Τσίπρας: Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση άξιων και έντιμων Reviewed by Momizat on . «Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή, αλλά θα στηριχθεί από ευρύτερες δυνάμεις» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου τ «Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή, αλλά θα στηριχθεί από ευρύτερες δυνάμεις» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου τ Rating: 0

Τσίπρας: Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση άξιων και έντιμων

Τσίπρας: Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση άξιων και έντιμων

«Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή, αλλά θα στηριχθεί από ευρύτερες δυνάμεις» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ.
«Υπάρχει κλίμα συντριπτικής δυναμικής για τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία» εκτίμησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι αυτό είναι γνωστό στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και ανοίγει συζήτηση για αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στο μπόνους εδρών στις εθνικές εκλογές.
Αυτή η δυναμική -εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας- θα πολλαπλασιαστεί, «θα πάρει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές». Στη συνέχεια, όπως προέβλεψε, «θα βρεθούν και άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα στηρίξουν το έργο μας».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα του, γνωρίζοντας τις συνθήκες, δεν θα προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μόνο, αλλά μίας κυβέρνησης από «ικανούς, άξιους και έντιμους» και όχι μόνο από στελέχη του κόμματος.
Παράλληλα, επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα πέσει από «δολιοφθορά» αλλά, όπως είπε, «από τη λαϊκή κινητοποίηση».
Αναφερόμενος δε στην θέση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός ότι «οι εκλογές θα γίνουν όποτε λέει το Σύνταγμα και όχι όποτε θέλει ο κ. Τσίπρας», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι και ο κ. Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός έπειτα από εκλογές που έγιναν, πριν από τη συνταγματικά ορισμένη ημερομηνία, λόγω της λαϊκής αντίδρασης.
Αναφερόμενος σε όσα δεσμεύτηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες κατά τις ομιλίες του στο Λευκό Πύργο και στους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν κάνουμε πανηγυρικές εξαγγελίες. Το πρόγραμμα μας είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η κάθε κυβέρνηση και είναι αδιαπραγμάτευτο».
Επίσης, επιτέθηκε με σφοδρότητα στη ΝΔ για τη λεγόμενη θεωρία των δύο άκρων, λέγοντας ότι την έχει επινοήσει η κυβέρνηση Σαμαρά αφενός για να αναχαιτίσει τη διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύτερα στρώματα και, αφετέρου, να δημιουργήσει προϋποθέσεις συνεργασίας με την ακροδεξιά.
Ο κ. Τσίπρας, με αφορμή την επίθεση χρυσαυγιτών σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, είπε ότι «δεν βρήκαν μία λέξη για να καταδικάσουν την βάναυση επίθεση» και μίλησε για «πολιτική ίσων αποστάσεων» από πλευράς ΝΔ.
«Όποιος λαμβάνει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο Μανώλη Γλέζο και τον Νίκο Μιχαλολιάκο, πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέπτη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και απηύθυνε έκκληση στα στελέχη της ΝΔ να ανακόψουν τέτοιες «επικίνδυνες πολιτικές για τη χώρα και το λαό».
Σε ερώτηση που του έγινε αργότερα για τον χρόνο των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε μάντεις, αλλά ο χρόνος της κυβένρησης έχει εξαντληθεί και παίζουμε στις καθυστερήσεις».

Για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχουν χρήματα για να γίνουν όλα αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Δεν εθελοτυφλούμε. Ούτε εύκολες, ούτε ανώδυνες λύσεις υπάρχουν, όμως είναι έγκλημα να συνεχίζουμε το λάθος. Δεν είναι λύση ο νέος δανεισμός και δεν πρόκειται να συναινέσουμε. «Θα πρέπει να καθήσουμε με τους δανειστές να συζητήσουμε ώστε να βρεθεί μια συμφέρουσα λύση για όλους».
Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης». Όπως είπε, η λύση είναι η διαγραφή χρέους, η αναστολή πληρωμών τόκων και χρεολυσίων και η εφαρμογή ενός επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη.

Για το πουκάμισο

Με ψυχραιμία απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση που του υπέβαλε δημοσιογράφος για το πουκάμισο που φορούσε σε πρόσφατη πορεία, θέμα που δεν έχει καμία σχέση με τη σοβαρότητα των προγραμματικών δηλώσεων του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ.Τσίπρας απάντησε: «Ο Ελληνικός λαός έχει πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί από το τι χρώμα και μάρκα πουκάμισο φοράμε. Μερίδα του Τύπου δείχνει μια ανησυχία για τέτοια δευτερεύοντα θέματα και νομίζω ότι δεν πρέπει να συζητώνται σε μια σοβαρή συνέντευξη Τύπου».

Για τις δημοτικές εκλογές

Για τις δημοτικές εκλογές είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε συνεργασίες, «οι υποψήφιοι δεν θα είναι σώνει και καλά κομματικά στελέχη» και πως όσοι υποστηρίξει θα είναι στον δεύτερο γύρο.

Για το δημόσιο, τις τράπεζες και τους αγρότες

«Θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες στο Δημόσιο και όσοι αντισυνταγματικά και παράνομα απολύθηκαν, θα ξαναβρεθούν στις θέσεις τους» δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ.

Για τις τράπεζες είπε ότι θα «εθνικοποιηθούν» και οι αγρότες που έχουν χρέη σ΄αυτές θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη «νέα σεισάχθεια». Επίσης, θα δοθούν κίνητρα για την ενίσχυση των νέων αγροτών.
Σε ερώτηση για το αν σκοπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στη Βουλή, απάντησε ότι δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι η κυβέρνηση θα πέσει με μια πρόταση μομφής, αλλά από τις κινητοποιήσεις του λαού. «Τα κοινοβουλευτικά όπλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα χρησιμοποιήσει αν και όποτε κρίνει» είπε.

Πρόταση για δημόσια συζήτηση στον πρωθυπουργό

Κατηγόρησε, δε, τον πρωθυπουργό ότι δεν πηγαίνει στη Βουλή να απαντήσει στις ερωτήσεις του και ότι οι υπουργοί τις
απαξιώνουν. «Είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία η απαξίωση δημοκρατικών θεσμών» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να μην κρύβεται».
Επανέλαβε μάλιστα παλιότερη πρότασή του να αποδεχθεί ο κ. Σαμαράς μια δημόσια συζήτηση, είτε στη Βουλή, είτε σε τηλεοπτικό στούντιο.

«Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια»

«Εμείς θα τα εκπληρώσουμε αυτά που λέμε. Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση αν φοβάται μήπως δεν μπορέσει να ικανοποιήσει τις υποσχέσεις του και βρεθεί στην ίδια θέση, που βρέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Τσίπρας έφερε ως παράδειγμα την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και είπε πως η εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν έχει δημοσιονομικό κόστος.
Αναγνώρισε ότι ο κόσμος είναι καχύποπτος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή «κάηκε στον χυλό και φυσάει και το γιαούρτι» και ζήτησε από τους πολίτες να τον κρίνουν αυστηρά.
Αντέδρασε στην κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εκπαιδευτικοί κλείνουν τα σχολεία, λέγοντας πως «η τρόϊκα κλείνει τα σχολεία» και πρότεινε στη νέα Βουλή να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο.

Αφήστε το σχόλιο σας