Τρίτο συνέδριο για τον Καραγάτση, με θέμα τη Θεσσαλία στη λογοτεχνία Reviewed by Momizat on . Το συνέδριο «Μ. Καραγάτσης» είναι μια συνάντηση λογοτεχνικού προσανατολισμού, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2007, με πρωτοβουλία φορέων της τοπικής αυτοδιο Το συνέδριο «Μ. Καραγάτσης» είναι μια συνάντηση λογοτεχνικού προσανατολισμού, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2007, με πρωτοβουλία φορέων της τοπικής αυτοδιο Rating: 0

Τρίτο συνέδριο για τον Καραγάτση, με θέμα τη Θεσσαλία στη λογοτεχνία

Τρίτο συνέδριο για τον Καραγάτση, με θέμα τη Θεσσαλία στη λογοτεχνία

Το συνέδριο «Μ. Καραγάτσης» είναι μια συνάντηση λογοτεχνικού προσανατολισμού, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2007, με πρωτοβουλία φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης της Θεσσαλίας (Νομαρχία Λάρισας), του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Λάρισας και με συνδιοργανωτή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προς τιμήν του Μ. Καραγάτση. Με τριετή ρυθμό (2007, 2010) πραγματοποιήθηκαν ήδη δύο συνέδρια στα οποία συμμετείχαν καταξιωμένοι ομιλητές.

Το Συνέδριο της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί στις 4, 5, 6 Απριλίου 2014 στη Λάρισα και τη Ραψάνη. Διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, τον Δήμο Τεμπών, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Λάρισας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η συμμετοχή στο συνέδριο θα είναι δωρεάν για ομιλητές/-ήτριες και ακροατές/-άτριες. Λεπτομέρειες για τις δυνατότητες διαμονής στην Λάρισα για άλλες πρακτικές πληροφορίες και για τις παράλληλες πολιτισμικές εκδηλώσεις που θα οργανωθούν, θα ανακοινωθούν στις αρχές Μαρτίου 2014.

Ως θέμα του φετινού συνεδρίου επιλέχθηκε το εξής:

«Η παρουσία της Θεσσαλίας στη νεοελληνική λογοτεχνία από την ενσωμάτωση (1881) μέχρι το Β’ παγκόσμιο πόλεμο»

Το φετινό συνέδριο «Μ. Καραγάτσης» προσεγγίζει το θέμα της παρουσίας της Θεσσαλίας στη νεοελληνική λογοτεχνία της περιόδου 1881-1940. Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι, αποτίνοντας φόρο τιμής στον Μ. Καραγάτση, να φέρουν σε επαφή μέλη της ερευνητικής και της εκπαιδευτικής κοινότητας, τα οποία, δημιουργώντας συνθήκες για γόνιμο επιστημονικό διάλογο, να προάγουν τη μελέτη της θεσσαλικής γραμματείας  στην προαναφερόμενη περίοδο.

Ενδεικτικοί θεματικοί άξονες του συνεδρίου είναι οι ακόλουθοι:

1] Θεσσαλοί λογοτέχνες και το έργο τους: από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

•  Η ιδιαίτερη θέση του Καραγάτση στη νεοελληνική λογοτεχνία

•  Θεσσαλοί λογοτέχνες και το έργο τους

2] Η Θεσσαλία στη νεοελληνική και ξένη λογοτεχνία

•  Η Θεσσαλία ως ιδεολογικός τόπος και ως τόπος του φαντασιακού

•  Τρόποι της μυθοπλασίας του θεσσαλικού χώρου

•  Η παρουσία της Θεσσαλίας σε ταξιδιωτικά κείμενα

•  Κοινωνικές αναπαραστάσεις και ταυτοτικοί προβληματισμοί

•  Οι λογοτεχνικές κινήσεις στη Θεσσαλία

•  Αναδυόμενες ταυτότητες στη λογοτεχνική παραγωγή.

3] Η Θεσσαλία ως αντικείμενο διαθεματικών προσεγγίσεων στην εκπαίδευση

 

Οι προτάσεις εισηγήσεων, οι οποίες  θα πρέπει να είναι εστιασμένες στους θεματικούς άξονες του Συνεδρίου και να είναι πρωτότυπες, θα περιλαμβάνουν το θέμα, τη μέθοδο προσέγγισης και τους στόχους της μελέτης (με 4-6 λέξεις-κλειδιά).

Οι εισηγήσεις θα έχουν διάρκεια 20 λεπτών, με άλλα 10 λεπτά για ερωτήσεις και συζήτηση. Όσοι/Όσες ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν εισήγησή τους στο συνέδριο, παρακαλούνται να υποβάλουν περίληψη μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2014 με ηλεκτρονική αποστολή, ταυτόχρονα στις διευθύνσεις:

mpaparou@uth.gr

tzartzaneia12@gmail.com

σύμφωνα με τις παρακάτω προδιαγραφές:

– Αρχείο MS Word (όχι .pdf)

– Έκταση: 300-500 λέξεις (χωρίς τις βιβλιογραφικές αναφορές)

– Γραμματοσειρά: Arial 11pt

– Διάστιχο: μονό

– Περιθώρια: 2,5 εκ. αριστερά-δεξιά, 3 εκ. πάνω-κάτω

– Βασικά στοιχεία: ο τίτλος της εισήγησης, το όνομα του/των συγγραφέα/-ων, τα στοιχεία επικοινωνίας (φορέας, ηλεκτρονική διεύθυνση) θα είναι κεντραρισμένα. Θα ακολουθεί το σώμα της περίληψης και 4-6 λέξεις κλειδιά.

Οι περιλήψεις θα κριθούν ανώνυμα από δύο μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, με κριτήρια τη σαφήνεια, την τεκμηρίωση και τη συνεισφορά τους στη διεύρυνση της υπάρχουσας γνώσης γύρω από το θέμα του συνεδρίου. Η ενημέρωση για την αποδοχή τους θα γίνει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2014. Προβλέπεται να επιλεγούν περίπου 14 εισηγήσεις. Κάθε σύνεδρος μπορεί να συμμετάσχει με μία ατομική εισήγηση και/ή με μία σε συνεργασία.

Επιστημονική Επιτροπή

·Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, ΤΕΠΑΕΣ – Πανεπιστήμιο Αιγαίου

·Δημήτρης Δημηρούλης, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού – Πάντειο Πανεπιστήμιο

·Ιουλία Κανδήλα, Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Λάρισας

·Αναστάσιος Μάτος, Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Λάρισας

·Θωμάς Μπεχλιβάνης, Τμήμα Επιστημονικής-Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Β/θμιας

·Μαρίτα Παπαρούση, ΠΤΔΕ – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

·Βίκη Πάτσιου, ΠΤΔΕ – ΕΚΠΑ

·Τασούλα Τσιλιμένη, ΠΤΠΕ – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τα Πρακτικά του συνεδρίου, μετά από επιμέλεια των τελικών πλήρων κειμένων των εισηγήσεων, θα εκδοθούν ηλεκτρονικά σε e-book.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή