"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Τρίκαλα – Διακόσια χρόνια ελληνογαλλικής φιλίας σε έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με μια ψηφιακή έκθεση για τα 200 χρόνια της φιλίας των λαών Γαλλίας και Ελλάδας, συνεχίζονται από τον Δήμο Τρικκαίων οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.
Το βράδυ της Τετάρτης 21 Ιουλίου 2021 στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό εγκαινιάστηκε η έκθεση «Από αγάπη για την Ελλάδα», του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας στη Λάρισα, με τη συνεργασία της «Επιτροπής 2021» του Δήμου Τρικκαίων και του Μουσείου Τσιτσάνη. Η έκθεση έχει ως θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και το περιεχόμενό της προέκυψε με τη συνεργασία της Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) και της δημοσιογραφικής της ιστοσελίδας RetroNews.


Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο παρελθόν των σχέσεων των δύο χωρών, μέσα από συνεχείς προσπάθειες αναβάθμισής τους, υπενθυμίζοντας την κοινή πορεία των δύο λαών.
Η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, κ. Χρύσα Βουλγαράκη αναφέρθηκε στη σημασία της έκθεσης, καθώς αυτή παρουσιάζει το κλίμα και το πνεύμα της εποχής, από την πλευρά του γαλλικού φιλελληνισμού και του απόηχου της επανάστασης σε μια χώρα που ήδη είχε πραγματοποιήσει τη δική της επανάσταση.
Η έκθεση εμπλουτίζεται με αντίγραφα γνωστών πινάκων από Γάλλους ζωγράφους, οι οποίοι απεικονίζουν  στιγμές του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Ιδιαίτερη στιγμή, η μελέτη που ετοίμασε η πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. κ. Ναυσικά Μουλά για τον Κλοντ Φοριέλ, τον Γάλλο πνευματικό άνθρωπο που ήδη από το 18245 παρουσίασε στους Ευρωπαίους, μια εξαιρετική ανθολόγηση   ελληνικών δημοτικών τραγουδιών, στο γνωστό, σημαντικότατο έργο του, «Δημοτικά Τραγούδια της Σύγχρονης Ελλάδας». Λόγω απουσίας της κ. Μουλά το αφιέρωμα ανέγνωσε ο φιλόλογος κ. Β. Αδάμος.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Παπαστεργίου δώρισε στην κ. Βουλγαράκη ένα αναμνηστικό με τον Ασκληπιό. Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Ντίνος Μπάρδας και εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών, ενώ παραβρέθηκαν, ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων Βασίλης Κρανιάς, ο πρόεδρος της Επιτροπής 2021 του Δήμου Τρικκαίων, δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Λάππας, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μπουτίνας, ο διοικητής της ΣΜΥ Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Δαλάκης και τρικαλινοί/ες, με βάση τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Από το γραφείο Τύπου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης