Τρεις τροπολογίες ουσίας επανακατέθεσε η ΔΗΜΑΡ Reviewed by Momizat on .   Σε επανακατάθεση τριών παλαιότερων τροπολογιών της Δημοκρατικής Αριστεράς, που δεν είχαν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, προβαίνουν οι βουλευτές του κόμματ   Σε επανακατάθεση τριών παλαιότερων τροπολογιών της Δημοκρατικής Αριστεράς, που δεν είχαν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, προβαίνουν οι βουλευτές του κόμματ Rating: 0

Τρεις τροπολογίες ουσίας επανακατέθεσε η ΔΗΜΑΡ

Τρεις τροπολογίες ουσίας επανακατέθεσε  η ΔΗΜΑΡ

 

Σε επανακατάθεση τριών παλαιότερων τροπολογιών της Δημοκρατικής Αριστεράς, που δεν είχαν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, προβαίνουν οι βουλευτές του κόμματος, Νίκος Τσούκαλης, Σπύρος Λυκούδης και Γιάννης Πανούσης, ενόψει της συζήτησης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου την ερχόμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για τροπολογίες που προτείνουν την ένταξη και των ομόφυλων ζευγαριών στις διατάξεις του νόμου για το Σύμφωνο Συμβίωσης, καθώς και τη ρευστοποίηση «παγωμένων» τραπεζικών καταθέσεων, προσώπων που ελέγχονται για παράβαση του νόμου περί «πόθεν έσχες», ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο.

Η τρίτη πρόταση τροποποιεί τον παλαιότερο νόμο για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά νομίμως διαμενόντων μεταναστών, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις που έθεσε στην απορριπτική για το νόμο, απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αναλυτικά

  • Η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε, για μια ακόμη φορά, τροπολογία σχετικά με τη σύσταση ενεχύρου, δηλαδή τη ρευστοποίηση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου δεσμευμένων καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών κατηγορουμένων ή υπόπτων για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο κτλ, ώστε να εισρέουν άμεσα στο Δημόσιο Ταμείο τα «παγωμένα» στις Τράπεζες ποσά. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε δηλώσει στην ολομέλεια της Βουλής ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ κινείται σε θετική κατεύθυνση και ότι επίκειται η κατάθεση σχετικής ρύθμισης  μέσα στον Ιούνιο που πέρασε.

 

  • Παράλληλα, κατατέθηκε τροπολογία προκειμένου να συμπεριληφθούν τα ομόφυλα ζευγάρια στο Σύμφωνο Συμβίωσης καθώς  η μη συμμόρφωση της χώρας στην προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αφ’ ενός μεν αποτελεί διάρρηξη του ισχύοντος ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, αφ’ ετέρου δε κατατάσσει τους έλληνες πολίτες σε κατηγορία πολιτών μειωμένων δικαιωμάτων. Και τα δύο είναι μη αποδεκτά. Η ΔΗΜΑΡ, έχοντας καταθέσει σχετική τροπολογία από το 2013 , καλεί την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις και να τροποποιήσει τον νόμο, παρέχοντας το δικαίωμα για Σύμφωνο Συμβίωσης σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις κοινωνικές, οικονομικές, φυλής ή φύλου.

 

  • Τέλος, επακατατέθηκε η τροπολογία για την παροχή της ελληνικής ιθαγένειας η οποία αποβλέπει στο να προσαρμόσει τα άρθρα 1Α του υφιστάμενου νόμου 3838/10, στις παραδοχές και κρίση της υπ αριθ. 240 απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ. Η διατήρηση σε ισχύ της εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών της 15ης Νοεμβρίου 2012 «Αναστολή διαδικασίας απονομής ιθαγενείας κατά τα άρθρα 1Α και 24 του Ν. 3838/2010.» για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα έχει καταστήσει την Ελλάδα μοναδική χώρα χωρίς ισχύον κώδικα χορήγησης ιθαγένειας. Η ΔΗΜΑΡ προτείνει την άμεση υιοθέτηση της τροπολογίας η οποία αποτελεί και τυπική υποχρέωση της πολιτείας μετά την απόφαση του ΣτΕ. Η κατ’ εξακολούθηση άρνηση παροχής την ιδιότητας του πολίτη σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, σε ανθρώπους που έχουν επιδιώξει και έχουν επιτύχει την κοινωνική ενσωμάτωση, λαμβάνει πλέον τον χαρακτήρα συλλογικής απόρριψης και καθήλωσης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού σε υποτελή θέση.

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή