοσκόπους να χτυπούν καμπάνες, καθώς βλέπουν την συμμετοχή να βαίνει διαρκώς… μειούμενη.

Φαίνεται ότι πάνω από ένας στους δύο ψηφοφόρους, θα προτιμήσουν την Κυριακή να κάνουν οτιδήποτε άλλο από το να πάνε στις κάλπες. Παρά το γεγονός ότι οι «μονομάχοι» επέλεξαν την εσωτερική ατζέντα. Και μάλιστα με ακραία πόλωση και τοξικές επιθέσεις για θέματα, που ελάχιστα βέβαια, απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Στις ευρωεκλογές του 2019 η συμμετοχή είχε φτάσει στο 58,6% όμως συνέπεσαν και με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, γεγονός που “κέντρισε” τότε τους ψηφοφόρους. Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς το χάσμα που χωρίζει τους πολίτες από την ευρω-κάλπη είναι μάλλον μεγάλη.

Οι ευρωεκλογές γίνονται χωρίς να συνοδεύονται από αυτοδιοικητικές εκλογές και κυρίως γίνονται καλοκαιρινό μήνα που σημαίνει ότι ο κόσμος, ιδιαίτερα οι νέοι θα προτιμήσουν να πάνε για μπάνιο παρά να πάνε να σταθούν στην ουρά για να ψηφίσουν.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η χαμηλή εκλογική συμμετοχή , δεν θα είναι ήττα μόνο για τα κόμματα, που θα δουν τα ποσοστά τους να μειώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τα υπόλοιπα. Είναι ήττα για την ίδια τη δημοκρατία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Politico για τις Ευρωεκλογές 2024, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να πάρει εννέα έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερις, το ΠΑΣΟΚ τρεις, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δύο έδρες, ενώ μία έδρα εκτιμάται ότι θα πάρει η Πλεύση Ελευθερίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης