"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

«Τρελάθηκε» ο πλανήτης Γη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η αλλαγή  του κλίματος έχει επιφέρει, ίσως, μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα, οι οποίες απειλούν την ισορροπία του πλανήτη
Για ποιο λόγο ένα νεογνό θαλάσσιο λιοντάρι να φτάσει εξαντλημένο από την πείνα από τον ωκεανό στην είσοδο ενός μπαρ στο Λος Άντζελες;
Για ποιο λόγο ένα άλλο θαλάσσιο λιονταράκι να βρεθεί ημιθανές σε πεζοδρόμιο δίπλα σε ένα αυτοκίνητο σε δρόμο του Σαν Φρανσίσκο;
Και ακόμα για ποιο λόγο μια πολική αρκούδα για πρώτη φορά στα δεκάδες εκατομμύρια χρόνια που ζει στον πλανήτη Γη να κυνηγήσει και να φάει ένα δελφίνι;
Η απάντηση και στα τρία αυτά ερωτήματα είναι η κλιματική αλλαγή!
Γιατί, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, και τα τρία περιστατικά είναι πραγματικά και συνέβησαν το 2015, χρονιά – ορόσημο, κατά την οποία πλέον οι δραματικές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος γίνονται ορατές και στους πιο φανατικούς αρνητές του φαινομένου.
Η κατάσταση, όπως δραματικά επισημαίνουν οι επιστήμονες, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και, εάν οι ισχυροί του πλανήτη δεν λάβουν τον Δεκέμβριο, στο Παρίσι, σοβαρές και δεσμευτικές αποφάσεις για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, ο πλανήτης Γη δεν θα μπορέσει ποτέ να ανακάμψει.
Τα τρία περιστατικά με τα δυο θαλάσσια λιονταράκια και την πολική αρκούδα δεν είναι μεμονωμένα, αλλά εκείνα απλώς που έγιναν αντιληπτά και καταγράφηκαν από επιστήμονες και πολίτες. Περιστατικά που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποδεικνύουν ότι η αλλαγή του κλίματος έχει επιφέρει, ίσως, ανεπίστρεπτες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα, επιπτώσεις που θα αρχίσουν να γίνονται ορατές σε όλους μας επισημαίνοντάς μας ότι η κλιματική αλλαγή είναι δίπλα μας και απειλεί την ισορροπία του πλανήτη.
Μέχρι σήμερα, ακόμα και το λιώσιμο των πάγων, ακόμα και οι μεγάλες αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη μέσα από την ολοένα και αυξανόμενη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, περνούσε λίγο-πολύ στα ψιλά, αφού θεωρούμε ότι οι αλλαγές αυτές δεν μας αφορούν. Ότι δεν θα φτάσουν στην αυλή μας, οπότε δεν οφείλουμε να διεκδικήσουμε τη λήψη μέτρων, μια και πρόκειται για ένα θέμα που αφορά μόνο τους επιστήμονες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Τα τρία, όμως, αυτά περιστατικά μαρτυρούν ότι η κλιματική αλλαγή δεν χτυπάει απλώς την πόρτα μας, αλλά έχει περάσει στον οίκο μας, σε σημείο ένα θαλάσσιο λιοντάρι να βγαίνει από τον ωκεανό, να διασχίζει αυτοκινητόδρομο και να ζητά τροφή από τους ανθρώπους σε ένα μπαρ στην Καλιφόρνια!
Εάν ακόμα και αυτή η εικόνα δεν είναι ικανή να μας ξυπνήσει από τον λήθαργο της άγνοιας και της άρνησης, τότε ο πλανήτης δεν έχει κανένα μέλλον.
Τον φετινό Μάιο έκπληκτοι οι περαστικοί σε δρόμο του Σαν Φρανσίσκο εντόπισαν εξαντλημένο κάτω από ένα αυτοκίνητο ένα νεαρό θαλάσσιο λιοντάρι. Ενημερώθηκαν οι υπεύθυνοι του κέντρου διάσωσης θαλασσίων θηλαστικών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το θαλάσσιο λιονταράκι θα πέθαινε από την πείνα και βγήκε στους δρόμους της πόλης σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρει τροφή.
Οι υπεύθυνοι του Κέντρου δεν εξεπλάγησαν από την εμφάνιση του θαλάσσιου λιονταριού στους δρόμους της πόλης αφού μόνο κατά τους πρώτους μήνες του 2015 επενέβησαν σε περισσότερα από 1.000 περιστατικά, αριθμός πρωτοφανής τα τελευταία 40 χρόνια.
Όπως εξηγούν, τα θαλάσσια λιοντάρια – και όχι μόνο – βλέπουν την τροφή τους να εξαφανίζεται εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών και της υπεραλίευσης.
Την ίδια εποχή, στο Λος Άντζελες οι ιδιοκτήτες και οι θαμώνες ενός μπαρ είδαν να μπαίνει μέσα και να στέκεται στις σκάλες ένα εξαντλημένο από την πείνα θαλάσσιο λιονταράκι. Το νεογνό βγήκε από το νερό, πέρασε την παραλία και μέσα από το πάρκινγκ έφτασε μέχρι το πρώτο μπαρ της περιοχής.
Οι επιστήμονες που κλήθηκαν να το παραλάβουν για να το φροντίσουν, διαπίστωσαν ότι λιμοκτονούσε, είχε χάσει βάρος και είχε μια πολύ σοβαρή μόλυνση στο ένα του μάτι. Όπως και στην περίπτωση με το θαλάσσιο λιονταράκι στο Σαν Φρανσίσκο, οι επιστήμονες δεν εξεπλάγησαν αφού επρόκειτο για ένα από τα 1.800 νεογνά που τους πρώτους μήνες του 2015 βγήκαν στις ακτές της Καλιφόρνιας στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή.
Το θέμα έχει απασχολήσει την Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ – National Oceanic and Atmospheric Administration), η οποία έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην προσπάθεια επιβίωσης των θαλάσσιων θηλαστικών.
Έναν μήνα μετά, στα μέσα Ιουνίου του 2015, ερευνητές του Πολικού Ινστιτούτου της Νορβηγίας κατέγραψαν για πρώτη φορά πολική αρκούδα να σκοτώνει και να τρώει δελφίνι. Το γεγονός τούς εξέπληξε αφού τα δυο θηλαστικά δεν έρχονται συνήθως σε επαφή, καθώς διαβιούν σε διαφορετικά σημεία, οι επιστήμονες εκτιμούν όμως ότι η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου υποχρεώνει τα δελφίνια να κινηθούν σε άγνωστα νερά, με αποτέλεσμα να γίνουν λεία για τις πολικές αρκούδες.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ακόμα ότι οι πολικές αρκούδες ήταν ασυνήθιστα αδύνατες, γεγονός που μαρτυρά ότι είχαν σοβαρό πρόβλημα στην εξεύρεση τροφής, πράγμα που επίσης αποδίδεται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Οι ερευνητές του Πολικού Ινστιτούτου της Νορβηγίας επισημαίνουν ότι η αλλαγή στη διατροφή των πολικών αρκούδων οφείλεται στην αλλαγή του κλίματος, καθώς νέα είδη βρίσκουν τον δρόμο τους προς τον Βορρά ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες, πράγμα που δεν γινόταν ποτέ πριν από την αύξηση της θερμοκρασίας.
Τα δελφίνια εμφανίζονταν στη νορβηγική Αρκτική μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως με το λιώσιμο των πάγων, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία δυο χρόνια, έχουν αρχίσει να παρατηρούνται και κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης.
Η οξίνιση των ωκεανών
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή και που επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα είναι η λεγόμενη οξίνιση των ωκεανών, ένας πολύ σημαντικός δείκτης της υποβάθμισής τους, όπως σημειώνει το Δίκτυο Μεσόγειος SOS (medsos.gr).
Οξίνιση ονομάζουν οι επιστήμονες τη μείωση του pΗ των ωκεανών. Όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα της η περιβαλλοντική οργάνωση, οι ωκεανοί μπορούν να λειτουργούν ως «παγίδες» διοξειδίου του άνθρακα, μετριάζοντας έτσι τα αποτελέσματα των αυξημένων εκπομπών του αερίου αυτού εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, αυξάνοντας όμως ταυτόχρονα την οξύτητα του νερού.
«Συγκεκριμένα, απορροφούν μεταξύ του 1/4 και του 1/2 του ανθρωπογενούς διοξειδίου του άνθρακα, ενώ από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης η οξίνιση της επιφάνειας των ωκεανών αυξήθηκε κατά 30%. Ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας υπολογίζεται ότι είναι περίπου 100 φορές μεγαλύτερος τα τελευταία 650.000 χρόνια».
Το αποτέλεσμα είναι η διαταραχή στη σύνθεση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, εξαιτίας της αδυναμίας των οργανισμών αυτών να προσαρμοστούν στις ταχύτατα μεταβαλλόμενες συνθήκες στη χημεία των θαλασσών, να προκαλέσει στο τέλος ακόμα και την κατάρρευση ιχθυαποθεμάτων (καταστροφή οικοτόπων, μείωση τροφής) σε πολλές περιοχές και συνεπώς την οικονομική καταστροφή παράκτιων και θαλάσσιων αλιέων, αλλά και την τουριστική υποβάθμιση αυτών των περιοχών (π.χ. κοραλλιογενείς ύφαλοι αποτελούν θέλγητρο για τους λάτρεις της κατάδυσης).
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν με μελέτη που παρουσίασαν πριν από λίγες ημέρες και οι επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), οι οποίοι προειδοποίησαν ότι, εάν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η αλλαγή του κλίματος, έως το 2100 οι ωκεανοί θα έχουν μέση στάθμη 30 εκατοστά υψηλότερη, το περιεχόμενό τους σε οξυγόνο θα είναι 2% μικρότερο και η οξίνισή τους θα έχει αυξηθεί κατά 70%, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση πολλών θαλάσσιων ειδών.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμαναν οι Γάλλοι ερευνητές, το θαλασσινό νερό είναι 23% πιο όξινο από ό,τι στις αρχές τις βιομηχανικής επανάστασης και εκτιμάται ότι μέχρι το 2100 θα μπορούσε να φτάσει το 170%!
Το 2015 η θερμότερη χρονιά
Τέσσερις μήνες πριν από την κρίσιμη διακυβερνητική συνάντηση για το μέλλον του πλανήτη, που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στο Παρίσι, οι επιστήμονες σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσουν τους εκπροσώπους των 190 κρατών που θα συμμετάσχουν στην 21η Διάσκεψη για το Κλίμα με στόχο την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προειδοποιούν ότι το 2015 θα είναι η θερμότερη χρονιά που θα έχει καταγραφεί ποτέ.
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, τον φετινό Ιούνιο η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 16,33 βαθμούς Κελσίου καταρρίπτοντας το ρεκόρ του περσινού Ιουνίου κατά 0,12 βαθμούς, αύξηση που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή από τους ειδικούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΟΑΑ, όλο το πρώτο εξάμηνο του 2015, οπότε καταγράφηκε μέση θερμοκρασία 14,35 βαθμών Κελσίου, ήταν το θερμότερο όλων των εποχών και μεμονωμένα ο Φεβρουάριος, ο Μάρτιος, ο Μάιος και ο Ιούνιος οι θερμότεροι μήνες.
Άκρως ανησυχητικό θεωρείται από τους επιστήμονες και το γεγονός ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν καταρριφθεί 25 φορές τα μηνιαία ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας ενώ καμία φορά από το 1916 δεν έχει σημειωθεί ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας.
Να σημειωθεί ότι στην 21η Διάσκεψη για το Κλίμα ο ΟΗΕ έχει θέσει ως στόχο τη λήψη δεσμευτικών μέτρων που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.
Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ήδη από το 2009 εκτιμήθηκε ότι τα βιομηχανικά κράτη θα πρέπει να μειώσουν κατά 40% τις εκπομπές των αερίων ώς το 2020, στόχος που δεν κατέστη δεσμευτικός και δεν έλαβε νομικό περιεχόμενο.
Η παγκόσμια κοινότητα έχει μια δεύτερη ευκαιρία για να λάβει δεσμευτικά μέτρα στο Παρίσι που θα ισχύσουν από το 2020, δεύτερη ευκαιρία που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις κυρίως από το μπλοκ των ισχυρών και πιο ρυπογόνων κρατών.
Μέχρι στιγμής, προτάσεις έχουν καταθέσει η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και η Κίνα, και συγκεκριμένα:
■ Η Ε.Ε. δεσμεύεται για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2030, μείωση που θα κατανεμηθεί στα κράτη – μέλη μάλλον ανάλογα με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
■ Οι ΗΠΑ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 12% των παγκόσμιων εκπομπών, έχουν ανακοινώσει σχέδια για μείωση από 26% έως 28% το 2025 σε σύγκριση με το 2005.
■ Η Κίνα, υπεύθυνη για το 25% των εκπομπών, υπόσχεται να τις σταθεροποιήσει το 2030.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης