"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

ΤΡΙΚΑΛΑ: Μια μικρή «Ευρώπη» στην καρδιά της Θεσσαλίας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τα Τρίκαλα  από τη μακραίωνη ιστορία του «χθες» στη σημερινή, ευρωπαϊκή και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη, πρώτη ψηφιακή πόλη της Ελλάδας.

asklipios

Η πατρίδα του εμβληματικού γιατρού της αρχαιότητας, Ασκληπιού, περιμένει τον επισκέπτη να ανακαλύψει το μεγάλο αριθμό των πολιτιστικών της θησαυρών.

Η αναζήτηση της τέλειας σέλφι προκειμένου να «παγιδεύσετε» την υπέροχη πανοραμική θέα, μπορεί να είναι το έναυσμα για να ανέβετε ως το Φρούριο. Φτάνοντας όμως στο λόφο, θα υποκλιθείτε στη γοητεία του επιβλητικού

trikala-h-gefyra-ton-trikalon-tin-dhmioyrgisan -oi-galloi-thn-sozei-o-omios-tyras

μεσαιωνικού κτίσματος. Το Ρολόι, στα ανατολικά, πεισματικά «ανυπόταχτο» στις διαδοχικές καταστροφές που το έπληξαν στο πέρασμα των αιώνων, σας αποζημιώνει με μαγευτικά ηλιοβασιλέματα.

Οι περίτεχνοι αρχιτεκτονικοί ρυθμοί των φημισμένων αρχοντικών αλλά και οι παλαιότερες εκκλησίες στις συνοικίες Βαρούσι και παλιά Μανάβικα, συγκεντρώνουν το θαυμασμό στη διάρκεια των νωχελικών περιπάτων.

Σακαφλιά

Το κάλεσμα από τις καλύτερες ταβέρνες και τα καφέ – μπαρ της περιοχής, αρκετά ισχυρό για να κάμψει τις αντιστάσεις. Από την καρδιά του καταπράσινου τοπίου ξεπηδά ένα αξιοσημείωτο βιομηχανικό μνημείο: το Πάρκο και ο Μύλος Ματσοπούλου, το πρώτο αλευροποιείο και μακαρονοποιείο της Ελλάδας. Τόσο το ύψος του μύλου όσο και η εντυπωσιακή πέτρινη επένδυση, δεν μπορεί παρά να αιχμαλωτίσουν ακόμη και την πιο «αδιάφορη» ματιά. Διερχόμενοι τον αστικό ιστό ίσως αιφνιδιαστείτε αντικρίζοντας τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου Τρικάλων ενώ, χωρίς αμφιβολία, θα προκαλέσει το θαυμασμό σας το Κουρσούμ Τζαμί, το μοναδικό από τα 78 τεμένη επί ελληνικού εδάφους που αντιστάθηκε στο χρόνο. Τέλος, ένα γρήγορο ταξίδι στο χρόνο σας εξασφαλίζει το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού «Κλιάφα», όπου η ιστορία μοιάζει να έχει ‘παγώσει’ μέσα από τα εξαιρετικής αισθητικής εκθέματα του μουσείου.

Τρίκαλα

Φύση σε συνδυασμό με αστικό τοπίο

Είτε ως σημείο συνάντησης, είτε για βόλτα χαζεύοντας το Ληθαίο ποταμό, η πεζοδρομημένη Γέφυρα, αποτελεί σημείο αναφοράς στα Τρίκαλα. Η «πράσινη ζούγκλα» στο λόφο του Προφήτη Ηλία, τόσο κοντά στο κέντρο της πόλης ξαφνιάζει ενώ ακριβώς δίπλα καγκουρό, λάμα και ελάφια, προσφέρουν ένα «οπτικό σαφάρι» στο Ζωολογικό Κήπο.

Γαστρονομία & Τοπικά προϊόντα


Γνωστοί καλοφαγάδες οι Τρικαλινοί! Η Φέτα, βασίλισσα των λευκών τυριών, πλαισιωμένη από τα υπόλοιπα «λευκά» γαστρονομικά αριστουργήματα: γιαούρτι, γαλοτύρι, μυζήθρα. Τη μακρόχρονη κτηνοτροφική παράδοση της περιοχής δικαιώνει το φημισμένο τρικαλινό λουκάνικο. Οι αισθήσεις ξυπνούν με τα αρώματα από τα βότανα και τα μπαχαρικά που απλόχερα προσφέρει ο γειτονικός Κόζιακας ενώ η γευστική εμπειρία συνεχίζεται με το χαλβά Φαρσάλων  και  ολοκληρώνεται με εξαιρετικής ποιότητας κρασί και τσίπουρο.

moni-agias-triados-meteora

Κοντινοί προορισμοί


Με ορμητήριο τα Τρίκαλα, είναι περιττή η αλλαγή ξενοδοχείου για τις κοντινές αποδράσεις.Στη θέα των τεράστιων κάθετων βράχων των Μετεώρων, δεν μένει κανείς ασυγκίνητος. Σαν ακουμπισμένα από κάποιο θεϊκό χέρι τα Μοναστήρια στην άκρη του γκρεμού, εγείρουν ερωτηματικά στους επισκέπτες: «Πώς χτίστηκαν;», «Ποιά η προέλευση του γεωλογικού φαινομένου;». Τα Μετέωρα θα επιλέξουν, επίσης, πεζοπόροι, που επιθυμούν να ταυτιστούν με την ανυπέρβλητης ομορφιάς φύση, ενώ οι σκουρόχρωμοι ορεινοί όγκοι αποτελούν αληθινή πρόκληση για τους αναρριχητές.

kalampaka

Ξεχωριστή εμπειρία η επίσκεψη στο νεοσύστατο και μοναδικό στο είδος του, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μουσείο Μανιταριών στην Καλαμπάκα ενώ κατόπιν συνεννόησης, οι λάτρεις των γκουρμέ απολαύσεων θα συμμετάσχουν σε μανιταροκυνήγι αλλά και μανιταρομαγείρεμα μέσα στο δάσος.

Ελάτη, Περτούλι, Πύλη, Νεραϊδοχώρι

Η ομορφιά του αλπικού τοπίου αποδίδεται μέσα από το ίδιο της το όνομα: «Ελάτη». Ένα μόλις δεκάλεπτο μακριά, το γραφικό Περτούλι με τις κόκκινες και πέτρινες στέγες του. Για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων, το θέαμα των ελεύθερων αλόγων στα Περτουλιώτικα Λιβάδια είναι μαγευτικό. Σε απόσταση αναπνοής, τα χωριά Πύλη και Νεραϊδοχώρι, προσφέρονται για εξερεύνηση.

trikala-votana-ellhnikh-fysi-greekaffair-gr

Ιδανικός προορισμός για όλο το χρόνο τα Τρίκαλα, σας εγγυώνται ένα συνονθύλευμα αυθεντικών εμπειριών. Ευρωπαϊκό πνεύμα στην καρδιά της ελληνικής επαρχίας – για να μείνει ικανοποιημένος ακόμη και ο πιο «ανήσυχος» ταξιδιώτης.

 

http://bit.ly/2fBCRnr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης