Τρικαλινές συμμετοχές στη σημαντικότερη έκθεση της Αθήνας, “Rooms” Reviewed by Momizat on . Η συμμετοχή ενός καλλιτέχνη στην έκθεση Rooms, που διοργανώνει η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, θεωρείται η είσοδός του στην αναγνώριση ως έναν από τους εκπροσώπους τ Η συμμετοχή ενός καλλιτέχνη στην έκθεση Rooms, που διοργανώνει η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, θεωρείται η είσοδός του στην αναγνώριση ως έναν από τους εκπροσώπους τ Rating: 0

Τρικαλινές συμμετοχές στη σημαντικότερη έκθεση της Αθήνας, “Rooms”

Τρικαλινές συμμετοχές στη σημαντικότερη έκθεση της Αθήνας, “Rooms”

roomsΗ συμμετοχή ενός καλλιτέχνη στην έκθεση Rooms, που διοργανώνει η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, θεωρείται η είσοδός του στην αναγνώριση ως έναν από τους εκπροσώπους της νέας γενιάς των Ελλήνων καλλιτεχνών. Τα Τρίκαλα έχουν τη χαρά να εκπροσωπούνται σε αυτή την έκθεση, με μια εκ… μετεγγραφής Αθηναία και με έναν εκ καταγωγής τρικαλινό. Η Μαρία Καραχρήστου, ζωγράφος και εικαστικός, η οποία τα τελευταία χρόνια διαμένει στην πόλη μας (είναι ταυτοχρόνως και εκπαιδευτικός), παρουσιάζει τμήμα της τελευταίας της έμπνευσης στη συγκεκριμένη έκθεση. Οι δημιουργίες της «στεγάζονται» υπό τον γενικό τίτλο «Αντι-Κείμενα», σε επιμέλεια της Μαργαρίτας Καταγά. Η οποία αναφέρει για την εγκατάσταση της καλλιτέχνιδας, ότι «επεξεργάζεται το προσωπικό της αρχείο, αποσπώντας ετερόκλητα υλικά όπως πίνακες, φωτογραφίες και κείμενα ανακατασκευάζοντας τα με ελαφρά ειρωνική και παιγνιώδη διάθεση, σε μια micro-macro αφήγηση».
Ουσιαστικά, πρόκειται για μια αφήγηση χωρών, ταινιών και στιγμών, που, μέσω κειμένων, ανασυνθέτουν αναμνήσεις και παρουσιάζουν ένα «είναι», μια προσέγγιση προσωπική, αλλά και ταυτοχρόνως αλληλεπιδρώσα με τις προσλήψεις καθενός από διάφορες στιγμές της πόλης, της στιγμής, της χώρας, της ταινίας.
Τη χωροθετική επιμέλεια έχει ο τρικαλινής καταγωγής αρχιτέκτονας, Θάνος Οικονόμου, στο γραφείο του οποίου, στα Τρίκαλα προ διετίας περίπου οι συμπολίτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν μια διαφορετική ματιά στις «Ουτοπικές πόλεις», Οι δυο τους ξανασυνεργάστηκαν τον περασμένο Μάιο, στην γκαλερί της Λόλας Νικολάου στη Θεσσαλονίκη, σε μια έκθεση σχετική με την πρόσληψη και την παρακαταθήκη της Κοκό Σανέλ.
Η τέχνη, λοιπόν, αφήνοντας ελεύθερο το μυαλό και επιδρώντας στην αφήγηση του καλλιτέχνη ως ρηξικέλευθη αλλά και, συγχρόνως, ως δεσμευτική (με την έννοια της δυσκολίας να εμφανιστούν σε ένα έργο, διάφορα στοιχεία), δημιουργεί μια φαντασιακή πραγματικότητα, ονειροπολώντας και ρεμβάζοντας το υποκείμενο της πρόσληψης του έργου. Αλλά την ίδια ώρα, απελευθερώνει δυνάμεις που ανασυνθέτουν το έργο στα εξ ων έκαστος αντιλαμβάνεται. Ως εκ τούτων, η τέχνη δρα και αναδρά, επιδρά και αποδρά, σε νου και αίσθηση. Όλα αυτά, δυστυχώς, μόνο στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο St. George Lycabettus, από αύριο Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου μέχρι και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.
Συμμετέχουν 20 επιμελητές εκθέσεων, ιστορικοί και θεωρητικοί της τέχνης, οι οποίοι επιλέγουν και παρουσιάζουν τα έργα 25 πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών σε έναν όροφο του ξενοδοχείου, αποκλειστικά διαμορφωμένο για την έκθεση. Περιλαμβάνονται, ηχητικές, φωτογραφικές, εικαστικές, και κινηματογραφικές εγκαταστάσεις, συναντούν τη ζωγραφική, τη γλυπτική αλλά και το design και την live περφόρμανς, καθώς οι καλλιτέχνες μεταμορφώνουν τα δωμάτια του ξενοδοχείο σε παράθυρα στο ψυχισμό, την τέχνη και τους προβληματισμούς τους.

Θανάσης Μιχαλάκης

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας