"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Τρίκαλα – “Το μόνον της ζωής του ταξείδιον” του Τρικαλινού σκηνοθέτη και ηθοποιού Βασίλη Νανάκη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα που γράφτηκαν ποτέ στην παγκόσμια ιστορία της λογοτεχνίας, το αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Γεωργίου Βιζυηνού “Το μόνον της ζωής του ταξείδιον”, σε σκηνοθεσία και διασκευή του Τρικαλινού σκηνοθέτη και ηθοποιού Βασίλη Νανάκη, “ανεβαίνει” επί σκηνής για μία και μόνο παράσταση.

Βασίλης Νανάκης
Βασίλης Νανάκης

Έχοντας αποσπάσει το 1ο βραβείο καλύτερης παράστασης στο Φεστιβάλ ελληνικού θεάτρου στην Αθήνα και έχοντας παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο του 2011 στο θέατρο Eliart στο Βοτανικό, “Το μόνον της ζωής του ταξείδιον” ξεκινά ένα ταξίδι στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα, αρχής γενομένης από τα Τρίκαλα, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, στις 9.15 το βράδυ, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο. Πρόκειται για ένα ρεσιτάλ ηθοποιίας από τον Βασίλη Νανάκη και τον Δημήτρη Τσίκο, σε ένα εκφραστικό, χειμαρρώδη και αφηγηματικό κείμενο διάρκειας μιας ώρας και κάτι, που κόβει την ανάσα, από την αρχή μέχρι το τέλος, κατακτώντας το κοινό παρά το δύσκολο του εγχειρήματος, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα κείμενο στην αρχαΐζουσα γλώσσα, που δεν είναι θεατρικό έργο, αλλά ένα διήγημα, γραμμένο πριν από έναν αιώνα.

Ο σκηνοθέτης με τον Δημήτρη Τσίκο (δεξιά)
Ο σκηνοθέτης με τον Δημήτρη Τσίκο (δεξιά)

Η υπόθεση: Ο Κωστής Παλαμάς ονόμασε “Το μόνον της ζωής του ταξείδιον” ονειρόδραμα, που στην ουσία είναι ένα αδιάκοπο πέρασμα από το φανταστικό στο πραγματικό και από τη μεταφορά στην κυριολεξία. Ο αφηγητής διηγείται την ιστορία του ως παιδί, που παρασυρόμενο από τα λεγόμενα του παππού του, στρατολογείται στην Πόλη ως ραφτόπουλο για να ζήσει το όνειρό του. Από τις πρώτες στιγμές της άφιξής του στην Κωνσταντινούπολη, αρχίζουν οι δυσκολίες και η αδυναμία του να προσγειωθεί στη σκληρή και ανιαρή πραγματικότητα. Επιστρέφει από ένα αναπάντεχο γεγονός στο σπίτι του και εκεί στην εξοχή, πάνω σε ένα ύψωμα, παππούς και εγγονός επιχειρούν τον απολογισμό της ζωής τους. Ό,τι τους ενώνει, πέρα από όλες τις διαφορές, είναι η εμπειρία της καταπίεσης και το όνειρο της φυγής, οι ανεκπλήρωτης επιθυμίες και οι αποδράσεις στο χώρο του μύθου. Η σκηνογραφία της παράστασης είναι του Κωνσταντίνου Καρανίκα, τα κοστούμια της Εβελίνας Δασκαλοπούλου, ενώ ο Βασίλης Νανάκης επιμελείται τον φωτισμό και ο Δημήτρηςς Τσίκος την ζωντανή μουσική και τους ήχους της παράστασης. Η τιμή του γενικού εισιτηρίου είναι 7 ευρώ και το μαθητικό 3 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης