"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.4 C
Trikala

Τρίκαλα: Εντάσεις στη δίκη της υπόθεσης για την καθαριότητα του νοσοκομείου

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Εντάσεις σημειώθηκαν σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων, κατά τη διάρκεια κατάθεσης της προϊσταμένης της εργολαβικής εταιρίας που είχε την καθαριότητα στο νοσοκομείο Τρικάλων, στη διάρκεια της δίκης των επτά δημοσιογράφων, συνδικαλιστών και αλληλέγγυων, που μηνύθηκαν από τον εργολάβο καθαριότητας.

Οι καθαρίστριες αντέδρασαν στα όσα κατέθεσε η προϊσταμένη, ότι δηλαδή ήταν μεν απλήρωτες αλλά για διάστημα δύο με τρεις μήνες και ότι ουδέποτε παραπονέθηκαν στην ίδια γι’ αυτό. Μία εκ των καθαριστριών θύμισε μεγαλοφώνως στην προϊσταμένη ότι ζητούσε επίμονα, έναντι κάποια χρήματα, καθώς η μητέρα της αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Στα λεγόμενα της προϊσταμένης αντιδρούσαν και άλλες καθαρίστριες, ενώ μία εξ’ αυτών αποβλήθηκε από την αίθουσα.

Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο διέκοψε για τις 18 Νοεμβρίου, λόγω του προχωρημένου της ώρας, παρότι η Πρόεδρος της έδρας είχε πει ότι σήμερα επρόκειτο να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Στη διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν καθαρίστριες και η προϊσταμένη της εργολαβικής εταιρίας. Μία εκ των καθαριστριών τόνισε ότι ήταν απλήρωτες επί μακρόν, ότι υφίσταντο συχνά εκφοβισμό από την πλευρά του εργοδότη τους, ότι συχνά υπέγραφαν έγγραφα που δεν ανταποκρίνονταν απολύτως στην πραγματικότητα, υπό το φόβο της απόλυσης, ότι υπήρχαν περιπτώσεις που δεν προμηθεύονταν από την εργολαβική εταιρία υλικά καθαριότητας και ότι κάποια στιγμή που η Επιθεώρηση Εργασίας επισκέφθηκε το νοσοκομείο για να διενεργήσει έλεγχο η προϊσταμένη της εταιρίας παρότρυνε κάποιες εξ αυτών να κρυφτούν.

dikastiria-trikala21

Σε ό,τι αφορά την κατάθεση της προϊσταμένης της εταιρίας, αυτή υπογράμμισε ότι υπήρχε καθυστέρηση στην πληρωμή των εργαζομένων καθαριστριών, αλλά αυτό γινόταν διότι ο εργολάβος δεν πληρωνόταν από το νοσοκομείο. Πάντως, σημείωσε ότι οι καθαρίστριες δεν διαμαρτύρονταν στην ίδια και ήταν το σημείο εκείνο στο οποίο προκλήθηκε ένταση εντός της αίθουσας με τις καθαρίστριες να φωνάζουν για το αντίθετο. Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι παρακινούσαν τις καθαρίστριες να ξεσηκωθούν, αναφερόμενη στο επίμαχο διάστημα του καλοκαιριού του 2014, οπότε καθαρίστριες στο νοσοκομείο είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους (υποστήριζαν ότι ήταν απλήρωτες για διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών) και υποστηρίζοντας ότι υφίσταντο εκφοβισμό από την πλευρά της εργολαβικής εταιρίας.

Σε ό,τι αφορά δε τον χρόνο κατά τον οποίο έλαβαν χώρα τα γεγονότα, παρότι αρχικά τονίζονταν από την πλευρά του μηνυτή ότι έγιναν μετά τις 30 Ιουλίου, στη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας τονίστηκε ότι όλα ξεκίνησαν πριν τις 25 Ιουλίου. Επίσης, παρότι ο εργολάβος στην αρχή υποστήριζε ότι διώκεται από τους μηνυόμενους πολιτικά, υπονοώντας ότι οι επτά εναντιώνονται στους εργολάβους καθαριότητας, σήμερα υποστηρίχθηκε ότι ο εργολάβος συκοφαντήθηκε για τοπικιστικούς λόγους, διότι η καταγωγή του είναι από τη Λάρισα.

«Πόσο υπομονή να κάνω;»

Επίσης, κατά τη διάρκεια τα κατάθεσής της σήμερα η προϊσταμένη της εργολαβικής εταιρίας τόνισε ότι το εύρος των αρμοδιοτήτων της εκτείνονταν στον έλεγχο επί της εργασίας των καθαριστριών και στην τήρηση του ωραρίου, ωστόσο απαντώντας σε σχετική ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης δήλωσε ότι η ίδια είχε προχωρήσει σε απολύσεις καθαριστριών, καθώς δεχόταν παράπονα, όπως είπε. Πάντως, στην κατάθεσή του ο εργολάβος είχε δηλώσει ότι ο ίδιος απέλυσε καθαρίστριες, διότι δεν είχαν προσέλθει στην εργασία τους.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

Σε ό,τι αφορά τα υλικά καθαριότητας η προϊσταμένη υποστήριξε ότι προμήθευε η ίδια τις καθαρίστριες με απορρυπαντικά και χλωρίνες (τετράλιτρο απορρυπαντικό και δίλιτρη χλωρίνη την εβδομάδα) και παρότι αρχικώς είπε ότι το νοσοκομείο δεν διέθετε δικά του υλικά καθαριότητας, το ανασκεύασε στη συνέχεια. Για την Επιθεώρηση Εργασίας είπε ότι μετέβαινε συχνά για έλεγχο στην εταιρία εντός του νοσοκομείου, χωρίς η ίδια να γνωρίζει εάν οι καθαρίστριες προχωρούσαν σε καταγγελίες προς την υπηρεσία. Αρνήθηκε, έτσι, ότι καθαρίστριες απολύθηκαν επειδή μετέβησαν στην Επιθεώρηση Εργασίας για να καταγγείλουν ότι ήταν απλήρωτες.

Για τους κατηγορούμενους είπε ότι είχαν μεταβεί στο νοσοκομείο πριν τις 25 Ιουλίου και ότι είδε κάποιους εξ αυτών να μιλούν με καθαρίστριες και ότι στις 30 Ιουλίου κατηγορούμενοι έλεγαν στις καθαρίστριες να ξεσηκωθούν. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι υπήρχε αρνητικό κλίμα, διότι ο εργολάβος καθαριότητας κατάγεται και διαμένει στη Λάρισα.

Μάλιστα, η προϊσταμένη εξετάστηκε κατ’ αντιπαράσταση με καθαρίστρια.

Επέμεινε δε μέχρι τέλους ότι ήταν απλήρωτες για 2 – 3 μήνες και ότι δεν διαμαρτύρονταν γι’ αυτό και παραδέχθηκε ότι και η ίδια δεν πληρώνονταν σε κανονική συχνότητα, αλλά ήταν επίσης απλήρωτη για 2 με 3 μήνες. Τόνισε ότι οι περισσότερες απολύσεις που έγιναν ήταν με δική της πρωτοβουλία, διότι δεχόταν παράπονα για τον τρόπο που καθάριζαν.

«Ζούμε σε ελεύθερη χώρα»

Στο πλαίσιο της σημερινής διαδικασίας επίσης, κατατέθηκαν αναγνωστέα έγγραφα τόσο από την πολιτική αγωγή όσο και από τους συνηγόρους υπεράσπισης, ενώ τελευταίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης και ως εκπρόσωπος της Εφημερίδας των Συντακτών, ο διευθυντής της οποίας (κ. Βουλέλης) μηνύθηκε από τον εργολάβο, ο κ. Δημήτρης Τρίμμης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν μηνύθηκε ο συντάκτης του άρθρου, όπως έγινε με τους συντάκτες των εφημερίδων των Τρικάλων, αλλά ο διευθυντής της εφημερίδας. Για το δημοσίευμα ο κ. Τρίμης τόνισε ότι ο συντάκτης είχε επισκεφθεί τα Τρίκαλα και είχε καταγράψει τα γεγονότα, είχε επίσης συλλέξει και διασταυρώσει τα στοιχεία του ρεπορτάζ και από την Επιθεώρηση Εργασίας και το άρθρο ελέγχθηκε από τον αρχισυντάκτη, την συντακτική ομάδα και τον διευθυντή της εφημερίδας. Εξάλλου, όπως τόνισε και ο ίδιος, η Εφημερίδα των Συντακτών δεν έχει δημοσιοποιήσει μόνο παρόμοια ρεπορτάζ για το νοσοκομείο Τρικάλων αλλά και για άλλα νοσοκομεία, σε σχέση πάντα με το καθεστώς των εργολαβιών καθαριότητας. Για τον διευθυντή της εφημερίδας επεσήμανε ότι ο κ. Βουλέλης είναι δημοσιογράφος διεθνούς κύρους ενώ υπήρξε διευθυντής στο ΑΠΕ επί σειρά ετών.

Ερωτηθείς σχετικά με τις «πηγές» του ρεπορτάζ επεσήμανε ότι ως δημοσιογράφος δεν είναι υποχρεωμένος να αναφέρει τις «πηγές» του, πάντως τόνισε ότι πρόκειται κυρίως για εργαζόμενους και άλλους σχετικούς με την υπόθεση ανθρώπους. «Ένας δημοσιογράφος – δήλωσε – που λαμβάνει τη μαρτυρία ενός αξιοπρεπούς ανθρώπου, έχοντας διασταυρώσει την αξιοπιστία του μπορεί να προχωρήσει σε δημοσιοποίηση στοιχείων. Ζούμε σε ελεύθερη χώρα και οι δημοσιογράφοι είναι ελεύθεροι να γράφουν όπως και οι δικηγόροι είναι ελεύθεροι να ισχυρίζονται αυτά που θέλουν». Υπογράμμισε ότι κάθε φορά τα στοιχεία των «πηγών» είναι στη διάθεση των δημοσιογράφων και κατέληξε επισημαίνοντας ότι ο κ. Βουλέλης είναι δημοσιογράφος από το 1976 και ουδέποτε έχει καταδικαστεί, όπως και η Εφημερίδα των Συντακτών.

Η υπόθεση θα συνεχιστεί στις 18 Νοεμβρίου, με καταθέσεις μαρτύρων, την απολογία των κατηγορουμένων και τις αγορεύσεις των δικηγόρων.

ert.gt

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης