Τρίκαλα: Οχι στη βία κατά των γυναικών, με Συμβουλευτικό Κέντρο Reviewed by Momizat on .   Η βία κατά των γυναικών είναι η πιο διαδεδομένη και πιο αποσιωπημένη μορφή βίας. Είναι φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλα τα πολιτισμικά και οικονομικά περ   Η βία κατά των γυναικών είναι η πιο διαδεδομένη και πιο αποσιωπημένη μορφή βίας. Είναι φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλα τα πολιτισμικά και οικονομικά περ Rating: 0

Τρίκαλα: Οχι στη βία κατά των γυναικών, με Συμβουλευτικό Κέντρο

Τρίκαλα: Οχι στη βία κατά των γυναικών, με Συμβουλευτικό Κέντρο

 

Η βία κατά των γυναικών είναι η πιο διαδεδομένη και πιο αποσιωπημένη μορφή βίας. Είναι φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλα τα πολιτισμικά και οικονομικά περιβάλλοντα.

Η αναγνώριση του προβλήματος είναι το πρώτο σημαντικό βήμα στην πρόληψη και αντιμετώπισή του καθώς οι γυναίκες διστάζουν να αναφέρουν την παρενόχληση ενδυναμώνοντας το θύτη και κρατώντας το στόχο σιωπηλό και υποτελή.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Είναι καθήκον της κοινωνίας να αναδείξει ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Η άσκηση βίας κατά των γυναικών παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και στη χώρα μας αναγνωρίζεται και τιμωρείται ως έγκλημα σύμφωνα με τον Νόμο 3500/2006.

 

Στα Τρίκαλα

Ο Δήμος Τρικκαίων στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης του  απέναντι στο κοινωνικό αυτό πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών, προχώρησε άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αξιοποίηση της πρόσκλησης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Υπουργείο Εσωτερικών) με κωδικό 07.08.09.69.02.03.09/ΕΥΕ.ΓΓΙΦ και  με τίτλο: «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας -Δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο»

Στο πλαίσιο της παραπάνω πρότασης ο Δήμος Τρικκαίων , με την ιδιότητα του Δικαιούχου και του Φορέα Λειτουργίας, και σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ με την ιδιότητα του  συντονιστή φορέα, υπέβαλλε πρόταση, συνολικού προϋπολογισμού 300.000,00 ευρώ η οποία εγκρίθηκε με την (Α.Π. 1517/15-5-2012 Απόφαση Ένταξης) και η οποία αφορά στη δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.

Στη συνέχεια, προχώρησε άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, όπως εξεύρεση χώρου όπου θα στεγάζεται το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, προμήθεια της απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής, προκήρυξη των θέσεων για τη στελέχωση του κέντρου.

Όσον αφορά τον εξοπλισμό του κέντρου είναι καθ’ όλα έτοιμος: έχουν τοποθετηθεί, γραφεία, υπολογιστές, εκτυπωτές, τηλεφωνικές γραμμές, φαξ, φωτοτυπικά, οθόνες προβολής για ημερίδες, διαμορφώθηκε και εξοπλίστηκε χώρος ατομικών και ομαδικών συνεδριών καθώς και χώρος φύλαξης των παιδιών των γυναικών.

Αύριο Τρίτη 26/11/2013 θα υπογραφούν οι συμβάσεις δύο στελεχών και συγκεκριμένα της Νομικού και της Κοινωνικής Λειτουργού και συγχρόνως θα γίνει και η έναρξη του κέντρου. Βρισκόμαστε σε αναμονή δημοσίευσης στο ΦΕΚ και των ονομάτων των υπολοίπων ειδικοτήτων και συγκεκριμένα, της ειδικότητας Ψυχολόγου και Κοινωνιολόγου.

Επίσης έχουμε ετοιμάσει και  το υλικό για τη δημοσιότητα του έργου π.χ. τη μακέτα του τρίπτυχου (φυλλάδιο) και έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την απ ευθείας ανάθεση του υλικού δημοσιότητας, γραφικής ύλης και άλλων υλικών για τις λειτουργικές ανάγκες του κέντρου.

 

Eχουμε έρθει σε επαφή με τη ΓΓΙΦ και συγκεκριμένα με το γραφείο της Γενικής Γραμματέως της κ. Βάσως Κόλλια -η οποία θα εκπροσωπήσει τη ΓΓΙΦ κατά την τέλεση των εγκαινίων- σχετικά με την ημερομηνία των εγκαινίων. Αναμένουμε απάντηση εντός της εβδομάδος της Γενικής Γραμματέως σχετικά με τη ημερομηνία 20/12/2013. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχουμε ενημέρωση από τη ΓΓΙΦ  για πιθανές ημερομηνίες τέλεσης των εγκαινίων, ώστε να μπορεί να παραβρεθεί η Γενική Γραμματέας.

Στο Δήμο Τρικκαίων το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών θα λειτουργεί στη διεύθυνση Θερμοπυλών 1 & Θεοδοσοπούλου γωνία τηλ. 24310-27943 και θα στελεχώνεται από: Κοινωνική λειτουργό, Ψυχολόγο, Κοινωνιολόγο και Νομικό.

 

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας απευθύνεται σε γυναίκες που υφίστανται βία:

 • σωματική,
 • ψυχολογική 
 • συναισθηματική
 • λεκτική,
 • οικονομική
 • σεξουαλική παρενόχληση
 • βιασμό ή απόπειρα βιασμού
 • εμπορία και διακίνηση [trafficking],κ.α.).

 

 

 

 

Παρέχει εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες ,όπως:

 • Ψυχοκοινωνική στήριξη, (εξειδικευμένη συμβουλευτική των γυναικών θυμάτων).
 • υπηρεσίες ένταξης στην αγορά εργασίας ,που θα γίνουν σε συνεργασία με άλλους φορείς της πολιτείας (π.χ. ΟΑΕΔ, Κέντρα Προώθησης στην Απασχόληση, Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων κλπ.)
 • Υπηρεσίες νομικής συμβουλευτικής και πληροφόρησης για δικαιώματα των θυμάτων, τη σχετική νομοθεσία, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή καταγγελίας, μήνυσης κλπ., συμβουλευτική και πληροφόρηση των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας και αντιμετώπιση του προβλήματος.
 • Παραπομπή ή συνοδεία των ωφελούμενων γυναικών, όποτε αυτό απαιτείται, σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές ,στο δικαστήριο, νοσοκομείο, σε νοσοκομεία ή κέντρα υγείας, σε φορείς κοινωνικής πολιτικής, σε φορείς απασχόλησης, σε φορείς φύλαξης και υποστήριξης παιδιών κλπ.
 • Ενημέρωση για προνοιακά ή άλλα επιδόματα
 • Δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τις μορφές βίας κατά των γυναικών για την ανάδειξη του ζητήματος της έμφυλης βίας όλων των μορφών.

 

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας λειτουργεί σε συνδυασμό με:

 • Την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της ΓΓΙΦ που προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες το χρόνο με αστική χρέωση.
 • Τους ξενώνες Φιλοξενίας στις Περιφέρειες και σε μεγάλους Δήμους όλης της χώρας. (Αγρινίου, Αθηναίων, Αχαρνών, Βόλου από 24/9/2013, Ηρακλείου (Κρήτης), Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Κέρκυρας, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορδελιού-Ευόσμου, Λαμιέων, Λαρισαίων από 1/10/2013, Λέσβου, Πατρέων, Πειραιώς, Ρόδου, Τρίπολης και Χανίων.)

 

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή