"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

25 C
Trikala

Τρίκαλα – Αρης Βελουχιώτης: Αι κεφαλαί εξετέθησαν εις κοινήν θέαν

lafarm

Σχετικά άρθρα

“Ένα κλειστό στρατιωτικό αυτοκίνητο περνάει μέσα από τα Τρίκαλα μεταφέροντας σιδηροδέσμιους άνδρες του ΕΛΑΣ.

Ανάμεσά τους είναι οι καπετάνιοι Κόζακας και Μπουκουβάλας, σακατεμένοι από το ξύλο και τα βασανιστήρια. Στο δρόμο επικρατεί μία αναστάτωση· ακούγονται φωνές, φασαρία και νταούλια να χτυπάνε.

Κάτι συμβαίνει και το μυαλό των δέσμιων Ελασιτών πάει με ελπίδα στον Άρη, που ξέρουν πώς γυρνάει σε εκείνα τα βουνά. Ο Κόζακας σκύβει λίγο και όπως είναι δεμένος χέρι – χέρι με τον Μπουκουβάλα του ψιθυρίζει: Λες να ΄ναι αυτός εδώ;

Είναι εκεί.

Στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων, οι οπλισμένοι φρουροί κατεβαίνουν από το αυτοκίνητο και σε λίγο καλούν με φωνές τους αλυσοδεμένους Ελασίτες να αντικρίσουν το αποτρόπαιο θέαμα.

Στο ίδιο σημείο που εαμική ηγεσία, πριν από λίγους μήνες είχε αναγγείλει στο παγωμένο πλήθος τη συμφωνία της Βάρκιζας κρέμονται από ένα στύλο τα κεφάλια του Άρη και του Τζαβέλα!

Την κτηνωδία χρεώνονται απευθείας η κυβέρνηση και κυρίως ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Τσάτσος, οι οποίοι έδωσαν την άδεια γι’ αυτή την αποκρουστική έκθεση κεφαλών”.

Μετά τις κανιβαλικές εκδηλώσεις γύρω από τον φανοστάτη τα κεφάλια μεταφέρθηκαν μέσα σε τσουβάλι από παρακρατικούς και χωροφύλακες στην τότε Διοίκηση Χωροφυλακής, σε ένα υπόγειο, όπου τοποθετήθηκαν μέσα σε τσίγκινο καζάνι με πάγο και αλάτι μέχρι να τα δει ο πρώην ηγέτης του ΕΔΕΣ.

Οι παρακρατικοί διέδιδαν τη φήμη ότι τα κεφάλια «τα πέταξαν στα σκυλιά», ενώ η εκδοχή που υποστηρίχθηκε πολύ αργότερα, ότι τα κεφάλια ούτε θάφτηκαν αλλά ούτε πετάχτηκαν αλλά μεταφέρθηκαν από τον ίδιο τον Ζέρβα στην Αθήνα, στο Εγκληματολογικό Μουσείο, όπου βρίσκονταν τα κεφάλια των φημισμένων ληστάρχων Γιαγκούλα, Μπαμπάνη, Τζαμήτρα κ.ά., ουδέποτε επιβεβαιώθηκε.

Η «Ελεύθερη Ελλάδα», το όργανο του ΕΑΜ, ζητούσε στις 20 Ιουνίου 1945 να κατεβάσουν τα κεφάλια από τον φανοστάτη και να τα μεταφέρουν στον Γοργοπόταμο για να ταφούν εκεί και ζητούσε «να μη μιλούν για ταρίχευση και για μεταφορά του λειψάνου στην Αθήνα». 

Σύμφωνα με τα στρατιωτικά έγγραφα του ΓΕΣ, εδόθη διαταγή να ταφούν αφού πρώτα ληφθούν οι απαραίτητες φωτογραφίες από το Τμήμα Σημάνσεως της Χωροφυλακής Τρικάλων.

Αυτό επιβεβαίωνε και η «Ακρόπολις» των ημερών, η οποία έγραψε: «Αι δύο κεφαλαί ενεταφιάσθησαν ήδη συμφώνως προς εντολήν των Αρχών», χωρίς ωστόσο να γνωρίζει πραγματικά κανείς ως σήμερα αν και πού ετάφησαν.

Σαν σήμερα το 1905 γεννήθηκε ο Άρης Βελουχιώτης.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ¨Γράμμος – Βίτσι, Αύγουστος 1949. Ο εμφύλιος σπαραγμός τελειώνει με ήττα του Δημοκρατικού Στρατού. Από τις 24 έως τις 30 Αυγούστου η επιχείρηση «Πυρσός Γ΄» «έβαλε φωτιά» στον Γράμμο…”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης