"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.2 C
Trikala

Το 1ο ΕΠΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ στο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας στην Καλαμπάκα επισκέφτηκε το τμήμα Πληροφορικής της Γ΄ τάξης του 1ου ΕΠΑΛ στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “OPEN DOORS FOR NON FORMAL”. Σκοπός του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει καλές πρακτικές μη τυπικής μάθησης. Με τρόπο απλό και βιωματικό και με ξεναγό τον ιδιοκτήτη κ. Παύλο Μπαλογιάννη, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης, η οποία ξετυλίγεται στις προθήκες του μουσείου. Παλιές εκδόσεις, σχολικά βιβλία και αντικείμενα, μαθητικές ενδυμασίες και τσάντες, ζωντάνεψαν εικόνες μιας άλλης εποχής και στάθηκαν αφορμή για ενεργή συμμετοχή των μαθητών στην παρουσίαση των εκθεμάτων.

Εμφάνιση Μ_Βιβλίου6.jpg1o epal 2

Μετά την περιήγηση στον χώρο και την περιπλάνηση στον κόσμο των ελληνικών γραμμάτων και κατ’ επέκταση του ελληνικού πολιτισμού, οι μαθητές κάθισαν στα παλιά ξύλινα θρανία στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα διδασκαλίας του μουσείου, με τον χαρακτηριστικό μαυροπίνακα και τους χάρτες στους τοίχους. Εκεί είχαν την ευκαιρία να γράψουν με κοντύλι σε πλάκες, χρησιμοποιώντας μελανοδοχείο, κονδυλοφόρο και στυπόχαρτο. Ακολούθησε συζήτηση με τη φιλόλογο του τμήματος για το εκπαιδευτικό σύστημα παλιότερων εποχών, την εκπαίδευση των δύο φύλων, τις παιδαγωγικές αρχές, τις σχέσεις καθηγητών-μαθητών, καθώς και τη μαθητική ζωή εντός και εκτός σχολείου τότε και σήμερα.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στην αίθουσα Μετεώρων με τις γκραβούρες, τις παλιές φωτογραφίες και τις στερεοσκοπικές κάρτες, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν μία προβολή για τον τρόπο δημιουργίας του γεωτοπίου των βράχων των Μετεώρων.

Οι μαθητές του τμήματος Πληροφορικής  και οι συνοδοί καθηγητές συγχαίρουν τον κ. Π. Μπαλογιάννη για τη δημιουργία ενός τόσο αξιόλογου μουσείου, που αποτελεί παρακαταθήκη για τον τόπο και τους νέους, και τον ευχαριστούν για τη θερμή υποδοχή και την ξενάγηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης