Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αφήνει περιθώρια για το υποθηκοφυλακείο Καλαμπάκας! Reviewed by Momizat on . Με μια απάντηση που δεν αφήνει πολλά περιθώρια, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει στον Μιχ. Ταμήλο ότι το υποθηκοφυλακείο Καλαμπάκας θα κλείσει! Οι λόγοι, όμως, π Με μια απάντηση που δεν αφήνει πολλά περιθώρια, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει στον Μιχ. Ταμήλο ότι το υποθηκοφυλακείο Καλαμπάκας θα κλείσει! Οι λόγοι, όμως, π Rating: 0

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αφήνει περιθώρια για το υποθηκοφυλακείο Καλαμπάκας!

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αφήνει περιθώρια για το υποθηκοφυλακείο Καλαμπάκας!

Με μια απάντηση που δεν αφήνει πολλά περιθώρια, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει στον Μιχ. Ταμήλο ότι το υποθηκοφυλακείο Καλαμπάκας θα κλείσει! Οι λόγοι, όμως, που επικαλείται ο υπουργός, είναι προφανές ότι δεν έχουν άμεση σχέση με την Καλαμπάκα. Συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφέρει:

«Επιχειρείται αναθεώρηση και εξορθολογισμός του αριθμού των αμίσθων υποθηκοφυλακείων (ειδικών και μη ειδικών) σε πανελλαδικό επίπεδο με τα εξής κριτήρια:

Α) Η λειτουργία του Κτηματολογίου για τις περιοχές αρμοδιότητάς τους (υφιστάμενη, δηλαδή ήδη κτηματογραφημένες περιοχές και επικείμενη, δηλαδή περιοχές υπό κτηματογράφηση και υπό προκήρυξη).

Β) Τα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας τριετίας (βιωσιμότητα).

Γ) Οι συνθήκες πρόσβασης και μετάβασης των πολιτών,  λόγω ιδιαιτεροτήτων της γεωμορφολογίας της χώρας (π.χ. νησιωτικές περιοχές)».

Για το πρώτο σημείο, είναι προφανές ότι δεν ισχύει, αφού κτηματολογικό γραφείο λειτουργεί ήδη στα Τρίκαλα για την πόλη των Τρικάλων. Μέχρι να ενταχθεί στο Κτηματολόγιο όλος ο νομός, τι εξυπηρετεί η συγχώνευση των υποθηκοφυλακείων; Την εκμάθηση του νέου συστήματος από τους υπαλλήλους;

Επομένως, στο δεύτερο σημείο, όπου γίνεται λόγος για τη βιωσιμότητα. Όπως αναφέρει και λίγο παραπάνω ο υπουργός, «Η δραματική μείωση των εγγραπτέων πράξεων στα υποθηκοφυλακεία της χώρας έχει σαν αποτέλεσμα στην πλειοψηφία αυτών τα έσοδα να υπολείπονται των εξόδων και ως εκ τούτου να έχουν σχεδόν μηδενισθεί τα αποδιδόμενα στο δημόσιο έσοδα». Αν, δηλαδή, συγχωνευθούν τα υποθηκοφυλακεία, θα αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου; Το ίδιο ισχνά θα είναι!

Οσο για το τρίτο σημείο, είναι προφανές ότι δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν κριτήρια ορεινότητας. Αν λαμβάνονταν, θα ήξεραν στο υπουργό ότι, για παράδειγμα, είναι κάπως δύσκολο να κάνεις το δρομολόγιο Καστανιά – Τρίκαλα ή Φλαμπουρέσι Τρίκαλα τον χειμώνα… Εκτός αν στο υπουργείο θεωρούν ότι οι δρόμοι αποχιονίζονται κάθε πέντε λεπτά και ότι όλοι οι κάτοικοι διαθέτουν χρήματα για να κατεβαίνουν στα Τρίκαλα για Εφορία, ΙΚΑ και Υποθηκοφυλακείο, κάθε τρεις και λίγο.
Όμως, ο βασικός λόγος που επικαλείται ο υπουργός για το κλείσιμο του υποθηκοφυλακείου, είναι άλλος: «συγχωνεύσεις θα γίνουν, κατά προτεραιότητα, στις περιπτώσεις που υπάρχουν αποχωρήσεις άμισθων υποθηκοφυλάκων, όπως στην περίπτωση του Υποθηκοφυλακείου Καλαμπάκας, με εξασφάλιση  – μεταφορά των θέσεων των υπηρετούντων υπαλλήλων».
Με απλά λόγια, επειδή δεν προκηρύσσουν θέση, αναφέρουν τους παραπάνω τρεις λόγους, για να δείξουν ότι σκέφτονται και τους υπαλλήλους, οι οποίοι όμως, πληρώνονται από τον νυν υποθηκοφύλακα!
Και αυτό το επιχείρημα, όμως, είναι έωλο. Σε σύντομο διάστημα, θα συνταξιοδοτηθεί και ο υποθηκοφύλακας Τρικάλων. Τι θα γίνει τότε; Με βάση τη λογική του υπουργείου, θα μεταφερθεί η έδρα, για παράδειγμα, στη Φαρκαδόνα; Ή επειδή υπάρχει ήδη Κτηματολογικό Γραφείο, θα αλλάξει η αιτολόγηση, αφού θα πρόκειται και για την πρωτεύουσα του νομού;
Αληθεύει, επίσης, ότι ο πανικός με τα Κτηματολογικά Γραφεία, εμπεριέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον κίνδυνο, μηχανικοί να καταλαμβάνουν θέσεις δικηγόρων; Εκεί, δηλαδή, όπου χρειάζεται γνώση των νόμων για τα των ιδιοκτησιών, να γνωμοδοτεί ο μηχανικός και όχι ο γνώστης των νόμων;

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο των Τρικάλων έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για το κλείσιμο του υποθηκοφυλακείου. Δηλαδή, οι κατά νόμον αρμόδιοι δικαστικοί, θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να κλείσει. Αλλά δεν φαίνεται να συμφωνεί με αυτή την απόφαση το υπουργείο…

Ο λόγος, πλέον, ανήκει σε όλους όσοι αντιτίθενται στη διαφαινόμενη ειλημμένη απόφαση.

Θανάσης Μιχαλάκης

 

 

Παρατίθεται το ακριβές δελτίο Τύπου από το πολιτικό γραφείο του Μιχάλη Ταμήλου και η ακριβής απάντηση του υπουργού.

 

 

 

Δύσκολη γίνεται η παραμονή του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Καλαμπάκας, μετά την Αρ. Πρωτ.: 2970/22-10-2013 Απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην ερώτηση με Αρ. Πρωτ.: 2297/22-10-2013 που υπέβαλλε ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μιχάλης Ταμήλος , με θέμα τη διατήρηση του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Καλαμπάκας.

Η απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου, έχει ως εξής:

 

Σε απάντηση της υπ’αριθμ. 2970/22-10-2013 Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μιχαήλ Ταμήλος, με θέμα τη διατήρηση του Ειδικού Αμίσθου Υποθηκοφυλακείου Καλαμπάκας, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Η δραματική μείωση των εγγραπτέων πράξεων στα υποθηκοφυλακεία της χώρας έχει σαν αποτέλεσμα στην πλειοψηφία αυτών τα έσοδα να υπολείπονται των εξόδων και ως εκ τούτου να έχουν σχεδόν μηδενισθεί τα αποδιδόμενα στο δημόσιο έσοδα.

Ο αριθμός των υποθηκοφυλακείων στην ελληνική επικράτεια είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Σημειώνουμε ότι λειτουργούν 394 υποθηκοφυλακεία, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις λειτουργίας 3 ή 4 υποθηκοφυλακείων στον ίδιο Δήμο, π.χ. Τρίπολης.

Επίσης, υπάρχει ο στόχος για ολοκλήρωση της μετάβασης στο Εθνικό Κτηματολόγιο έως το έτος 2018 και σύστασης έως το τέλος του έτους 2013 Κτηματολογικών Γραφείων στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Για τους ανωτέρω λόγους, επιχειρείται αναθεώρηση και εξορθολογισμός του αριθμού των αμίσθων υποθηκοφυλακείων (ειδικών και μη ειδικών) σε πανελλαδικό επίπεδο με τα εξής κριτήρια:

Α) Η λειτουργία του Κτηματολογίου για τις περιοχές αρμοδιότητάς τους (υφιστάμενη, δηλαδή ήδη κτηματογραφημένες περιοχές και επικείμενη, δηλαδή περιοχές υπό κτηματογράφηση και υπό προκήρυξη).

Β) Τα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας τριετίας (βιωσιμότητα).

Γ) Οι συνθήκες πρόσβασης και μετάβασης των πολιτών,  λόγω ιδιαιτεροτήτων της γεωμορφολογίας της χώρας (π.χ. νησιωτικές περιοχές).

Επιπροσθέτως, συγχωνεύσεις θα γίνουν, κατά προτεραιότητα, στις περιπτώσεις που υπάρχουν αποχωρήσεις άμισθων υποθηκοφυλάκων, όπως στην περίπτωση του Υποθηκοφυλακείου Καλαμπάκας, με εξασφάλιση  – μεταφορά των θέσεων των υπηρετούντων υπαλλήλων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή