"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.6 C
Trikala

Τρίκαλα: Δεκτές από το Ειρηνοδικείο μόλις 3 στις 10 αιτήσεις δανειοληπτών για ένταξη στον Νόμο Κατσέλη

lafarm

Σχετικά άρθρα

dikaiosini

Στροφή 180 μοιρών διαπιστώνεται στην εξέλιξη των αιτήσεων Τρικαλινών που επιθυμούν να ενταχθούν στον Νόμο Κατσέλη και υποβάλλουν σχετική αίτηση στο Ειρηνοδικείο. Η διετία 2014-2015 είναι αποκαλυπτική ως προς την δικαστική πορεία των αιτήσεων για τα λεγόμενα “υπερχρεωμένα νοικοκυριά” και τους δανειολήπτες που αδυνατούν, πλέον, να ανταποκριθούν στις δόσεις τους.

plistirismoi 4

Καίτοι πολλοί ήταν οι δανειολήπτες που κατέφυγαν στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου Κατσέλη, οι οποίες σημειωτέων έχουν, πλέον, τροποποιηθεί από τις αρχές του 2016 με αρνητικά δεδομένα για τα “κόκκινα” δάνεια, οι αιτήσεις τους απορρίπτονται σε σημαντικό ποσοστό. Τα στοιχεία του ρεπορτάζ είναι αποκαλυπτικά, αφού σε σύνολο 215 αιτήσεων -την προηγούμενη διετία- στο Ειρηνοδικείο Τρικάλων, οι 84 είναι εξ’ αρχής απορριπτικές, ποσοστό που αγγίζει το 40%. Στην ουσία, δε, το ποσοστό των αιτήσεων που είναι δεν προχωρά είναι ακόμη υψηλότερο, φτάνοντας στο 69% (!), αν υπολογιστεί ο αριθμός και μόνο των αιτήσεων που έχουν γίνει δεκτές (μόλις 67), σε σχέση με το σύνολο των υποβληθέντων, πάντα για τα έτη 2014 και 2015. Εντυπωσιακό, επίσης, είναι το στοιχείο ότι σε 21 περιπτώσεις δανειοληπτών οι αιτήσεις τους ορίστηκαν σε νέα δικάσιμο, παραμένοντας φυσικά σε εκκρεμότητα, όπως επίσης ότι σε 35 περιπτώσεις υπήρξε παραίτηση εκ του δικογράφου, δηλαδή αποφυγή δικαστικής συνέχισης της υπόθεσης. Με βάση τα παραπάνω, διαμορφώνεται ένα αρνητικό κλίμα στους δανειολήπτες, οι οποίοι αν και χρωστούν δεν καταφεύγουν στον Νόμο, εκτιμώντας πως δεν θα επιτύχουν κάτι. Μάλιστα, ακόμη και νομικοί που έχουν αναλάβει τέτοιες υποθέσεις, μιλούν ανοιχτά για “μεταστροφή των δικαστικών αποφάσεων Ειρηνοδικείων όχι προς όφελος των δανειοληπτών”, επικαλούμενοι “αυστηροποίηση των κριτηρίων”. Τα στοιχεία του ρεπορτάζ επιβεβαίωσε -μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας- και ο δικηγόρος Δημήτρης Πουλιανίτης, ο οποίος έχει χειριστεί υποθέσεις “κόκκινων δανείων”. Ανέφερε, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως “το ποσοστό απόρριψης αιτήσεων δανειοληπτών προς το Ειρηνοδικείο στην έναρξη ισχύς του Νόμου Κατσέλη ήταν σε πολύ μικρότερο βαθμό, της τάξης του 25-30%”. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Πουλιανίτη, “είναι εμφανές ότι έχει αλλάξει σήμερα, αντιστρέφοντας τα ποσοστά, αφού 7 στις 10 αιτήσεις δανειοληπτών για ένταξη στα “υπερχρεωμένα νοικοκυριά” είτε απορρίπτονται στο Ειρηνοδικείο είτε δεν προχωρούν”, χειρισμός ο οποίος -όπως συμπληρώνει ο νομικός- “αποτρέπει τόσο τους οφειλέτες όσο και τους δικηγόρους να κινούν την όλη διαδικασία και με δεδομένες τις αλλαγές του Νόμου με πιο αυστηρά κριτήρια, όπως αυτό του λεγόμενου συνεργάσιμου δανειολήπτη που ζητούν οι τράπεζες”. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να τονίσει την “αναγκαιότητα επικαιροποίησης των στοιχείων των φακέλων δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στον Νόμο, διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη…”.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών - Καταναλωτών Ελλάδος Ευάγγελος Κρητικός

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών – Καταναλωτών Ελλάδος Ευάγγελος Κρητικός

Πιο αποκαλυπτικός στην ραδιοφωνική του παρέμβαση ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών – Καταναλωτών Ελλάδος Ευάγγελος Κρητικός, κάνοντας λόγο για “διαφαινόμενη αποδοχή της πολιτικής κατεύθυνσης των Μνημονίων ή και των συμφερόντων τραπεζικών ιδρυμάτων για να κλείσουν οι υποθέσεις οφειλετών”. Μεταφέροντας, δε, την πανελλαδική εικόνα για την τύχη των αιτήσεων ένταξης στον Νόμο Κατσέλη, μίλησε για “εχθρότητα εναντίον των δανειοληπτών με πολιτική χροιά” δίνοντας το εντυπωσιακό στοιχείο ότι από το 2013 και μετά σε σύνολο 15.000 αιτήσεων υπαγωγής στο Νόμο Κατσέλη, το ποσοστό απόρριψης κυμαίνεται στο 40-42%, χαρακτηρίζοντας, δε, ως “μνημονιακό” το Εφετείο Αθηνών για τις σχετικές αποφάσεις που έχει λάβει. Αναφερόμενος, τέλος, στο μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών, πρόσθεσε εμφαντικά πως “εάν δεν υπήρχε η αποχή των δικηγόρων τις τελευταίες εβδομάδες, θα είχαν εκδικασθεί σχεδόν 300 πλειστηριασμοί κατοικιών σε όλη τη χώρα…”, για να καταλήξει λέγοντας ότι “μέσα από αυτά τα στοιχεία διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον…”.

Πλειστηριασμοί

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης