Την άποψη ότι ως πρώην πρωθυπουργός παρεμβαίνει όταν κρίνει ότι είναι “απαραίτητο”, ειδικά σε “κρίσιμα εθνικά θέματα” εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση που είχε με τον διευθυντή της εφημερίδας “Το Βήμα”, Περικλή Δημητρολόπουλο στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.
Όπως ανέφερε, η Μεταπολίτευση “μας βρήκε με τρεις μεγάλες πληγές και μια ακόμη που προστέθηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου”: την εξάρτηση της χώρας από ξένες δυνάμεις στην εξωτερική πολιτική, την τραγωδία της Κύπρου και την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ως “τέταρτη πληγή” χαρακτήρισε την εμφάνιση ενός “νεοσύστατου κράτους” στα βόρεια σύνορα με “αλυτρωτικές διαθέσεις”.
Ως εκ τούτου, είπε, πως οι “κυριότερες θετικές στιγμές” της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στα 50 χρόνια που μεσολάβησαν αφορούν τις προσπάθειες που πέτυχαν να “επουλώσουν” κάποιες από αυτές τις πληγές. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τη Συμφωνία των Πρεσπών που έβαλε τέλος σε μια μακροχρόνια διαμάχη.
“Έτσι την πάτησε ο Μητσοτάκης”
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που του ασκήθηκε για τη Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, τόνισε πως “θα πρέπει κάποια στιγμή να μπορέσουμε να αντιπαρατιθέμεθα χωρίς όρους που μένουν ως πληγές στην πολιτική ζωή”.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε τη στάση που είχε κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι “η συντηρητική παράταξη αρέσκεται επί χρόνια στο σπορ να κατηγορεί για μειοδοσίες. Είναι γεγονός ότι αυτή η παθογένεια δεν βοηθάει καθόλου τη χώρα να προχωρήσει μπροστά. Διότι είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στρατηγικής για το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει προχωρήσει στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά είναι διαφορετικό όλοι να κατανοούμε ότι υπάρχουν διαφορές στρατηγικής αλλά δεν είναι κανείς περισσότερο πατριώτης από τον άλλον και ο άλλος που έχει διαφορετική άποψη μειοδότης, και διαφορετικό με την πρώτη ευκαιρία να επικαλούμαστε εθνική προδοσία, εθνική μειοδοσία”.
“Ιδιαίτερα στην περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών δέχτηκα από τον νυν πρωθυπουργό σκληρότατη και άδικη κριτική, νομίζω ότι χειρίστηκε με τον πιο ακραίο τρόπο – ούτε ο κύριος Σαμαράς, που τον είχατε χθες εδώ, μίλησε με αυτόν τον τρόπο. Στη Βουλή με κατηγόρησε ότι αντάλλαξα τη Μακεδονία με τις συντάξεις, ότι είμαι εθνική εξαίρεση, ότι είναι ξένη λέξη για μένα ο πατριωτισμός. Ακόμα και όταν είχα ηττηθεί πολιτικά και ήταν δεδομένη η νίκη του, ανάμεσα στις δύο εκλογές το 2024, εργαλειοποίησε τη Θράκη ενώ υπήρχε συμφωνία των κομμάτων στην διακομματική επιτροπή” πρόσθεσε.
“Τώρα έρχεται ο κύριος Σαμαράς και βλέπω τον κύριο Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν χέρι χέρι μαζί του σε αυτή την οξύτατη και λαϊκιστική στάση, να τον κατηγορεί ο κ. Μητσοτάκης ότι η πατριδοκαπηλία είναι το καταφύγιο των απατεώνων. Μιας και βλέπω την κυρία Δαμανάκη στο ακροατήριο, να θυμηθώ κάτι που έλεγε ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης, που ήταν θυμόσοφος. Έλεγε “όταν κατουράς στη θάλασσα, το βρίσκεις στο αλάτι”.
Στη Χάγη αλλά με κόκκινες γραμμές
Όσον αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, επανέλαβε τη θέση του ότι “συγκρούονται δύο αντιλήψεις” για το ρόλο που θα πρέπει να έχει η Ελλάδα, η μία ότι η χώρα θα πρέπει να είναι “πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας” και η άλλη ότι θα κερδίσει την εύνοια της Δύσης απέναντι στην Τουρκία, αν παίξει το ρόλο του “προκεχωρημένο φυλακίου”. Μια “ενεργή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις να έχει πολλά οφέλη, ενώ η άλλη επιφυλάσσει κινδύνους”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε πως είναι λάθος να παραγνωρίζεται η χρησιμότητα που έχει η Τουρκία για τη Δύση, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις απέδειξαν ότι “αναβαθμίζεται ο ρόλος της”.
Ειδικότερα για την Τουρκία, τόνισε πως “πρέπει να καθορίσουμε μια στρατηγική με στόχο να μεγαλώσει η χώρα”, όσον αφορά τα χωρικά ύδατα, διασφαλίζοντας, όμως παράλληλα “την ειρήνη και τη σταθερότητα”. Το βασικό εργαλείο είπε είναι η προσφυγή στη Χάγη, αλλά με “κόκκινες γραμμές”: “Το ζήτημα της εδαφικής κυριαρχίας των νησιών”, “το ζήτημα της ασφαλείας των νησιών”, αποκλείοντας την αποστρατικοποίηση και τονίζοντας την “ενότητα του αιγιακού χώρου”, δηλαδή ότι “δεν μπορεί κάποιο από τα νησιά να περιτριγυρίζεται από τούρκικη υφαλοκρηπίδα”. Στο πλαίσιο αυτό, άσκησε κριτική κατά της κυβέρνησης, σχολιάζοντας το γεγονός ότι “το τελευταίο διάστημα έχουν ανασταλεί οι διερευνητικές και γίνονται διαπραγματεύσεις μόνο μεταξύ υπουργών”, ενώ πρότεινε ως βασική στρατηγική τη “σύνδεση της συζήτησης αναθεώρησης τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ με την προσφυγή στη Χάγη”, αλλά και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια “όπου είναι εφικτό”.
Η κυβέρνηση ευτελίζει τον θεσμό του ΠτΔ
Σχετικά με το ζήτημα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για “ευτελισμό του θεσμού” καθώς δεν εξηγεί γιατί δεν συνεχίζει σε δεύτερη θητεία η νυν Πρόεδρος, ενώ παράλληλα μειώνει τον αναγκαίο αριθμό ψήφων στις 120, αψηφώντας τον “ιδιαίτερο συμβολισμό” που έχει το αξίωμα του Προέδρου.
Δεν υπάρχει αντιπολίτευση
Τέλος, όσον αφορά τις εξελίξεις στο προοδευτικό χώρο, τόνισε την ανάγκη τόσο για τη χώρα όσο και για το πολιτικό σύστημα, να υπάρχει “σοβαρή και συγκροτημένη αντιπολίτευση” και σημείωσε πως το θέμα δεν είναι η “επανασυγκόλληση” αλλά σε πρώτη φάση η “στοιχειώδης συνεννόηση σε κοινοβουλευτικό και προγραμματικό επίπεδο” προκειμένου να υπάρχει μια “εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης”.
“Δεν υπάρχει αντιπολίτευση, αυτό είναι το πρόβλημα. Κι αυτό είναι κακό και για τη χώρα και για το πολιτικό σύστημα, ακόμη και για το κυβερνών κόμμα” δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Τσίπρα δεν πρέπει να ομιλείς, διότι υπέγραψες την προδοτική συμφωνία των πρεσπών. Έδωσες στους Σκοπιανούς την μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική εθνότητα. Είσαι μηδενιστης της Ελλάδος, και ξενδιάντροπος.
Sakaflia, πως είναι το καλημέρα στη Μακεδονική Γλώσσα;
Salaflia, πως ονομάζεται ο γεωγραφικός χώρος εκεί, στα Σκόπια; Θεσσαλία; Πελοπόννησος; Β. Αμερική; …Σκόπια;
Sakaflia, τι ορίζεις εθνότητα;
Sakaflia, έχεις κάποια συγγένεια με το Χαρίλαο Χαραλάμπους;
Ο Νοτιοαφρικανός δεν λέγεται Αφρικανός, όποτε η αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και υπηκοότητας από την συμφωνία των Πρεσπών είναι κατόρθωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δες τι κάνουν οι Βούλγαροι με το βέτο και πάρε μαθήματα.
Τώρα που το λες, όντως ο Κουτσόβλαχος δεν λέγεται Βλάχος, οπότε η αναγνώριση της υπηκοότητας και της γλώσσας των Βλάχων, είναι κατόρθωμα της κυβέρνησης Καραμανλή (του Α΄). Δες τι κάνουν οι Ρουμάνοι με το θέμα και μη διαβάζεις. Ας μην αναφέρουμε και το θέμα των Αρβαντόβλαχων, που ΔΕΝ είναι Βλάχοι.
ΥΓ. Εμβάθυνες ποτέ στο λήμμα «πώρωση»; Εάν όχι, καλύτερα για σένα.
Tα βλάχικα είναι διάλεκτος, χωρίς γραφή και δεν είναι εθνικός προσδιορισμός, όπως κάνουν οι Ρουμάνοι για να υπηρετούν τα σχέδια για μειονότητες τους στα Βαλκάνια. Nα διαβάζεις ιστορία πριν γράψεις. Λατινογενείς γλώσσες υπάρχουν πολλές αλλά δεν είναι τα βουλγαροσλάβικα που αναγνώρισε ως Μακεδονική η συμφωνία των Πρεσπών.
Μπροστά από το «…η συμφωνία των Πρεσπών» σου διέφυγε το «προδοτική». Και σιγά μη τη διάβασες.
Και τη συνθήκη των Σεβρών, ομοίως την χαρακτήρισαν οι ίδιοι πάντα στενοκέφαλοι.
ΥΓ. Η διαφορά μας: εγώ διαβάζω Ιστορία από βιβλία και εσύ από το ίντερνετ. Είναι ολοφάνερο, διότι δεν καταλαβαίνεις το πότε σε δουλεύουν ψιλό γαζί με τους Βλάχους.
Έλα βρε ερωτηματικέ κι εσύ…
Κατάφερε ο Sakaflias να γράψει ένα σχόλιο χωρίς χοντρά ορθογραφικά λάθη και αντί να τον επιβραβεύσεις, εσύ του χώνεσαι;
ΥΓ: Απαντητικέ, αν θες να καταλάβουμε τι θες να πεις, πάρτο από την αρχή.
Μικρές προτάσεις, υποκείμενο, ρήμα, αντικείμενο.
Κάνεις guest εμφανίσεις για να μην ξεχαστείς και πετάς και 1-2 προτάσεις, λες και είσαι μεγάλος, τρανός και φιλοσοφημένος.
Η θέση που σου αρμόζει αυτή τη στιγμή και εφεξής είναι η ai sapera!!!
ΤΟΝ ΦΛΩΡΑΚΗ,ΚΙ’ΑΛΛΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ,ΘΑ ΤΟΥΣ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ Ο ΤΟΠΟΣ.
ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ,ΠΑΛΕΨΕ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΕΙ,ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ,ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ.
ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΙΧΝΕΙ ΣΤΑΓΟΝΑ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥ.
ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΣΙΠΡΑ,ΕΣΥ ΚΙ’ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΠΛΑΝΟΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ!!