"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

6 C
Trikala

Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, τα μνημόνια και ο ρόλος της ανάπτυξης.

lafarm

Σχετικά άρθρα

   Τις τελευταίες μέρες, μετά την ανακοίνωση της EUROSTAT (Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ) των δεικτών χρέους/ΑΕΠ (Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος ) τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παραθέτουν σειρές δημοσιευμάτων και σχολίων που αφορούν τη σχέση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης και του ΑΕΠ.

  Για μια σύντομη ανάλυση δεν θα παραθέσω πολλούς αριθμούς, αλλά μια σειρά διαγραμμάτων μέσω των οποίων διακρίνεται καλύτερα η δυναμική των αριθμών από τα οποία αυτά προέρχονται, καθότι πρωτίστως πρέπει να εννοηθεί ότι όλα τα οικονομικά μεγέθη αποτελούν απεικονίσεις των κοινωνικοοικονομικών δυναμικών, οι οποίες είναι τελικά το αποτέλεσμα των πολιτικών που έχουν ασκηθεί για μια σειρά ετών.

Παραμένει υψηλό το δημόσιο χρέος - EEA

 

 

Το έλλειμμα της χώρας μας το 2018 άγγιζε το 180% επί του ΑΕΠ, το 2019 το μειώθηκε λίγο και το 2022 μειώθηκε ακόμη περισσότερο. Έτσι στο τρίτο διάγραμμα φαίνετε η χώρα μας να έχει τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά ακόμη παραμένει στην πρώτη θέση σε ότι αφορά το ύψος του ελλείμματος. Πολύ είχε πολύ μείωσε, αλλά πρέπει ακόμα να το μειώσει πολύ περισσότερο.

Να σημειωθεί ότι η σχέση χρέους ΑΕΠ  την πριν των μνημονίων εποχή, ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρω.

 Το 2006  ΑΕΠ 210. 459 (million euro) χρέος 205.738 (million euro) ποσοστό σε σχέση με το ΑΕΠ 97,8% ενώ το 2008 ΑΕΠ 239.141 million euro χρέος 237.252 million euro ποσοστό σε σχέση με το ΑΕΠ 99,2%. Το 2009 ΑΕΠ 237.494 χρέος 273.407 ποσοστό σε σχέση με το ΑΕΠ 115,1%. (Eurostat newsrelease euroindicators 55/2010-22April 2010).

  Κατά συνέπεια από ότι εμφανώς διαφαίνεται, η είσοδος της χώρας μας στα μνημόνια ήταν ο πλέον σημαντικός παράγοντας της αύξησης του δείκτη χρέος κεντρικής κυβέρνησης και ΑΕΠ.

 Η βελτίωση του ως άνω δείκτη χρέους κεντρικής κυβέρνησης και ΑΕΠ καθώς και του ιδιωτικού χρέους, αντιμετωπίζετε μόνο με την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας.

   Είναι πολύ θετικό ότι την άποψη αυτή την έχει θέσει ως πρώτιστη προτεραιότητα η σημερινή κυβέρνηση και επιτείνει τις προσπάθειες της προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά νομίζω όμως ότι το γενικό πλαίσιο της στρατηγικής της σε πολλά σημεία πρέπει να διορθωθεί ώστε να είναι πολλαπλώς πιο αποτελεσματικό.

 

Παναγιώτης Βλάχος

Οικονομολόγος –Περιβαλλοντολόγος

Συγγραφέας

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν είναι ολοκληρωμένη η ανάλυση έτσι.
    Τα χρέος αυξήθηκε σε απόλυτο ποσό κατά την πανδημία, όπως και σε άλλες χώρες, και κατά τα μνημόνια, λόγω των δανείων για να μην χρεωκοπήσουμε.
    Επιπλέον η αύξηση ΑΕΠ τη δεκαετία του 2000 και τη δεκαετία του 80, δεν είναι λόγω πραγματικής ανάπτυξης με παραγωγή και εξαγωγές αλλά λόγω κατανάλωσης με δανεικά.
    Aς προσέχουν οι μη οικονομολόγοι, με αναλύσεις εκτός γνωστικού τους πεδίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης