Το τσιγάρο ωφελεί σοβαρά την υγεία Reviewed by Momizat on . Η κατάρτιση τροπολογίας με την οποία θα καταργηθούν τα 25 ευρώ για νοσήλεια στα νοσοκομεία αποφασίστηκε στη σύσκεψη που  στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Αν Η κατάρτιση τροπολογίας με την οποία θα καταργηθούν τα 25 ευρώ για νοσήλεια στα νοσοκομεία αποφασίστηκε στη σύσκεψη που  στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Αν Rating: 0

Το τσιγάρο ωφελεί σοβαρά την υγεία

Το τσιγάρο ωφελεί σοβαρά την υγεία
Η κατάρτιση τροπολογίας με την οποία θα καταργηθούν τα 25 ευρώ για νοσήλεια στα νοσοκομεία αποφασίστηκε στη σύσκεψη που  στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ως ισοδύναμο μέτρο ορίστηκε, κατά την συνάντηση του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που του ζητούσαν να αποσυρθεί το μέτρο, η αύξηση στην τιμή των τσιγάρων και του καπνού κατά πέντε λεπτά.
Οι εφημερίδες.
          Μετά από αυτήν την άκρως ανακουφιστική εξέλιξη των πραγμάτων, επιβάλλεται να αντικατασταθεί αμέσως η δραματική προειδοποίηση που αναγράφεται στα πακέτα των τσιγάρων ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία καθώς και άλλα παρόμοια τρομολαγνικά, πλην ατελέσφορα, ως εξής: το κάπνισμα ωφελεί σοβαρά την υγεία κι αφήστε τους γιατρούς, εν τη απογνώσει των, να σηκώνουν τα χέρια.
Και για να δείτε ότι δεν παραδοξολογώ, ούτε παραλογίζομαι, σκεφτείτε απλώς το τρομερό αδιέξοδο στο οποίο θα είχε περιέλθει νομοτελειακά η χώρα, καθώς και η διαγραφόμενη –πανθομολογουμένως αίσια- προοπτική της αν, παρ’ ελπίδα, οι πολυάριθμοι καπνιστές έπαιρναν τοις μετρητοίς τις εν λόγω προειδοποιήσεις και προκειμένου να προστατεύσουν την απειλούμενη από την κακή συνήθεια του καπνίσματος υγεία τους έπαυαν, ξαφνικά και σε μαζική έκταση, να αγοράζουν το εν λόγω προϊόν.
Δεν είναι μόνο, ας πούμε, το γεγονός ότι ο κ. Καρέλιας, της γνωστής καπνοβιομηχανίας, δεν θα είχε βρει τον τρόπο και την ευκαιρία να (επι)δείξει το φιλεργατικό του πρόσωπο προσφέροντας, σε μιαν εποχή βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, καθώς και υψηλής ανεργίας, αφειδώς bonus στο εργατοϋπαλληλικό του προσωπικό –εξαιρουμένων βέβαια εκείνων που πρόλαβαν, ως περιττοί ή επιζήμιοι για την επιχείρησή του, να απολυθούν- αλλά πείτε μου, σας παρακαλώ, προς ποια κατεύθυνση θα αναζητούσαν και πώς θα εξασφάλιζαν οι (συγ)κυβερνητικοί εταίροι το ισοδύναμο-υποκατάστατο των είκοσι πέντε ευρώ (μέτρο, χωρίς αντιρρήσεις, ψηφισμένο από την (συγ)κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής) ως αντίτιμο του εισιτηρίου για την εισαγωγή ενός ασθενούς σε δημόσιο νοσοκομείο, ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω ο ήδη εξουθενωμένος πολίτης αυτής της χώρας.
Το σπουδαιότερο, εν τούτοις, νομίζω, είναι ότι χάρις στην όλως ανεπαίσθητη αυτή αύξηση (πέντε λεπτά, σιγά την αύξηση) του τσιγάρου επανήλθε στην προτέρα κατάσταση η (συγ)κυβερνητική γαλήνη που προς στιγμήν φάνηκε να διαταράσσεται, μόλις ο τολμητίας αρμόδιος υπουργός, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αποπειράθηκε να εφαρμόσει τον νόμο. Έτσι, λοιπόν, για άλλη μία φορά, επληρώθη παρ’ ημίν το κλασικό ρηθέν: έμεινε και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος βαρυστομάχιασε.
Τώρα, θα ρωτήσει κανείς –και με το δίκιο του, φυσικά- γιατί χρειάστηκε να γίνει όλη αυτή η φασαρία, με τους εκατέρωθεν λεονταρισμούς και τις σχετικές (ανέξοδες) φιλολαϊκές πλειοδοσίες, για να γίνει κάτι (η εύρεση του ισοδύναμου μέτρου) που θα μπορούσε εξ αρχής και χωρίς περιττές και παρά λίγο επώδυνες –αν όχι και μοιραίες- ενδοκυβερνητικές τριβές-παρενέργειες. Εικάζω ότι αυτό που καθόρισε τη στάση των εμπλεκομένων ήταν να φανεί στα μάτια της κοινή γνώμης ότι όλοι είναι συνεπείς και νικητές σ’ αυτόν τον αγώνα (των εντυπώσεων και των σκοπιμοτήτων).
Ο μεν υπουργός με το να εφαρμόσει –τι πιο φυσικό θα πει κανείς- τον ψηφισμένο νόμο της ελληνικής πολιτείας, το δε (συγ)κυβερνών ΠΑΣΟΚ που ναι μεν υπερψήφισε (τότε) το μέτρο αλλά στο πλαίσιο, λέει, και για τις ανάγκες της διαπραγματευτικής διαδικασίας με την τρόικα –άραγε δεν το πίστευε ή ήθελε να τη «φέρει» στους κουτόφραγκους;-, με τις πενιχρές δυνάμεις που του απέμειναν και εν όψει πολλαπλών εκλογικών διαδικασιών, να μην τσαλακώσει το απαραίτητο φιλολαϊκό του προφίλ.
Χάριτας λοιπόν οφείλονται στο -πανταχόθεν και εν πολλοίς αδίκως βαλλόμενο- τσιγαράκι που, ιδίως στις μέρες μας, κακά τα ψέματα, όχι μόνο βοηθάει να πάνε τα φαρμάκια κάτω, αλλά συντρέχει γενναιόδωρα την οικονομία μας, όταν αυτή βρίσκεται στα δύσκολά της, καθώς και την υγεία πια εκείνων που δεν έχουν να πληρώσουν ένα ακόμη χαράτσι.
Έτσι, δικαιολογημένα θα λέγαμε ότι, αν δεν υπήρχε (το τσιγαράκι), θα έπρεπε να το εφεύρουμε, για να επιτελεί αυτούς τους υψηλούς σκοπούς. Τα δε είκοσι πέντε ευρώ που σώζονται, αν και όσοι τα έχουν, κατόπιν αυτού, θα μπορούν στο εξής, μιας και βρέθηκε το ισοδύναμό τους, να τα διαθέτουν για την κάλυψη άλλων ζωτικών αναγκών τους.
 
ΝΙΚΟΣ ΕΠ. ΦΑΛΑΓΚΑΡΑΣ (nicfalag@yahoo.gr)
 08/01/2013

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή