"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Τρίκαλα – Καραγκούνικο Αντάμωμα 2018

lafarm

Σχετικά άρθρα

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες του 5ου Καραγκούνικου Ανταμώματος και του 5ου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μεγάλων Καλυβίων στις 6, 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2018.

Η Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων διοργανώνουν Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο με θέμα «Πολιτιστική κληρονομιά της Πεδινής Θεσσαλίας.

Η Πεδινή Θεσσαλία διαθέτει μια πλούσια και μεγάλης ιστορικής αξίας πολιτιστική κληρονομιά, η οποία δημιουργήθηκε από τους αυτόχθονες και αποκλειστικά ελληνόφωνους κατοίκους της, που οι ρίζες τους φθάνουν εκεί που η ιστορία συναντά τους θεσσαλικούς μύθους.

Στόχος του 5ου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου είναι:
να γίνει καταγραφή, τεκμηρίωση και μελέτη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πεδινής Θεσσαλίας,να τονιστεί η ανάγκη διατήρησης και αποτροπής της καταστροφής της,
να αναδειχτεί και να ενταχτεί στη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική ζωή
και να γίνει σωστή διαχείριση όλων των σπουδαίων στοιχείων που την χαρακτηρίζουν.

Ειδικότερα οι εισηγητές θα εστιάσουν:

1. Στα αρχαία και νεότερα, κινητά και ακίνητα μνημεία, όπως αρχαιολογικοί χώροι, κτίσματα, κτιριακά συγκροτήματα έργα τέχνης και τεχνικής, αρχαιολογικά ευρήματα, γραπτά μνημεία κ. ά…

2. Στην άυλη και υλική πολιτιστική κληρονομιά(μύθοι, έθιμα, δρώμενα, μουσική, μουσικοχορευτική παράδοση, προφορικές παραδόσεις, ενδυματολογία, διατροφή, τέχνες).

3. Στον τόπο και τον χώρο(οικισμοί, ποτάμια, λίμνες, πεδιάδα, φυτικός κόσμος).

4.Στην ένταξη και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς στις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, στην εξοικείωση των νέων με την πολιτιστική κληρονομιά, τη χρήση της ως πηγή έμπνευσης για νέες δημιουργίες αλλά και για την ενίσχυση πολιτισμικών, κοινωνικών και οικονομικών δράσεων.

Το 5ο Διεθνές Συνέδριο, που οργανώνεται στο πλαίσιο του 5ου Καραγκούνικου Ανταμώματος, θα πραγματοποιηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων- Δημοτικό Διαμέρισμα Μεγάλων Καλυβίων στις 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2018.

Εκτός από τις ανακοινώσεις το Συνέδριο περιλαμβάνει γραπτές και προφορικές παρεμβάσεις και ανακοινώσεις poster.

Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος χορός των Θεσσαλών Καραγκούνηδων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μεγάλων Καλυβίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης