"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.7 C
Trikala

Τρικαλινοί φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά της κακοποίησης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στην τυπική και ουσιαστική ενίσχυση για το εξαιρετικά σημαντικό έργου του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων, προχώρησαν σήμερα τρεις φορείς του νομού μας. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Δημήτρης Κοντογιάννης, ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Τρικάλων κ. Γιώργος Σουφλιάς και ο Διευθυντής της ΑΔ Τρικάλων κ. Αθ. Γραβάνης, συνυπέγραψαν το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον Δήμο Τρικκαίων για το συγκεκριμένο Κέντρο.
Παρέστησαν επίσης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας κ. Χρ. Αναστασίου και ο προϊστάμενος της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας κ. Γ. Χαρίσης.
Ουσιαστικά, πρόκειται για την επικύρωση της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 2013 και με τα εγκαίνια τον περασμένο Ιανουάριο, άρχισε η υλοποίησή της. Το Κέντρο Συμβουλευτικής, που στεγάζεται στον πολυχώρο έναντι της ΔΕΗ (δίπλα από το Ε ΚΑΠΗ), είναι ο φορέας που, ως θεσμός πλέον, αποτελεί το «καταφύγιο» για γυναίκες που είναι θύματα πάσης μορφής βίας.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη, περισσότερες τρικαλινές να λάβουν γνώση του σοβαρού έργου που επιτελείται. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου αναφέρθηκε στην πιθανότητα, να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τις κακοποιημένες γυναίκες. Ο πρόεδρος του Νοσοκομείου έδωσε έμφαση στο απόρρητο των επαφών ανάμεσα στα στελέχη του Κέντρου και τις γυναίκες. Ο δε Αστυνομικός Διευθυντής ανέφερε τη στήριξη της ΕΛΑΣ στ όλο έργο.

Ηδη, το θέμα, που είναι υπαρκτό για τα Τρίκαλα, έχει απασχολήσει με ουκ ολίγες περιπτώσεις τα μέλη του Κέντρου, τα οποία, με πλήρη σεβασμό στην προσωπικότητα των γυναικών και στο απόρρητο, παρέχουν τα όσα προβλέπονται.

Το κέντρο απευθύνεται σε:

• Γυναίκες από 18 ετών και άνω.
• Γυναίκες που υφίστανται σωματική κακοποίηση.
• Γυναίκες που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία.
• Γυναίκες που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία ή οικονομική βία.
• Γυναίκες που υφίστανται ή έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού.
• Γυναίκες που υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση.
• Γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή trafficking (διακίνηση και εμπορεία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία)
• Γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις
• Γενικότερα σε όλες τις γυναίκες που έχουν στερηθεί ή έχουν καταπατηθεί τα ατομικά τους δικαιώματα λόγω φύλου.

Το κέντρο στελεχώνεται με ειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό . Συγκεκριμένα, από τις κυρίες:
– Μαρία Χριστοφοράκη, υπεύθυνη έργου
– Ελευθερία Τζιουβάρα, νομική σύμβουλο
– Χρυσάνθη Τζίκα, κοινωνική λειτουργό
– Ευτυχία Ασλάνογλου, κοινωνιολόγο
– Βάσω Γκουγκουστάμου, ψυχολόγο,
οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και νομικής συμβουλευτικής και παράλληλα σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και δικτύωσης με τοπικούς φορείς.

Το Κέντρο λειτουργεί: από τις 08:00 – 16:00, κατά τις εργάσιμες ημέρες , δηλαδή από Δευτέρα έως Παρασκευή. Οι συναντήσεις καθορίζονται με ή χωρίς τηλεφωνική προσυνεννόηση.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν από το Συμβουλευτικό Κέντρο είναι:
• Υπηρεσίες ενημέρωσης και εξειδικευμένης πληροφόρησης σε θέµατα ισότητας των Φύλων.
• Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής συμβουλευτικής (εξειδικευμένη στήριξη των γυναικών θυμάτων µε την οπτική του φύλου).
• Υπηρεσίες νοµικής συµβουλευτικής και πληροφόρησης για τα δικαιώµατα των γυναικών-θυµάτων βίας, τους σχετικούς νόµους, τις απαιτούµενες διαδικασίες για την υποβολή καταγγελίας, µήνυσης, ασφαλιστικών µέτρων, διεκδίκηση επιµέλειας παιδιών κά.
• Υπηρεσίες παραποµπής ή συνοδείας – όποτε αυτό απαιτείται – των θυµάτων σε ξενώνες, στις αστυνοµικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκοµεία, κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγιεινής, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόµατα, σε φορείς προώθησης της απασχόλησης και επιχειρηµατικότητας, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.λπ.

KENTRO3 KENTRO2 KENTRO1

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης