"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.1 C
Trikala

Το φράγμα Νεοχωρίτη , ο Πηνειός , ο κ. Φάμελος και ο Δήμος Φαρκαδόνας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Του Ηλία Καραμάνου

η εικόνα προφίλ του Ηλίας Καραμάνος, Η εικόνα ίσως περιέχει: τον Ηλίας Καραμάνος

«ΦΡΑΓΜΑ ΝΕΟΧΩΡΙΤΗ» Η αναφορά έχει να κάνει με το γεγονός ότι για πολλοστή φορά ο Πηνειός, «η ευλογία του κάμπου μετατρέπεται σε κατάρα». Για μια φορά ακόμη ήρθε ο εφιάλτης των πλημμυρών στο Δήμο Φαρκαδόνας.

Μπορεί η κυβέρνηση και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του νομού μας να έχουν σημαντικά τρέχοντα εθνικά θέματα να διαχειριστούν, αλλά και τα δικά μας θέματα, τα τοπικά, δεν είναι μικρότερης σημασίας.

Πάνε 15 μήνες από τον Οκτώβρη του 2017, όταν είχε επισκεφτεί το νομό Τρικάλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος.

Συγκεκριμένα επισκέφτηκε τους Δήμους Φαρκαδόνας και Πύλης στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχεδίου διαχείρισης υδατικών πόρων στη χώρα. Μας είχε εξηγήσει τότε, ότι οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν και το σχέδιο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων μέσω ΕΣΠΑ.

Σε αυτή τη λογική είχε προτάξει την κατασκευή φραγμάτων (τέσσερα στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων), ώστε να εξοικονομηθεί νερό για την άρδευση και την ύδρευση.

Μας είχε εξηγήσει τότε ότι, δεδομένης της έλλειψης χρόνου δεν είναι δυνατό η κυβέρνηση: «Να ρισκάρει το μέλλον της χώρας με καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν, είτε με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε με αντιδικίες με τους Αιτωλοακαρνάνες, σε ό,τι αφορά το έργο εκτροπής του Αχελώου».

Εξάλλου, είχε πει, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί τον Αχελώο διότι θεωρεί το έργο έξω από τη στρατηγική της. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στο Δήμο μας.

Στο δημαρχείο της Φαρκαδόνας, αφού αναφέρθηκε στις πιεστικές προθεσμίες σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση έργων, που θα προκύψουν μέσω της διαβούλευσης για το σχέδιο υδατικών πόρων στη Θεσσαλία, επεσήμανε ότι πρόταση της κυβέρνησης είναι η κατασκευή του φράγματος Νεοχωρίτη.

Συγκεκριμένα αναρωτήθηκε: «Να συνεχίσουμε με τη μεταφορά νερών από τον Αχελώο, οπότε θα έχουμε προβλήματα, είτε με προσφυγές στο ΣτΕ, είτε με την άρνηση της Αιτωλοακαρνανίας ή να διαλέξουμε μία άλλη πρόταση, που θα φέρει περισσότερα έργα στη Θεσσαλία, με πολλούς πόλους ανάπτυξης;». Εξάλλου, το φράγμα Νεοχωρίτη αποτελεί πάγιο αίτημα του Δήμου Φαρκαδόνας, ο οποίος το χειμώνα «πνίγεται» από την υπερχείλιση των ποταμών και το καλοκαίρι δεν έχει νερό. Βέβαια δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός, ότι ο υπουργός δεν μίλησε για κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά για προτάσεις.

Ταυτόχρονα, ο κ. Φάμελλος ζήτησε από το Δήμο Φαρκαδόνας αλλά και από τους άλλους αυτοδιοικητικούς παράγοντες του νομού να υποβάλλουν έγκαιρα τις προτάσεις τους και για άλλα μικρότερα έργα, όπως για παράδειγμα την κατασκευή λιμνοδεξαμενών, τοπικά μικροφράγματα καθώς στον προϋπολογισμό του υπουργείου υπάρχει γι’ αυτό το σκοπό για τη Θεσσαλία το ποσό των 125 εκατ. ευρώ.

Ο Δήμος Φαρκαδόνας στη πρόταση του υπουργού ανταποκρίθηκε άμεσα και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατέθεσε πλήρη φάκελο με τις προτάσεις του και ότι υλικό μελετών έχει στα χέρια του. Από εκεί και μετά εδώ και 15 μήνες είμαστε σε αναμονή. Και αναμένουμε…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το θέμα του φράγματος έρχεται στην επιφάνεια πάντα προεκλογικά ,μπας και ξεγελάσουν κανένα νεοχωριτη .πρώην δήμαρχος είχε βάλει και ταμπέλες( προς φράγμα) έλεγε αλλά φράγμα τίποτα.Έχουν γίνει και 2 μελέτες για αυτό το φράγμα ο Δήμος αν θέλει ας τις δημοσιεύσει.Ένα Ρέμα που θα πέφτει στο φράγμα έρχεται από τα ΧΥΤΑ.Ο τότε δήμαρχος είχε φέρει αντίρρηση τότε για το ΧΥΤΑ,γι’αυτό το λόγο γιατί μολύνει το νερό αλλά κατά ένα περίεργο λόγο μούγκα. Μόνο 1,2 άνθρωποι κτηνοτρόφοι αντέδρασαν
    ..Ότι πει ο κάθε υπουργός το κάνει όπως και εσείς για ψηφοθηρικούς λόγους…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης