“Τσιμεντώνουν” τον Ληθαίο για να βάλουν… παγοδρόμιο! Reviewed by Momizat on . Μέχρι πού φτάνουν τα «ξωτικά»; Όπως φάνηκε, μέχρι την «τσιμέντωση» ΚΑΙ των όχθεων του Ληθαίου για να εγκατασταθεί… παγοδρόμιο! Η παράταξη «Φυσάει Κόντρα» ανέδει Μέχρι πού φτάνουν τα «ξωτικά»; Όπως φάνηκε, μέχρι την «τσιμέντωση» ΚΑΙ των όχθεων του Ληθαίου για να εγκατασταθεί… παγοδρόμιο! Η παράταξη «Φυσάει Κόντρα» ανέδει Rating: 0

“Τσιμεντώνουν” τον Ληθαίο για να βάλουν… παγοδρόμιο!

“Τσιμεντώνουν” τον Ληθαίο για να βάλουν… παγοδρόμιο!

Μέχρι πού φτάνουν τα «ξωτικά»; Όπως φάνηκε, μέχρι την «τσιμέντωση» ΚΑΙ των όχθεων του Ληθαίου για να εγκατασταθεί… παγοδρόμιο! Η παράταξη «Φυσάει Κόντρα» ανέδειξε τις εργασίες στην αριστερή όχθη του ποταμού, όπου στρώνονται πλάκες Καρύστου, ενάντια σε κάθε λογική διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο συντονιστής της παράταξης «Φυσάει Κόντρα» κ. Δημ. Παπαθανασίου κάλεσε σήμερα το πρωί στο ποτάμι και τη διευθύντρια της Δ/νσης Πρασίνου κα Ντότα, η οποία δήλωσε άγνοια για το θέμα. Ο ίδιος, έκανε λόγο για αυθαιρεσία, υπενθυμίζοντας τα αρμόδια, θεσμικά όργανα. Προανήγγειλε, δε, τη μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση για το ζήτημα.

Λίγο νωρίτερα, είχε δημοσιοποιηθεί στο «Ράδιο Ζυγός» η απόφαση (;) της e-trikala να εγκατασταθεί παγοδρόμιο στις όχθες του ποταμού. Και πλέον, τα ερωτήματα είναι απλά:

(Οι φωτό ανοίγουν σε μεγαλύτερο μέγεθος με δεξί κλικ)

– Ποιος έδωσε την εντολή σε εργάτη του Δήμου (;) να προχωρήσει σε αυτές τις εργασίες; Αν δεν είναι εργάτης του Δήμου, επιτρέπεται στον καθένα να κάνει εργασίες στο ποτάμι; Και μάλιστα, όπως ειπώθηκε στον ίδιο σταθμό, αντικατάστασης πλακών, εκεί όπου δεν υπήρχαν πλάκες, παρά μόνο χώμα, πράσινο και δέντρα…

– Ποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τις επιτρέπει; Η υπ’ αρθμ. 418/2003 απόφαση του Σώματος αναφέρει ότι εγκρίνει: γ) “Την παραχώρηση χρήσης του Χώρου στο κέντρο της πόλης όπως περιγράφτηκε παραπάνω από 29/11/13 έως 05/01/14″. Αυτό αφορά μόνο σε «διοργάνωση και λειτουργία μικρής Χριστουγεννιάτικης αγοράς στο κέντρο της πόλης για την περίοδο των Χριστουγέννων 2013-2014, τοποθετώντας 10 ξύλινους οικίσκους διαστάσεων 2χ3m έκαστος, τους οποίους προτίθεται να αναπτύξει στις δυο πλευρές του πεζοδρόμου της Οδού Ασκληπιού, από τη βρύση έως και την οδό Όθωνος, να τις στολίσει και να τις διαθέσει σε επιχειρηματίες με προτεραιότητα την πώληση τοπικών προϊόντων στους επισκέπτες του κέντρου, ενώ ανταποδοτικά θα ενισχύσει την εμπορικότητα της ενέργειας με προβολή, στολισμό και καλλιτεχνικές (παρελάσεις κ.λπ.) δράσεις στο κέντρο της πόλης», σύμφωνα με την εισήγηση της e-trikala. Στην ίδια εισήγηση αναφερόταν: «Επισημαίνουμε δε ότι οι όποιες έκτακτες αλλαγές προκύψουν στην υλοποίηση των παραπάνω και θα συμβάλουν στη θετική έκβαση της διοργάνωσης, η e-trikala A.E. θα ζητήσει τη θετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η οποία θα ακολουθεί την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας». Δηλαδή, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου «πρέπει» να είναι σύμφωνη με την απόφαση της e-trikala; Κατάλαβαν τι ψήφισαν οι σύμβουλοι;

– Τι θα κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο; Θα συνεδριάσει εκτάκτως για το ζήτημα, που είναι μείζον για την πόλη, μαζί με την τοποθέτηση τσιμέντου στο πάρκο Ματσόπουλου για την κατασκευή χώρου στάθμευσης; Θα εκφέρουν γνώμη οι σύμβουλοι ή θα κοιτούν απλώς;

– Ποια η γνώμη της τριμελούς επιτροπής που επιβλέπει τα σχετικά με τα «ξωτικά»;

Η ΚΕΔ

Σύμφωνα με τις πρώτες, ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες, υπάρχει σχετική μελέτη, κατατεθειμένη στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, η οποία είναι αρμόδια για τους ποταμούς. Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει ΑΡΝΗΤΙΚΗ εισήγηση για την εγκατάσταση του παγοδρομίου. Διότι, ακόμη και η απλή λογική, λέει ότι η εγκατάσταση μιας τόσο μεγάλης σε μέγεθος δραστηριότητας, θα πρέπει να τηρεί όλους τους κανόνες ασφαλείας, σταθερότητας, περιβαλλοντικής προστασίας κ.λπ. Για να το ρωτήσουμε πιο απλά: τι θα γίνει με τα μηχανήματα που θα συντηρούν τον πάγο; Θα μολύνουν τον Ληθαίο; Ποιος διασφαλίζει ότι ένα ξαφνικό «φούσκωμα» του ποταμού λόγω καταιγίδων, δεν θα απειλήσει την κατασκευή; Πώς θα στηρίζεται η κατασκευή, όταν άνθρωποι θα θελήσουν να κάνουν παγοδρόμιο – λες και είναι η πρώτη μας ανάγκη, αλλά τέλος πάντων – πάνω από το ποτάμι;

 

«Εμπόρευμα»

Η όλη διαδικασία με τις πλάκες και το «εμπόρευμα», οι οποίες τοποθετούνται ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ από τη Δ/νση Πρασίνου, όπως επισήμανε η κ. Ντότα, έχει μια πλευρά περιβαλλοντική και μια εμπορική. Η περιβαλλοντική είναι ότι, όλοι προσπαθούμε να σώσουμε το πράσινο και τη φύση. Αληθεύει ότι τοποθετήθηκαν πλάκες πάνω ακριβώς από τις ρίζες των δέντρων, αλλά αφαιρέθηκαν μετά από τη διαφωνία των αρμόδιων υπηρεσιών; Κι ενώ ο Δήμος ξόδεψε χρήματα για να αφήσει τα πλατάνια στην πλατεία Ρήγα Φεραίου να ζήσουν, αφαιρώντας πλάκες, τώρα επιτρέπει να τοποθετούνται πλάκες στα δέντρα του ποταμού, στο αυτοφυές πράσινο και στο χώμα; Αυτό το ποτάμι θαυμάζουν οι επισκέπτες;

Αλλά το θέμα προχωρά και σε άλλη διάσταση. Η δικαιολογία «για λίγες μέρες θα είναι» (το παγοδρόμιο), θυμίζει τα 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, καθώς τώρα, προστίθενται και τα 25 ευρώ για νοσηλεία… Και αύριο, ποιος ξέρει…

Δηλαδή, το χρήμα, το κέρδος και η εμπορευματοποίηση, «εισέρχονται» στο κόσμημα της πόλης, τον Ληθαίο ποταμό. Θυμόμαστε όλοι, πέρυσι, την – ευτυχώς αποτυχημένη – προσπάθεια να κλείσει ολόκληρη η κεντρική πλατεία από «παιχνίδια». Και το τι έγινε με το λούνα παρκ στην πλατεία του ΚΤΕΛ. Φέτος, λοιπόν, επιχειρείται να εμπορευματοποιηθεί ο Ληθαίος, το κόσμημα και το καμάρι των τρικαλινών, η αφορμή μνημόνευσης της πόλης από όλους τους επισκέπτες, με ή χωρίς «ξωτικά». Κι αν αύριο κάποιος επιθυμήσει να χρησιμοποιήσει την παρέμβαση ως «δεδικασμένο» και ζητήσει εγκατάσταση μικρού λούνα παρκ στις όχθες του «Ληθαίου» με πρόσχημα «τα παιδιά»; Κι αν ζητηθεί η πώληση κάστανου, με πρόσχημα «την παράδοση»; Κι αν ζητηθεί η τοποθέτηση καρεκλών και τραπεζιών για καφέ, επειδή «το θέλει ο κόσμος»; Θα αφήσουμε το ποτάμι, το πιο όμορφο ποτάμι της χώρας – εντός πόλης – να γίνει αφορμή και αιτία για εμπορική εκμετάλλευση; Θα γίνει Ασκληπιού ο Ληθαίος;

 

Οι ανάγκες

Και επειδή υπάρχει μια λογική που λέει «αυτά θέλει ο κόσμος», ας υπενθυμίσουμε ότι και πριν τα ξωτικά, κύρια ανάγκη του κόσμου ήταν και παραμένει, η υγιής, ασφαλής, σε όμορφο περιβάλλον επιβίωση και διαβίωση. Κύρια ανάγκη είναι η ουσιαστική, ποιοτική προσφορά συνθηκών ζωής και όχι η εμπορευματοποίηση. Ο σάλος, για παράδειγμα, με αυθαιρεσίες διαφόρων στους δημόσιους χώρους της πόλης, από την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και εντεύθεν, δεν έχει σταματήσει. Αν, με το πρόσχημα της κρίσης, θεωρούμε ότι κατασκευάζουμε «νησίδα ξαφνικού πλουτισμού» στα Τρίκαλα, ας ψηφιστεί από τους τρικαλινούς στις επόμενες εκλογές. Αν θεωρηθεί ότι η «δυνατότητα αξιοποίησης» σημαίνει «εμπόρευμα», ότι θετικό είναι μόνο ό,τι φέρνει χρήμα, ότι ο περίπατος των ηλικιωμένων με τα εγγονάκια τους, και οι κιθάρες που παίζουν οι νέοι τα καλοκαιρινά βράδια στις όχθες του Ληθαίου, είναι αντίθετα με μια λογική «ανάπτυξης», ας το αποφασίσουν οι τρικαλινοί. Οι οποίοι, όμως, εδώ και δεκαετίες, δεν τολμούν να αγγίξουν το ποτάμι και όλοι το διατηρούν ως κόρη οφθαλμού. Ας το αποφασίσουν, όμως, και οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι πρέπει, επιτέλους, να αποκτήσουν λόγο και να σκεφτούν: επιθυμούν να μετατραπεί ο ποταμός σε εμπόρευμα.

Θανάσης Μιχαλάκης

Σχόλια (2)

 • Κέμος Δημήτρης

  1) Μυρίζομαι μεγάλη business και ο νοών νοείτω ….αφήστε που έρχονται και εκλογές! Εμ, πως θα βγάλουν τα εξοδάκια τους γι’ αυτές??
  2) Από την άλλη μεριά, συμφωνώ με την εμπορική εκμετάλλευση του Ληθαίου! Γιατί μήπως αυτό δεν γίνεται λίγο πιό κάτω και κοντά στην Γέφυρα Γκίκα?
  Τι να πούμε για την Ολλανδία που αξιοποίησαν κάθε κανάλι κ.λ.π.! Εκεί δεν είναι ωραία????
  3) Ας δοκιμάσουμε και κάτι άλλο επιτέλους μέσα στο κέντρο της πόλης! Τόσα χρόνια στασιμότητα! Το ότι δεν πήγε καλά η Ασκληπιού μήπως ευθύνονται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Δήμαρχοι που έδωσαν κατά καιρούς πεδίο δράσης στις καφετέριες! Εμ, πως μάζευαν ψήφους τόσα χρόνια???
  4) Τι έχουμε να πούμε για το περίφημο παγοδρόμιο της NY που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης! Είμαι βέβαιος ότι όλοι εκεί θα πάνε τα Χριστούγεννα! Θα χάσει σίγουρα ο Μύλος στο πάρκο! Να το θυμηθείτε!
  5) ..και μετά αν πάθει ζημιά το παγοδρόμιο λόγω καιρικών συνθηκών ας την αναλάβει ο ιδιοκτήτης του….τόσοι δικηγόροι βρίσκονται στον Δήμο, λύση για ενδεχόμενες αποζημιώσεις μπορεί να υπάρξει αφού αυτό θα προβλεφθεί από τώρα στην σύμβαση μίσθωσης!
  6) Το βέβαιο είναι ότι το παγοδρόμιο εκεί θα έχει τεράστια επιτυχία, το ζητούμενο είναι να μην παραμείνει μόνιμα στο όνομα της επιτυχίας και εις βάρος του περιβάλλοντος!
  7) Πιστεύω πως δεν έχει δίκαιο εδώ το “Φυσάει Κόντρα” για την τοποθέτηση του παγοδρομίου…..άλλο τώρα είναι το θέμα η κόντρα τους με τον Οδυσσέα Ρ.!
  8) Πρέπει να κάνουμε κάτι το διαφορετικό από τις άλλες πόλεις για τα Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά, και το ποτάμι μας μας δίνει αυτή τη δυνατότητα!

  Απάντηση
 • Χρήστος Λαϊάκης(Αθήνα)

  ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΗ ΛΗΘΑΙΟΥ
  Σχετικά με την πλακόστρωση κατά μήκος της όχθης του ποταμού.παρόλο που είμαι φυσιολάτρης και αγαπώ το φυσικό περιβάλλον συμφωνώ να γίνει η πλακόστρωση γιά τους παρακάτω λόγους αρκεί να γίνει σωστά γιά αντοχή σε βάθος χρόνου.
  1.Λόγω καλύτερης καθαριότητας ειδικά το πλύσιμο των απορριμάτων των πτηνών(πάπιες και πουλιά των δένδρων) και κατάλοιπα των πλημμυρίδων.
  2.Μπορεί να γίνει χώρος περπάτου και εκμετάλευσης από τον Δήμο γιά ενοικίαση μικρών καφενείων,αναψυκτηρίων και εστιατορίων.
  3.Θα αναγκαστεί ο Δήμος να φροντίσει τα πρανή του ποταμού με καλλιτεχνική κηπουρική.
  4.Είναι καιρός να αναπτυχθεί η περοχή κατά μήκος του Ληθαίου με καφενεία.αναψυκτήρια και εστιατόρια όπως γίνεται σε ολες τις μεγάλες πόλεις που έχουν τέτοιο προτέρημα και να ελευθερωθεί η Ασκληπιού.Δεν χρειάζεται να πλέουν καραβάκια όπως έχουν προτείνει μερικοί άλλοι.

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή