Τρίκαλα – Βρυξέλλες με ECOMOBILITY Reviewed by Momizat on . Η νικήτρια ομάδα ECOMOBILITY του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων πραγματοποιήσαμε 3ήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες από 20-6-2014 έως και 22-6-2014. Στα πλαίσια της επίσκεψ Η νικήτρια ομάδα ECOMOBILITY του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων πραγματοποιήσαμε 3ήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες από 20-6-2014 έως και 22-6-2014. Στα πλαίσια της επίσκεψ Rating: 0

Τρίκαλα – Βρυξέλλες με ECOMOBILITY

Τρίκαλα – Βρυξέλλες με ECOMOBILITY

Η νικήτρια ομάδα ECOMOBILITY του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων πραγματοποιήσαμε 3ήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες από 20-6-2014 έως και 22-6-2014.

Στα πλαίσια της επίσκεψης αυτής επισκεφθήκαμε το Ευρωκοινοβούλιο ξεκινώντας από το κτίριο Spinelli, την αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου αποφασίζονται το 85% των νόμων. Η ψηφοφορία γίνεται ηλεκτρονικά σε 24 γλώσσες με 24 ομάδες διερμηνέων και κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί συνεδριάσεις της Ε.Ε.

Μετά, πεζοπορώντας φτάσαμε στο κτίριο Berlaymon όπου συναντηθήκαμε με την κυρία Wisnar, βοηθό του επιτρόπου για θέματα περιβάλλοντος της Ε.Ε., η οποία μας μίλησε για τα θέματα που απασχολούν την ένωση όπως η αστικοποίηση και τα προβλήματά της (π.χ. θόρυβος – υγεία) τα χημικά και η σπατάλη νερού, τα φυτοφάρμακα και η διαχείρισή τους καθώς και η διαλογή απορριμμάτων αλλά και το θέμα των συγκοινωνιώνΤόνισε βέβαια ότι για τη λύση των προβλημάτων χρειάζεται διάλογος αλλά και εκπαίδευση των νέων ώστε οι σκεπτόμενοι πολίτες να έχουν δυνατή φωνή για τα ζητήματα που τους αφορούν.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το στούντιο της Commission όπου ο κος Παπαδόπουλος, Δ/ντης της Γενικής Δ/νσης Επικοινωνιών της Ε.Ε. μας έκανε λεπτομερέστατη ξενάγηση στους χώρους, μας είπε ότι οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες φροντίζουν ώστε να έχουν την κάλυψη των 28 επιτροπών της Ε.Ε. σε όλο τον κόσμο. Τα κανάλια EurobySatellite και το ESBplus καλύπτουν το κοινοβούλιο και βγαἰνουν και στο διαδίκτυο. Tέλος ξεναγηθήκαμε στην αίθουσα εργασιών Schuman, όπου γίνονται συγκεκριμένες εργασίες και ειδικές συνεδριάσεις για λιγότερα άτομα.

Την επόμενη, οι υπεύθυνοι του ECOCITYμας ξενάγησαν στην πόλη των Βρυξελλών.. Περάσαμε από το Παλάτι, το Βασιλικό Πάρκο στο PetitSablon (μας έκανε εντύπωση η ευγένεια των δημοτικών υπαλλήλων που πολλοί από αυτούς κυκλοφορούσαν στους χώρους με πατίνια!!!) την πλατεία GrandPlatz με το εντυπωσιακό Δημαρχείο και τα γύρω κτίρια των συντεχνιών – εξίσου εντυπωσιακά – γεμάτη κόσμο, ντόπιους που χαλάρωναν στα καφέ και πολλούς τουρίστες αλλά και το MannekenPis (το μικρό αγαλματάκι του παιδιού που παρόμοιό του, μεγαλύτερο και καλύτερο έχουμε κι εμείς στην κεντρική μας πλατεία).

Κατά τη διαδρομή μας είδαμε σταθμούς ενοικιαζόμενων ποδηλάτων του Δήμου τα οποία κάθε πολίτης μπορούσε να χρησιμοποιήσει (τα πρώτα 30 λεπτά δωρεάν) για να εξυπηρετηθεί στην πόλη, κάτι που προτείναμε κι εμείς στο δήμο μας, πολλούς ανθρώπους να κινούνται με πατίνια αλλά και πολλά άτομα σε αναπηρικά αμαξίδια χωρίς κανένα πρόβλημα μετακίνησης, αφού οι χώροι είχαν τις προδιαγραφές για την άνετη μεταφορά τους (ράμπες ίσα-ίσα στο δρόμο, με μικρή κλίση ώστε να μη χρειάζονται κάποιον να σπρώχνει το καροτσάκι). Επίσης, αν και Σάββατο, η πόλη έμοιαζε μισοάδεια από κίνηση οχημάτων γιατί υπάρχουν υπόγειοι δρόμοι που αποσυμφορούν το κέντρο της πόλης (είδος δακτυλίου).

Εντύπωση επίσης μας έκαναν τα φανάρια στους δρόμους που όταν ανάβει πράσινο υπάρχει και ήχος παράλληλα ώστε να βοηθούνται οι τυφλοί να περνούν το δρόμο. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε και στην πόλη μας κάτι τέτοιο; Αν όχι σε όλα, τουλάχιστον στα πιο κεντρικά φανάρια.

Δεν υπήρχαν κάδοι σκουπιδιών και η συλλογή των απορριμμάτων γίνονταν ανά μέρα και ανά είδος, δηλ: μια μέρα κατεβάζουν σκουπίδια (χαρτί ή γυαλί) σε σακούλες ενός χρώματος, την άλλη μέρα σκουπίδια οικιακά που τα τοποθετούν σε κάδους κομποστοποίησης. Έτσι οι δρόμοι δεν ξεχειλίζουν από σκουπίδια.

Η επιστροφή μας στα Τρίκαλα μας έφερε πάλι αντιμέτωπους με τα προβλήματα που υπάρχουν στην πόλη μας. Τώρα όμως έχουμε προτάσεις να κάνουμε για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Ελπίζουμε μόνο οι ιθύνοντες να έχουν μάτια, αυτιά και μυαλά ανοιχτά για να δημιουργήσουμε μια καλύτερη πόλη για μας και για τους μελλοντικούς κατοίκους της.

Στην επίσκεψή μας αυτή είχαμε τη συνοδεία, εποπτεία και συμπαράσταση της καθηγήτριάς μας κας Ε. Αστρίτη αλλά και των υπευθύνων τουECOCITY, κου Κρητικού, συντονιστήτης εκστρατείας για την κεντρική Ελλάδα, κου Ζαφειρόπουλου, υπεύθυνουτης εκστρατείας και κας Φακιδάρη, υπεύθυνης προώθησης της εκστρατείας ECOMOBILITYοι οποίοι με ευγένεια και χιούμορ μας έκαναν να νοιώσουμε άνετα σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψής μας και μας ενθάρρυναν να λέμε τη γνώμη μας για όλα. Για την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την κα Βάσω Κάκλα, Λυκειάρχη του 7ου Λυκείου Τρικάλων και Πρόεδρο των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Τρικκαίων που μερίμνησε για τη δωρεάν μεταφορά μας με λεωφορείο από Τρίκαλα προς Θεσσαλονίκη αλλά και τον κύριο B. Τζατζάκη, πρόεδρο του υπεραστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων που μας εξυπηρέτησε κατά την επιστροφή μας ( πληρώσαμε μόνο μισό εισιτήριο και το λεωφορείο μας περίμενε 5 λεπτά ώσπου να έρθουμε από το αεροδρόμιο).

Ευχαριστούμε επίσης την καθηγήτριά μας κα Αστρίτη για τη συνεχή συμπαράσταση και τη δυνατότητα που μας έδωσε να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και να έχουμε αυτές τις εμπειρίες. Προτείνουμε σε όλα τα σχολεία να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα που δίνουν δυνατότητες να γίνουμε ενεργοί πολίτες!

Υ.Γ. Επιτέλους ο Δήμος φτιάχνει τις διαβάσεις έξω από το σχολείο μας. Ευχαριστούμε κ. Δήμαρχε.

Η ομάδα ECOMOBILITY του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων

Δ. Καραμπάση, Μ. Κέφου, Μ. Κουστέλιου, Δ. Κουτή, Ε. Καψάλη,

Δ. Μητσιούλης, Θ. Σακελλαρίου και Β. Τσεκούρα

2ogimnasio_ecomobility2

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή