"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.4 C
Trikala

Τρίκαλα – “Διαμέρισμα προς ενοικίαση”

lafarm

Σχετικά άρθρα

Βίκυ Μπούγλα

Η στεγαστική κρίση καλά κρατεί. Σχεδόν ένα  μισθό αναγκάζονται να καταθέσουν για το ενοίκιο μιας αξιοπρεπούς κατοικίας τα νοικοκυριά. Η ανεύρεση πάλι μιας καλοβαλμένης κατοικίας είναι όντως σαφάρι και όνειρο θερινής νυκτός. Οι προβλέψεις δε για το 2024  κάνουν λόγο για αύξηση των ενοικίων από 6 έως 7,5%.

Στα Τρίκαλα στα δυο στενά | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Παρόλα αυτά σπίτια υπάρχουν και σας το λέω μετά λόγου γνώσης. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή οι κενές κατοικίες στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων ανέρχονται στις 25.255. Βρίσκονται  διάσπαρτες στις έδρες των τεσσάρων δήμων και στα χωριά. Σε ολόκληρη την Ελλάδα το ένα εκατομμύριο. Από τον στόλο των ακινήτων που διαθέτει η χώρα,  μόνο το 11% των συνολικών κτιρίων της έχει χτιστεί από το 2000 και μετά, με αποτέλεσμα το 89% των ακινήτων να είναι άνω 24 ετών, ενώ το 65% των σπιτιών να είναι κατασκευασμένα στο διάστημα μεταξύ του 1945 έως το ’99.

Τα σπίτια αυτά καταρχήν δεν είναι όλα κατοικήσιμα. Χρήζουν  ανακαίνισης, από ένα φρεσκάρισμα (βάψιμο), έως πλήρη ανακατασκευή και πιθανών προσθήκη, μιας και πολλά από αυτά κυρίως μονοκατοικίες σε χωριά, είναι παλιές  χωρίς μπάνιο και πιθανόν κουζίνα.

Τρίκαλα: 10+3 στάσεις που αξίζει να κάνεις στη «πόλη των Χριστουγέννων» - iefimerida.gr

Οι κατοικίες αυτές σπάνια ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη. Το πιθανότερο ο ιδιοκτήτης του, συχνά είτε δεν γνωρίζει, είτε δεν έχει επισκεφτεί ποτέ το ακίνητο, ζει κάπου αλλού. Συνήθως ζει σε κάποια μεγάλη πόλη, είτε στο εξωτερικό και το συγκεκριμένο ακίνητο αποτελεί πατρογονική κληρονομιά. Συχνότερα οι συνιδιοκτήτες είναι περισσότεροι  από δύο, πολυϊδιοκτησία  και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Πολλοί από τους  συνιδιοκτήτες δεν έχουν προχωρήσει σε αποδοχή της κληρονομιάς, δεν έχουν τακτοποιήσει αυθαίρετα και  πολεοδομικές παραβάσεις, δεν έχουν κάνει τις ανάλογες διορθώσεις  στο Ε-9 και κατ’ επέκταση στον αρμόδιο Δήμο και τον ΔΕΔΔΗΕ, κτηματολόγιο, επομένως  δεν έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους σε ΕΝΦΙΑ και ΤΑΠ. Το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστούν μια νέα συμβολαιογραφική πράξη που θα ενσωματώνει τις πληροφορίες από που προήλθε το ακίνητο με τα σωστά νέα τακτοποιημένα τετραγωνικά, ώστε σε όλες τις εμφανίσεις του ακινήτου, Πολεοδομία, Κτηματολόγιο, Δήμο, Εφορία, να ταυτίζονται τα στοιχεία.

Τρίκαλα – μια πόλη που αξίζει να επισκεφθείς - PagasitikosNews

Οπότε πριν δοθούν αυτά τα ακίνητα στην αγορά, είτε προς πώληση είτε προς μίσθωση, θα πρέπει να αναλάβουν οι ιδιοκτήτες μια σειρά από έξοδα, πριν φτάσουμε στην ανακαίνιση. Επίσης σημαντικός παράγοντας για να καταστεί βιώσιμο ένα ακίνητο και να διοχετευτεί στην αγορά

Από την άλλη υπάρχει και η ιδιοκτησία του δημοσίου. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα, με ένα  χαρτοφυλάκιο 36.000 ακινήτων,  σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο του Υπερταμείου ( Εθνικό επενδυτικό Ταμείο) κο Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη.

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία εξεύρεσης και καταγραφής στο  Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας  και ο τελικός αριθμός ίσως ξεπεραστεί. Το σημαντικό είναι πως γίνεται προσπάθεια καταγραφής και  αποτύπωσης τους, αν και για το 74% δεν κατέστη δυνατόν ο εντοπισμός τους και εικάζεται πως μεγάλος αριθμός αυτών έχει καταπατηθεί.

Στην συνέχεια πρέπει να γίνει καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης των ακινήτων, να γίνουν προτάσεις βέλτιστης αξιοποίησης και προϋπολογισμός, ώστε να γίνουν οι ανάλογες νομιμοποιήσεις, τακτοποιήσεις, νομοθετικές ρυθμίσεις και πάει λέγοντας, ώστε να έχει ωριμάσει το ακίνητο ( όπως λέμε και στην γλώσσα των εμπλεκομένων με την αγορά ακινήτων) για να αναζητηθεί ο καλύτερος επενδυτής για την αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου.

Να δυο σημαντικοί λόγοι που το θέμα της στέγης δείχνει άλυτος γρίφος, παρότι κτηριακό απόθεμα υπάρχει. Η Ελλάδα έχει την πρωτιά στην ΕΕ σε κενά ακίνητα.

Ο υπουργός ανάπτυξης, ο κος Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή την πρόσκληση του σε μια σειρά από συνέδρια και ημερίδες, που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες, όπως PRODEXPO NORTH, Real Estate Expo, Property Show κλπ, αναφέρθηκε σε αυτά τα ακίνητα, κάνοντας προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό τους και την ένταξη τους στην αγορά ακινήτων.

Οι προτάσεις αυτές, αφορούν εκτός από το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Ανακαινίζω, χρηματοδότηση που προέρχεται κατά 40% από το ταμείο Ανάκαμψης για περιβαλλοντικές δράσεις και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, τις παρακάτω προτάσεις οι οποίες θα έρθουν με την μορφή προγραμμάτων.

Τεράστιο γκράφιτι στα Τρίκαλα «Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού - GRTimes.gr

 • Την συνέχεια του προγράμματος Εξοικονομώ-Ανακαινίζω με συνεχής προκηρύξεις έως το τέλος του αποθέματος χρημάτων.
 • Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που παρέχει χαμηλότοκο στεγαστικό δάνειο έως 150.000€ για νέους ή ζευγάρια 25-39 ετών για την αγορά πρώτης κατοικίας. Χρηματοδοτείται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόληση (ΔΥΠΑ) υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Έγινε επέκταση του προγράμματος από 5.000 σε 10.000 δικαιούχους, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Όπως είπε η κυρία Ζαχαράκη στη βουλή «έχουν υποβληθεί πάνω από 40.000 αιτήσεις. Οι 23.875 προκρίθηκαν ενώ πάνω από 9.378 βρίσκονται στο στάδιο έγκρισης. Το 60% αφορούν νέα ζευγάρια.»
 • Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» μέσω του οποίου νέοι 18 -39 ετών θα επιδοτηθούν για την αναβάθμιση της κατοικίας τους. Μέσω της διπλής δράσης, ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης κατοικιών, θα δοθούν συνολικά 250 εκατ. ευρώ επιχορηγήσεων και 100 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των τόκων όσων λάβουν και τραπεζικό δάνειο. Επίσης το πρόγραμμα έτρεξε, αιτήσεις γίνονταν έως τις 23 Σεπτεμβρίου του 2023, υπάρχει σκέψη να προκηρυχθεί εκ νέου.
 • Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους» και ευάλωτες ομάδες στο οποίο έχουν ενταχθεί 431 νοικοκυριά και 685 συμπολίτες . Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
 • Το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων ηλικίας 25-39 ετών σε ιδιωτικές κατοικίες, με την καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο, στο οποίο συμμετέχουν 46 Δήμοι. Το πρόγραμμα καλύπτει για τρία χρόνια τη δαπάνη μίσθωσης των ιδιωτικών κατοικιών, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό μίσθωσης με το οποίο η κατοικία είχε διατεθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων «ESTIA II» και «ESTIA 2021», αναπροσαρμοζόμενο κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το έτος 2022. Παράλληλα, καλύπτει τις δαπάνες μετακόμισης του νοικοκυριού και μεταφοράς της οικοσκευής τους, ενώ οι ιδιοκτήτες, εκτός από το εγγυημένο μίσθωμα, καλύπτονται και για επισκευές φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα κατά τη διάρκεια της μίσθωσης και με τη λήξη αυτής.
 • Ανακοινώθηκε πρόγραμμα αξιοποίησης ιδιωτικών ακινήτων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» με την προϋπόθεση πως θα διατεθούν προς μίσθωση.
 • Πρόγραμμα αξιοποίησης των ακινήτων του δημοσίου για ανέγερση κοινωνικών κατοικιών. Θα είναι ένα πρόγραμμα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτών ή νομικών προσώπων κοινωφελούς ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα,  όπως περίπου λειτουργεί η μέθοδος της αντιπαροχής.
 • Πρόγραμμα για τα ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ, όπου θα διατίθενται προς είτε προς πώληση, είτε προς ενοικίαση για εκμετάλλευση με σκοπό την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για την Ανακαίνιση και Ενεργειακή τους αναβάθμιση, προσφέροντας GOLDEN VISA στους  επενδυτές εφόσον το κόστος της επένδυσης και της επιχειρηματικής πρότασης ξεπερνά τα 500.000,00€.
  • Παρόμοιο πρόγραμμα αγοράς και ανακαίνισης παλιών κατοικιών θα αφορά και την κατηγορία του senior living, καθώς ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι συνταξιούχοι προτιμούν την Ελλάδα έναντι «παραδοσιακών προορισμών» όπως ήταν η Ισπανία, η Ιταλία και η νότια Γαλλία. Ο ήπιος καιρός της χώρας μας προσελκύει ηλικιωμένους και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι οποίοι μέχρι σήμερα προτιμούσαν πιο εξωτικά μέρη.

  Ταυτόχρονα ο υπουργός ανακοίνωσε και τον περιορισμό των προς διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση (AirBnB) σε δύο και πέραν αυτού θα ορίζεται και θα φορολογείται ως επιχείρηση. Στόχος ο περιορισμός των κατοικιών που διατίθενται στην βραχυχρόνια μίσθωση και τα στερείται η αγορά ακινήτων ως μακροχρόνια μίσθωση.

 • Πωλήσεις κατοικιών στην περιοχή Τρίκαλα
 • Το πως θα λυθούν τα θέματα που ταλανίζουν τόσο τους ιδιώτες ιδιοκτήτες όσο και το δημόσιο είναι  ένα σοβαρό εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί. Οι προτάσεις μας είναι εξής:
  • Σε ότι αφορά τα ακίνητα του δημοσίου να συνεργαστεί ο οργανισμός με τα κατά τόπους ΤΕΕ και δικηγορικούς συλλόγους. Οι κατά τόπους μηχανικοί είναι κατά κύριο λόγο γνώστες των περιοχών τους και των ακινήτων και οι δικηγόροι είναι εκείνοι που με την έρευνα σε αρχεία υποθηκοφυλακείων θα λύσουν το μυστήριο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
  • Σε ότι αφορά τους ιδιώτες να δοθούν φοροαπαλλαγές και εξάλειψη προστίμων για την εκπρόθεσμη ενημέρωση του Ε-9. Σε ότι αφορά τις σχολάζουσες ιδιοκτησίες και τα πολύ μικρά μερίδια, ανάλογα και με την αξία τους, να δοθούν κατευθύνσεις ώστε να κατοχυρωθούν νομικά και συμβολαιογραφικά χωρίς να χρειάζεται η εμπλοκή των υπολοίπων, παρά μόνον ή συναίνεση, σε εκείνον ή εκείνους τους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να αναλάβουν το κόστος της τακτοποίησης, νομιμοποίησης, συντήρησης και διάθεσης του ακινήτου στην αγορά ή και στον πιθανό επενδυτή/ αγοραστή που θα ενδιαφερθεί για συγκεκριμένο ακίνητο.

  Επίσης, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει επίσημη αναφορά από το κράτος για τα αδήλωτα του κτηματολογίου, που σε κάποιες περιοχές αγγίζουν το 25% και πολύ πιθανόν αφορούν σχολάζουσες ιδιοκτησίες για τις οποίες ουδείς ενδιαφέρεται.

 • Τα Τρίκαλα τιμούν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ - Trikala Day
 • Εν κατακλείδι, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως χωρίς δράσεις με στόχευση την διευκόλυνση των ιδιοκτητών,  το 50% του κτηριακού αποθέματος θα καταστεί μη εμπορεύσιμο από το 2030, καθώς τα μη αναβαθμισμένα ενεργειακά ακίνητα θα είναι αδύνατον να μεταβιβαστούν. Με βάση τον νέο κανονισμό που εγκρίθηκε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όλες οι κατοικίες που είτε νοικιάζονται, είτε πωλούνται, θα πρέπει να ανήκουν, κατ’ ελάχιστον, στην κατηγορία Ε’ του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.
 • Η Βίκυ Μπούγλα, είναι μεσίτης ακινήτων από το 2005 και δραστηριοποιείτε στα Τρίκαλα, Ζάππα 20 & Βενιζέλου. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Είναι μέλος των συλλόγων Μεσιτών Τρικάλων, Εκτιμητών Ελλάδος, ΟΜΑΣΕ, ΕΛΙΕ, ΠΟΜΙΔΑ,  ΟΕΕ, NAR, CEPI.       Τ.: 2431772913 / Κ.: 6974760381

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης