"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.2 C
Trikala

Μετέφεραν στις πλάτες τους, σύμφωνα με το έθιμο, την Παναγία την Οδηγήτρια

lafarm

Σχετικά άρθρα

Εκατοντάδες κάτοικοι από τα χωριά της περιοχής Φαρκαδόνας, συνόδευσαν σήμερα την εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας από το χωριό Αχλαδοχώρι, στην Οιχαλία με ενδιάμεσο σταθμό την Κρήνη.

Ενα έθιμο που τηρείται με ευλάβεια παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.
Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε σε δύσβατο και δασώδες σημείο της περιοχής από οκτώ κυνηγούς οι οποίοι καταγόταν από τρία χωριά, την Οιχαλία, το Αχλαδοχώρι και το Κουτσίκοβο. Έτσι αποφάσισαν κάθε χωριό να φιλοξενεί την εικόνα στην ενορία του για τέσσερις μήνες το χρόνο. Όταν το Κουτσίκοβο έπαψε να υφίσταται αποφασίστηκε τους τέσσερις επιπλέον μήνες η εικόνα να παραμένει στην Οιχαλία.

Κατά την περιφορά η εικόνα μεταφέρεται από τους κατοίκους του Αχλαδοχωρίου, της Κρήνης και της Οιχαλίας, από ώμο σε ώμο, αναπαριστώντας τους κυνηγούς εκείνης της εποχής που μετέφεραν την εικόνα διαδοχικά, ο ένας μετά τον άλλον, μέχρι τον κάμπο.

Ο ενας κρατά τον ωμο του άλλου και κάποιος κρατάει την εικόνα της Παναγίας στα χέρια Ο ενας κρατά τον ωμο του άλλου και κάποιος κρατάει την εικόνα της Παναγίας στα χέρια

Στο Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας στο Αχλαδοχώρι, όπου φιλοξενείται επί τετράμηνο η εικόνα, τελέστηκε σήμερα το πρωί πανηγυρική Θεία Λειτουργία ενώ στην συνέχεια ο ιερέας του χωριού, μαζί με τους κατοίκους, ξεπροβόδισαν την εικόνα.

Η εικόνα μεταφερομένη στις πλάτες των πιστών, πήρε σήμερα το δρόμο για την ΟιχαλίαΗ εικόνα μεταφερομένη στις πλάτες των πιστών, πήρε σήμερα το δρόμο για την Οιχαλία

Η εικόνα μεταφερομένη στις πλάτες των πιστών, πήρε το δρόμο για την Οιχαλία, με στάσεις στην Κρήνη και στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων γαι να προς προσκυνήσουν οι πιστοί. Στην Οιχαλία θα φιλοξενηθεί, επί 8μηνο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Οι φωτογραφίες είναι από τελετή περασμένων ετών, larissanet.gr

 iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης