Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων σε δράση για τον ασπροπάρη Reviewed by Momizat on . Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Όλοι μαζί για το περιβάλλον» (All together for environment) οι μαθητές του σχολείου μας πραγματοποίησαν την πρ Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Όλοι μαζί για το περιβάλλον» (All together for environment) οι μαθητές του σχολείου μας πραγματοποίησαν την πρ Rating: 0

Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων σε δράση για τον ασπροπάρη

Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων σε δράση για τον ασπροπάρη

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Όλοι μαζί για το περιβάλλον» (All together for environment) οι μαθητές του σχολείου μας πραγματοποίησαν την πρώτη προγραμματισμένη δράση που είχε σαν στόχο την παρατήρηση του ασπροπάρη στην περιοχή των Μετεώρων.

Ο ασπροπάρης είναι το μικρότερο είδος γύπα, χαρακτηριστικό πτηνό των Μετεώρων – Αντιχασίων που μετά από πολλά χρόνια παρουσίας στην περιοχή κινδυνεύει με πλήρη εξαφάνιση. Σήμερα έχουν απομείνει μόνο 5 άτομα στην περιοχή αυτή και ελάχιστα ακόμα σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται λοιπόν για χαρακτηριστικό παράδειγμα είδους που τείνει προς εξαφάνιση, χάρη κυρίως στις ενέργειες του ανθρώπου. Βασική αιτία του αποδεκατισμού του είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα τα οποία στοχεύοντας στον θάνατο σκυλιών και αλεπούδων, έχουν σαν παράπλευρη απώλεια την εξολόθρευση του ασπροπάρη που τρέφεται κυρίως με ψόφια ζώα.

Με την πολύτιμη συνδρομή του Δημήτρη Βαβύλη, συνεργάτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) που συμμετέχει στο πρόγραμμα Life+ για την διάσωση του ασπροπάρη, καταφέραμε να παρατηρήσουμε ένα ζευγάρι ασπροπάρηδων στην φωλιά τους με την βοήθεια τηλεσκόπιου. Κατά την διάρκεια της παρατήρησης ο Δημήτρης απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων των μαθητών που για πρώτη φορά συμμετείχαν σε παρόμοια δράση.

Στη συνέχεια μετακινηθήκαμε σε άλλο σημείο των Μετεώρων από όπου μπορέσαμε να παρατηρήσουμε (με την βοήθεια του τηλεσκοπίου πάντα) έναν μαυροπελαργό στην φωλιά του.

Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στην περιοχή των Μετεώρων οι καιρικές συνθήκες ήταν αποτρεπτικές αφού έβρεχε και έκανε δυνατό κρύο, γεγονός που περιόρισε την χρονική διάρκεια των παρατηρήσεων.

Όλο το υλικό που συλλέξαμε (φωτογραφίες, βίντεο και πληροφορίες) θα επεξεργαστεί και θα παρουσιαστεί από τους μαθητές στην 2η συνάντηση του προγράμματος που θα γίνει στην Λισαβόνα στις αρχές Μαΐου.

Πρέπει να επισημάνουμε την αξία των δράσεων αυτού του είδους που συντελούν στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα περιβάλλοντος, βασικό ζητούμενο στην εποχή μας, όπου η διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά τον Δημήτρη Βαβύλη για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημά μας για την βοήθειά του. Η παρουσία και η δράση του στην περιοχή μας δίνει ελπίδες για την ανάκαμψη ενός είδους που ταυτίστηκε με την τοπική παράδοση όσο ελάχιστα άλλα.

Στην δράση συμμετείχαν οι καθηγητές: Χρήστος Ευσταθίου – μέλος της ΕΟΕ, Γιώργος Κώτσης και Γιάννης Τρίγκας – μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος.

11

Αφήστε το σχόλιο σας