Τρίκαλα – Μέρες Ιουνίου , πριν απο 75 χρόνια Reviewed by Momizat on .   Βασίλης Πάνος : Όταν η Γερμανία ξεκίνησε να επιβάλει τη νέα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη. Εγκαινιάζοντας για πρώτη φορά τον θεσμό της Επιτροπείας και την ε   Βασίλης Πάνος : Όταν η Γερμανία ξεκίνησε να επιβάλει τη νέα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη. Εγκαινιάζοντας για πρώτη φορά τον θεσμό της Επιτροπείας και την ε Rating: 0

Τρίκαλα – Μέρες Ιουνίου , πριν απο 75 χρόνια

Τρίκαλα – Μέρες Ιουνίου , πριν απο 75 χρόνια

 

Βασίλης Πάνος : Όταν η Γερμανία ξεκίνησε να επιβάλει τη νέα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη.

Εγκαινιάζοντας για πρώτη φορά τον θεσμό της Επιτροπείας και την επίδειξη κτηνώδους στρατιωτικής δύναμης και βίας.

trikala prin 75xronia

Φωτο:ΜΕΡΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ. Αξιωματούχοι των Ιταλικών Αρχών στα Τρίκαλα με φόντο το ρολόι του φρουρίου.

 

Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της επίδειξης βίας ήταν ο βομβαρδισμός χωριών και πόλεων και η εγκαθίδρυση μιας Επιτροπείας στο υπουργείο των οικονομικών της Ελλάδος για να επιλυθούν με μέτρα λιτότητας, όπως διακήρυττε, τα δημοσιονομικά προβλήματά της

Πριν από δύο μήνες του ίδιου έτους (15 Απριλίου) τα Τρίκαλα και η Λάρισα γνώρισαν την πρώτη επίδειξη στρατιωτικής δύναμης της Γερμανίας.

Από τον Ιούνιο άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα (αναγκαστική νηστεία-μαύρη αγορά) από το οικονομικό πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο μετά από τρεις μήνες τα αποτελέσματα του προγράμματος είχαν τα χαρακτηριστικά ενός πραγματικού λοιμού.

Ο πρώτος μήνας του χειμώνα έρχεται με τον πρώτο θάνατο τρικαλινού από ασιτεία.

Δυσάρεστες μνήμες τούτες τις μέρες ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά και τότε, εκείνους τους μήνες του καλοκαιριού πριν από 75 χρόνια όλα ήταν ειδυλλιακά.

Τίποτα δεν προμήναγε τη μεγάλη μπόρα.

Η «Βόλτα» των Τρικάλων κάθε βράδυ πανηγυρική, τα καφενεία πατείς με, πατώ, τα φώτα τόσο λαμπερά στην Κεντρική Πλατεία που θύμιζαν τα φώτα που αναβοσβήνουν σήμερα κάτω από την κεντρική γέφυρα των Τρικάλων.

Η ιταλική μπάντα χάριζε ρίγη συγκινήσεως στους μουσικόφιλους της πόλης παίζοντας έργα από τη περίφημη οπερέτα «Ρεγκολέτο» του Βέρντι.

Στο κινηματογράφο «ΡΕΞ» οι θεατές απολάμβαναν τη Γερμανική οπερέτα «ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ».

Πολλοί τρικαλινοί απολάμβαναν με το παραπάνω τη νέα τάξη πραγμάτων και ο τοπικός τύπος εξήρε το μεγαλείο της γερμανικής και ιταλικής φυλής, υποσχόμενος ότι η Ελλάδα σε λίγους μήνες θα αναγεννηθεί από τα οικονομικά προβλήματα που έφερε η φασιστική Αγγλία(?).

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα».
Καρλ Μαρξ.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή