"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.3 C
Trikala

Το τέλος των τεχνητών οδοντοστοιχιών προβλέπει ο Τρικαλινός καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Ζυρίχης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αισιόδοξος ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία μπορεί να εξαλειφθούν οι τεχνητές οδοντοστοιχίες και τα εμφυτεύματα με τη βοήθεια της ανάλυσης του γονιδιώματος των δοντιών, των βλαστικών κυττάρων και της νανοτεχνολογίας, δήλωσε στον ρ/σ Πρακτορείο ο καθηγητής Στοματικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης Ευθύμιος Μητσιάδης.

«Ο ρόλος των βλαστικών κυττάρων είναι να αναπληρώνουν τους παθολογικούς ιστούς με καινούργιους. Αυτό το έχουμε πετύχει σε πειράματα με δόντια ποντικιών. Δημιουργήσαμε καινούργια δόντια με βλαστικά κύτταρα και τώρα η πρόκληση είναι να δημιουργήσουμε δόντια στον άνθρωπο. Για αυτό το λόγο χρειάζονται βλαστικά κύτταρα από το ίδιο το άτομο που πάσχει από κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα», ανέφερε.

Στο ερώτημα αν ο δρόμος για τις κλινικές μελέτες στον άνθρωπο είναι ακόμη μακρύς, απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι τα βλαστικά κύτταρα χρησιμοποιούνται ήδη στην οφθαλμολογία, τη δερματολογία και αλλού με καλά αποτελέσματα.

«Έχουμε αναλύσει το γονιδίωμα των ανθρώπινων δοντιών και αυτό μας επιτρέπει να αντλήσουμε πληροφορίες για να δημιουργήσουμε ανθρώπινους ιστούς που να μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με τους φυσικούς. Επίσης το γονιδίωμα μας επιτρέπει να σκεφτούμε γονιδιακές θεραπείες σε περίπτωση που υπολείπεται ένας οδοντικός ιστός και είναι παθολογικός», εξήγησε.

Η δημιουργία όλων αυτών των σκληρών ιστών του δοντιού μπορεί επίσης να επωφεληθεί από τα σύγχρονα επιτεύγματα της νανοτεχνολογίας. «Έχει ήδη επιτευχθεί η δημιουργία τεχνητής αδαμαντίνης σε επιστημονικά κέντρα των ΗΠΑ. Μοιάζει πολύ με τη φυσική και προστατεύει από τις τοξικές ουσίες των μικροβίων και των βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για την παθολογία του δοντιού», σημείωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης