"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.2 C
Trikala

Τρικαλινοί νέοι αναζητούν απεγνωσμένα Δωρητές Μυελού των Οστών-Ας βοηθήσουμε όλοι να δημιουργηθεί η τοπική τράπεζα Εθελοντών

lafarm

Σχετικά άρθρα

dwrhtes-myelou-700x357

«Δυστυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε δέκτες απεγνωσμένων αναζητήσεων Δωρητών Μυελού των Οστών οι οποίες αφορούν κυρίως νέα παιδιά της περιοχής μας» αναφέρουν οι αρμόδιοι της Μονάδας Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Τρικάλων.  Η Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Τρικάλων είναι Επίσημος Συνεργάτης του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και πραγματοποιεί τις λήψεις σιέλου των Εθελοντών Δωρητών Μυελού των Οστών.

«Για αυτά τα νέα παιδιά, η μεταμόσχευση Μυελού των Οστών είναι η μόνη λύση και στηρίζονται αποκλειστικά στην ανεύρεση Δότη. Όσοι περισσότεροι , λοιπόν, αποφασίσουμε να γίνουμε Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν κάποιοι συμπολίτες μας να σωθούν» επισημαίνεται και προστίθεται «Δυστυχώς » εν δυνάμει» είμαστε όλοι ασθενείς γι αυτό ας φροντίσουμε να φτιάξουμε τη μεγαλύτερη τοπική Τράπεζα Εθελοντών Δωρητών Μυελού των Οστών και να δώσουμε Ελπίδα και ίσως σωτηρία πρώτα σε συντοπίτες μας και αν είναι εφικτό και σε άλλους «αγωνιστές -ασθενείς» παγκοσμίως».

5η ΔΥΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Γ.ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

Tηλ.εσωτ. 24313 50 605

e-mail : pma-trik @ otenet.gr

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

Η Εθελοντική ‘’ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ’’(ΔΜΟ) είναι ένα θέμα ,που παρ’όλο έχει αναφερθεί αρκετές φορές στα ΜΜΕ , δεν είναι ευρέως γνωστό.

Οι ανακοινώσεις σχετικά μ’αυτό, αφορούσαν κυρίως, σε μεμονωμένες περιπτώσεις ασθενών που οι δικοί τους δημοσιοποιούσαν, με σκοπό την ανεύρεση δότη (αυτό έχει πλέον απαγορευτεί).

Κατά διαστήματα, υπάρχουν διαφημιστικά σπότ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), όμως δεν τυγχάνουν μεγάλης ανταπόκρισης από τους πολίτες, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν άγνοια . Συμμέτοχος στο παραπάνω είναι δυςτυχώς και η χαρακτηριστική αδιαφορία των Ελλήνων σε θέματα κοινωνικής ευαισθησίας οι οποίοι κινητοποιούνται μόνο όταν’’ το πρόβλημα χτυπήσει την πόρτα τους’’.

Οι άνθρωποι όμως που έχουν ανάγκη και καθημερινά δίνουν ένα ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ αγώνα επιβίωσης είναι απίστευτα πολλοί …περισσότεροι… απ’όσους νομίζουμε ή γνωρίζουμε!

Η Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών (ΜΜΟ) είναι απαραίτητη σε ασθενείς με σοβαρά αιματολογικά νοσήματα. Απαιτείται λοιπόν κάποιος δότης, ΣΥΜΒΑΤΟΣ με τον ασθενή, που να προσφέρει μια ποσότητα του ιστού που ονομάζεται Μυελός των Οστών (ΜΟ), ο οποίος παράγεται στο εσωτερικό των οστών και της σπονδυλικής στήλης και οπτικά είναι ένα κιτρινωπό πηχτό υγρό που συλλέγεται σε ασκούς αιμοδοσίας.

Η διαδικασία λήψης γίνεται με ολική αναισθησία (για ψυχολογικούς κυρίως λόγους) ενώ είναι ανάλογη μιας οποιασδήποτε παρακέντησης ( από τα οστά της λεκάνης). Η ποσότητα ΜΟ που αφαιρείται αντικαθίσταται σύντομα στον οργανισμό του δότη και δεν υπάρχει καμία επίπτωση.

Η εξέλιξη βέβαια της επιστήμης της Ιατρικής έχει προχωρήσει και σε νέους πιό ανώδυνους και φιλικούς προς τον Δότη, τρόπους λήψης του μοσχεύματος.

Η ‘’εισαγωγή’’ του μοσχεύματος στον ασθενή γίνεται όπως και η μετάγγιση αίματος, μέσω καθετήρα και όχι με χειρουργική επέμβαση όπως πολλοί νομίζουν. Παρ’όλα αυτά έχει όλες τις δυσκολίες και παρενέργειες των μεταμοσχεύσεων.

dwrhtes myelou1Εθελοντής Δωρητής ΜΟ μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε υγιής πολίτης 18-45 ετών. Αρκεί η έλευσή του σε αρμόδιο τμήμα νοσοκομείου όπου δηλώνει εγγράφως την επιθυμία του, καταχωρεί τα στοιχεία του και υφίσταται ‘’σε πρώτη φάση’’ μια απλή αιμοληψία ή λήψη σιέλου.. Μετά τον έλεγχο αντιγόνων του δείγματός του σε κάποιο από τα επίσημα αναγνωρισμένα κέντρα Ιστοσυμβατότητας που λειτουργούν σε ένα αριθμό κρατικών νοσοκομείων, τα ιστολογικά του αποτυπώματα καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Δοτών του ΕΟΜ και προωθούνται στη Λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας Δοτών. Η ανωνυμία θεωρείται δεδομένη σε όλες τις φάσεις.

Όταν και αν κάποια στιγμή βρεθεί ασθενής που να ‘’ταιριάζει’’ με τον εθελοντή δότη, τότε ο δεύτερος καλείται (αν ακόμη το επιθυμεί) να υποβληθεί σε νέες εξετάσεις για να διαπιστωθεί η πλήρη συμβατότητα και η καλή κατάσταση της υγείας του.

Στην Εθελοντική ΔΜΟ δηλαδή, ο δότης είναι ‘’εν ζωή’’ και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και ηλικίας μικρότερης των 18 , ακόμη και νηπίων, όπως π.χ. σε περιπτώσεις διδύμων.

Πρέπει να τονιστεί ότι με όποιον τρόπο και αν γίνει η λήψη του μοσχεύματος δεν υπάρχει απολύτως καμμία παρενέργεια ή επιπλοκή στον Δότη.

Η εύρεση ενός πιθανού δότη έχει μεγαλύτερες πιθανότητες μέσα στον ίδιο γενεαλογικά, φυλετικά και γεωγραφικά πληθυσμό, γι αυτό και ο αρχικός έλεγχος ξεκινάει από το οικογενειακό-συγγενικό περιβάλλον.

Η ΕΔΜΟ όπως και άλλες παρόμοιες κινήσεις είναι μια ΣΠΟΥΔΑΙΑ Κοινωνική, Ανθρωπιστική και Ατομική πράξη, που προυποθέτει, παρά την απλή διαδικασία της, θάρρος, αλτρουισμό και μεγαλείο ψυχής.

Σε κάποιες μάλιστα προηγμένες χώρες του εξωτερικού τέθηκε το θέμα να είναι όλοι οι πολίτες της χώρας από την ώρα της γέννησής τους ‘’εν δυνάμει δότες’’. Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί ακόμη πολύ δρόμο και προς το παρόν ευελπιστούμε στη προσωπική βούληση μετά από τη σωστή και έγκυρη ενημέρωση.

Η Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Τρικάλων είναι Επίσημος Συνεργάτης του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και πραγματοποιεί τις λήψεις σιέλου των Εθελοντών Δωρητών Μυελού των Οστών.

Τηλ. 24313 50605 πρωινές ώρες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης