Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων στην Πορτογαλία Reviewed by Momizat on . Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων συμμετείχε στη 2η συνάντηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος COMENIUS με τίτλο «Όλοι μαζί για το περιβάλλον» (All together for environment) που π Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων συμμετείχε στη 2η συνάντηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος COMENIUS με τίτλο «Όλοι μαζί για το περιβάλλον» (All together for environment) που π Rating: 0

Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων στην Πορτογαλία

Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων στην Πορτογαλία

Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων συμμετείχε στη 2η συνάντηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος COMENIUS με τίτλο «Όλοι μαζί για το περιβάλλον» (All together for environment) που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα από 2 έως 8 Μαϊου 2014, ολοκληρώνοντας έτσι μια πλούσια σχολική χρονιά σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

Στο πρόγραμμα αυτό το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων είναι το συντονιστικό σχολείο και επίσης συμμετέχουν άλλα 3 σχολεία, το  Istituto Istruzione Superiore F. Orioli από την Ιταλία, το  Zespol Szkol από την Πολωνία και το Escola Secundaria Antonio Damasio που φιλοξενούσε τη συνάντηση αυτή.

 

Οι γενικοί στόχοι του προγράμματος «All together for environment» είναι:

• Η ενημέρωση σε θέματα περιβαλλοντικού και οικολογικού ενδιαφέροντος.

• Ο εντοπισμός τοπικών περιβαλλοντικών προβλημάτων και η σχέση τους με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.

• Η ανάδειξη των προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες, η αναζήτηση λύσεων και ο σχεδιασμός των κατάλληλων δράσεων.

• Η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων.

• Η βελτίωση των γλωσσικών ικανοτήτων μαθητών και καθηγητών.

• Η γνωριμία του πολιτισμού αλλά και της καθημερινής ζωής καθεμιάς από τις συμμετέχουσες χώρες.

• Η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής συνείδησης.

 

Στη συνάντηση  της Λισαβόνας συμμετείχαν 36 μαθητές και 14 καθηγητές από 4 χώρες. Οι πορτογάλοι μαθητές φιλοξένησαν τους μαθητές των άλλων χωρών στα σπίτια τους και τους έδωσαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον πορτογαλικό τρόπο ζωής.

 

Στα πλαίσια της συνάντησης δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να παρουσιάσουν σε δύο εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στο αμφιθέατρο του σχολείου τις εργασίες που έκαναν όλη τη φετινή χρόνια για το πρόγραμμα καθώς επίσης και να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της Πορτογαλίας παρακολουθώντας κάποια μαθήματα.

 

Επίσης, οι Πορτογάλοι καθηγητές οργάνωσαν διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με το περιβάλλον, που περιελάμβαναν  επισκέψεις στις προστατευόμενες περιοχές της Tapada Da Mafra και της Sintra. Αλησμόνητη επίσης θα μείνει σε όλους η επίσκεψη στο Oceanario της Λισαβόνας που θεωρείτε ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης.

 

Παράλληλα μας δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουμε την υπέροχη πόλη της Λισαβόνας, την πόλη των μεγάλων Πορτογάλων συγγραφέων και ποιητών Καμόες, Πεσσόα και Σαραμάγκο, και να περιδιαβούμε στις όμορφες γειτονιές της δίπλα στον ποταμό Τάγο.

 

Η συνάντηση αυτή έκλεισε την τελευταία βραδιά με ένα αποχαιρετιστήριο  δείπνο στο εστιατόριο του σχολείου, με φαγητά που μαγείρεψαν οι οικογένειες που φιλοξενούσαν τους μαθητές κλείνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τη συνάντηση αυτή και αφήνοντας χαραγμένες στις μνήμες όλων μας τις αξέχαστες και  μοναδικές στιγμές γεμάτες εμπειρίες που ζήσαμε στη φιλόξενη Πορτογαλία.

 

Από το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων συμμετείχαν στο πρόγραμμα οι μαθητές Κιουτέζα Νικολακ, Μεσίτι Κλεϊντα, Ρούντος Νικόλαος, Παπαρσένης Κων/νος, Λώλη Γεωργία, οι καθηγήτριες Μαρία Σακκά, Παρασκευή Φλιούκα και ο Διευθυντής Νικόλαος Ντόγκας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA 1epa_portogalia3 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αφήστε το σχόλιο σας